Με εισβολή στη Ροτζάβα απειλεί ο Ερντογάν

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 15.00 στο Σύνταγμα και πορεία στην τουρκική πρεσβεία

| 18/01/2018

Με νέα ευρεία εισβολή στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας απειλεί η τουρκική ηγεσιά με τον Ερντογάν να ζητά μέχρι και παρέμβαση του ΝΑΤΟ ενώ  προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα «τραυματιστούν ανεπανόρθωτα» λόγω της απόφασης της Ουάσινγκτον για συνοριακή δύναμη 30.000 στη βόρεια Συρία, με τη συμμετοχή κουρδικών πολιτοφυλακών. Η τουρκική ηγεσία απειλεί ότι οι επιχειρήσεις δεν θα περιοριστούν στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, ενός εκ των τριών καντονιών της Ροζάβα, αλλά, κατά τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου «ακολουθεί το Μαντζίμπ και ακόμη πιο ανατολικά του ποταμού Ευφράτη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. Όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν η επιχείρηση θα γίνει με την υποστήριξη Σύρων αντικαθεστωτικών.

Το  Αφρίν, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, στην Αθήνα, είναι μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές της Συρίας τα τελευταία χρόνια και, εκτός από το ντόπιο πληθυσμό, φιλοξενεί και έναν μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας. Μια ενδεχόμενη επίθεση, σημειώνουν, μπορεί να οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να σταματήσει τα δολοφονικά σχέδια του τουρκικού κράτους τώρα και καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια του Ερντογάν, σήμερα Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στις 15.00 στην πλατεία Συντάγματος και πορεία, στη συνέχεια, στην τουρκική πρεσβεία ενάντια στα σχέδια εισβολής στην Ροτζάβα.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Κογκρέσου Κουρδιστάν  (Kurdistan National Congress) είναι η εξής:

«Η Hayet Al-Tahrir (παλαιότερα γνωστή ως μέτωπο Al-Nusra και Al-Qaeda) στο Ιντλίμπ έβαλε με πυροβόλα όπλα ενάντια στην κουρδική πόλη Αφρίν, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν το Σάββατο. Οι εξτρεμιστικές ομάδες στόχευσαν τα χωριά Iska και Celeme στα νότια του καντονιού του Αφρίν. Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε επίσης θέσεις της YPG (των κουρδικών αμυντικών δυνάμεων που πολεμούν μαζί με τη Διεθνή Συμμαχία ενάντια στην ISIS), στο χωριό Ντιρ Μπελότ  κοντά στο Σίγιε.

Αργά το Σάββατο οι εξτρεμιστικές ομάδες και ο τουρκικός στρατός επιτέθηκαν στα χωριά Κέρε Μπάμπα,
Φερφέκελε και Πίρα Χεσρεκίγια κοντά στα τουρκικά σύνορα. Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός, που σταθμεύει στην περιοχή Αζάζ στη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου, στόχευσε τα χωριά της περιοχής Shera στο καντόνι του Αφρίν με όλμους. Μέχρι τώρα, έχουν εκτοξευθεί επτά όλμοι, ένας εκ των οποίων έπεσε σε σπίτια πολιτών στο χωριό Καφάρ Τζανάχ, ενώ οι άλλοι έπεσαν στον ελαιώνα και στο δρόμο μεταξύ των χωριών Κέτμα και Καφάρ Τζανάχ προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται κατά διαστήματα μέχρι σήμερα. Οι ντόπιοι ανέφεραν επίσης ότι αναπτύχθηκαν
περισσότερα τανκς στην περιοχή από τον τουρκικό στρατό. Τα τουρκικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στο Idlib πριν από τρεις μήνες μετά από συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν, προκειμένου οι τρεις χώρες να προσπαθήσουν να μειώσουν τις συγκρούσεις μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, στο υπό τον έλεγχο των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων τμήμα της Συρίας. Ωστόσο, οι παρατηρητές που δηλώνει ότι έχει εγκαταστήσει ο τουρκικός στρατός είναι πολύ κοντά στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Αράβων ανταρτών και της κουρδικής περιοχής του Afrin.

Το 2016 η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” στη βόρεια Συρία, με σκοπό την απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα και την προώθηση της ίδιας στις περιοχές που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο.  «Με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, κόβουμε το διάδρομο των τρομοκρατών ακριβώς στη μέση. Χτυπάμε ξαφνικά μια νύχτα. Με την επιχείρηση του Ιντλίμπ, καταλύουμε τη δυτική πτέρυγα», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Αφρίν. Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορούσε να εκδιώξει τους Κούρδους από τον Μανμπίτζ, το οποίο βρίσκεται δυτικά του Ευφράτη.

Οι κάτοικοι του Μανμπίτζ  διαμαρτύρονται για την τουρκική εισβολή

Οι άνθρωποι του Μανμπίτζ διοργάνωσαν διαμαρτυρία ενάντια στην Τουρκία και τις άλλες ξένες δυνάμεις που θέλουν να δημιουργήσουν αναταραχές στην περιοχή. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μανμπίτζ την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία στην περιοχή. Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Ελ Μπέτα και διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με πανό που έγραφαν «Όχι στην τουρκική κατοχή», «Ξεσηκωθείτε για τη Συρία και την ειρήνη», «Όχι στην καταπίεση, ναι στην ειρήνη και την αδελφότητα των λαών». Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας. Το Μανμπίτζ απελευθερώθηκε από την ISIS το 2016 από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Η έκκλησή μας προς τη διεθνή κοινότητα:

Το Αφρίν είναι μία από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Εξαιτίας αυτού, η πόλη έχει δεχτεί έναν αριθμό Σύρων προσφύγων ίσο με τον αρχικό της πληθυσμό. Ο ΟΗΕ και η Διεθνής Συμμαχία πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Αφρίν. Το Αφρίν πρέπει να προστατεύεται από εξωτερικές επιθέσεις.

Το Αφρίν δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν. Το τουρκικό κράτος επιτίθεται στο Αφρίν, επειδή είναι εχθρικό απέναντι στου Κούρδους και τα επιτεύγματά τους. Αυτή η πραγματικότητα δεν πρέπει να αγνοηθεί και οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους πρέπει να αποτραπούν.

Η Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για τον εναέριο χώρο του Αφρίν, δεν πρέπει να μείνει θεατής των επιθέσεων της Τουρκίας και πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.

Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά του Αφρίν, της Ροτζάβα και της βόρειας Συρίας συνολικά είναι επωφελείς για την ISIS και άλλες σαλαφιστικές ομάδες. Ο Διεθνής Συνασπισμός ενάντια στην ISIS πρέπει να λάβει προφυλάξεις ενάντια σε αυτό και οφείλει να αποτρέψει τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

Το τουρκικό κράτος είναι μια κατοχική δύναμη στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να είναι θεατής σε αυτή την κατάσταση και ο τουρκικός στρατός πρέπει να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Συρία.»