Με πέντε χρόνια καθυστέρηση οι επίσημες εκκλήσεις για να κατέβουν οι φωτογραφίες των οροθετικών γυναικών

Παρέμβαση της γενικής γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

| 25/07/2017

Με καθυστέρηση 5 χρόνων και μετά από ανυπολόγιστη ζημιά στην προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια αυτών των γυναικών, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη ζητά την παρέμβαση των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να κατέβουν από το διαδίκτυο οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών γυναικών που διώχτηκαν και διαπομπεύτηκαν το 2012 με την ντροπιαστική διάταξη Λοβέρδου.

Υπενθυμίζουμε πως σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση και δημόσια διαπόμπευση, σε βάρος εκείνων των γυναικών είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή και οι φωτογραφίες τους και τα στοιχεία τους δημοσιοποιήθηκαν, και μάλιστα με εισαγγελική διάταξη, για την οποία φυσικά η ελληνική δικαιοσύνη δεν φαίνεται να έχει σκοπό να ανακαλέσει, κατά την  ανθρωποφαγική της συνήθεια.

Οι έωλες κατηγορίες κατέρρευσαν στο δικαστήριο, η ζημιά όμως στην ζωή αυτών των γυναικών είχε ήδη γίνει, και για κάποιες δεν χωρούσε πλέον καμιά επανόρθωση, όπως στην περίπτωση της Κατερίνας, η οποία δεν άντεξε την πίεση και αυτοκτόνησε.

Το να κατέβουν οι φωτογραφίες από το Διαδίκτυο είχαν ζητήσει και στο παρελθόν κάποιες  δικαστικές αποφάσεις αλλά και η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως και πολλές οργανώσεις που στάθηκαν στο πλευρό των γυναικών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα.

Με πληροφορίες από την ΕΦ.ΣΥΝ