Στήλη: SmassingCulture
Κόμικ, sci - fi, κινηματογράφος, υπερήρωες, animation, πολιτική και κοινωνία

«Με Πενάκι και Σκαπάνη»: Κόντρα στις δυσκολίες, με δημιουργική φαντασία!

Μια όμορφη γιορτή των κόμικς στην φιλόξενη αυλή των αρχαιολόγων

| 06/07/2016

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στον υπέροχο χώρο του Σύλλογου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στον πεζόδρομο της Ερμού, έλαβε χώρα το 3ο, αισίως, φεστιβάλ κόμικς, fanzines και αυτοεκδόσεων, «Με Πενάκι και Σκαπάνη»!

Γεγονός που το περιμέναμε με μεγάλη χαρά, αφενός γιατί μέσα στο Καλοκαίρι βρήκαμε ευκαιρία να τριγυρίσουμε πάλι μπροστά από πάγκους με κόμικ, αφετέρου, και κυριότερο, θεωρούμε πως τα fanzines και οι αυτοεκδόσεις είναι η ψυχή της κουλτούρας των κόμικ και πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες προσπάθειες επικοινωνίας μεταξύ δημιουργού και κοινού, τόσο για να καλλιεργηθεί μια ποιοτική και αδιαμεσολάβητη σχέση όσο και να να συσφιχθούν ήδη υπάρχοντες δεσμοί! Τι είδαμε λοιπόν το τριήμερο…

κομικ-σεα5

Οι πόρτες άνοιξαν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής. Πήγαμε και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με αρκετούς από τους παρευρισκομένους πριν «πιάσει» πολύς κόσμος. Είδαμε παλιούς γνώριμους, όπως τον Τζανέτο Καβαλιώτη, την Αniro, τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και γνωρίσαμε νέους, όπως την creative commons και τον Σωτήρη Διαμαντή, αλλά και άλλους, όπως θα δούμε το επόμενο διάστημα!

Οι πάγκοι με τις δημιουργίες ήταν στημένοι σε όλο τον εξωτερικό χώρο, ενώ το κλασσικό κτίριο του Συλλόγου έμοιαζε με πολύβουο μελίσσι με το κοινό και τους σχεδιαστές που μιλούσαν, αντάλλασσαν απόψεις, σχέδια και κόμικ!

κομικ-σεα4

Οι τιμές των έργων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, αναγνωριστικές σχεδόν, πράγμα για το οποίο αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στους δημιουργούς, καθώς τα κόστη της αυτοέκδοσης στις μέρες μας είναι σχεδόν απαγορευτικά και το κέρδος πολλές φορές δεν είναι ούτε το αναμενόμενο, ούτε ικανό να συντηρήσει έναν καλλιτέχνη.

Το υπόλοιπο κτίριο ήταν διακοσμημένο με χαρακτήρες και σχέδια των καλλιτεχνών ειδικά για την περίσταση, πολλά από τα οποία είχαν μπει με πολύ έξυπνο τρόπο, κάνοντας το κομιξοκοινό και τους ανθρώπους που δεν είχαν έρθει σε κάποια εκδήλωση του Συλλόγου να νιώθουν ιδιαίτερα οικεία.

κομικ-σεα3

Το εσωτερικό του κτιρίου φιλοξενούσε μια έκθεση αφιερωμένη στον κλασσικό, πλέον, Γιάννη Καλαϊτζή και το έργο που σημάδεψε την ελληνική σκηνή των κόμικ, την «Τσιγγάνικη Ορχήστρα» και άλλα έργα του σχεδιαστή, ενώ στον πάνω όροφο παρουσιάζονταν έργα νεώτερων καλλιτεχνών που μιλούσαν, εκτός των άλλων, και για την προσφυγική κρίση, προσδίδοντας στην εκδήλωση μια κοινωνική και ανθρώπινη νότα, όπως αρμόζει σε έναν καλλιτεχνικό χώρο όπως είναι τα κόμικ!

κομικ-σεα8

Την επόμενη μέρα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση δύο δημιουργών γνωστούς του Smassing Culture, του Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσίασε την νέα του ιστορία, «Ο Εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ», με εικονογράφηση του Aρη Λάμπου, αλλά και του Τζανέτου Καβαλιώτη, που συμμετείχε με τα «Σκοτεινά Κεφάλαια», αμφότερα αυτο-εκδόσεις υπό την αιγίδα της Νigthread. ενώ την τρίτη μέρα, σειρά είχε η παρουσίαση του νέου τεύχους του αξέχαστου κόμικ «Μικρού Αρχηγού» και η δημοπρασία βιβλίων και κόμικ, με τα έσοδα να προορίζονται για το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες (ευχαριστούμε την εξαιρετική Αντα Βασιλειάδη για την βοήθεια της σε αυτό το σκέλος) από το φεστιβάλ και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στους πάγκους του επόμενου!

κομικ-σεα6

κομικ-σεα2

κομικ-σεα1