Μηδέν Μηδέν Μηδέν, Ρομπέρτο Σαβιάνο

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου, Εκδόσεις Πατάκης

| 08/08/2014

σαβιανοΜηδέν Μηδέν Μηδέν, Ρομπέρτο Σαβιάνο. Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου, Εκδόσεις Πατάκης                                                                                                                                              

 

Παρόλο  που ο υπότιτλος του βιβλίου -Πώς η Κοκαΐνη Κυβερνά τον Κόσμο- μοιάζει να τα λέει όλα, από την αρχή ήδη της ανάγνωσης καταλαβαίνει κανείς πως τίποτα εκτός από 1-2 ονόματα και άλλες τόσες χώρες  είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Αν το πρώτο του  βιβλίο,  Γόμορρα (2 εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφρασμένο σε 33 γλώσσες)  έδωσε  μια ενδελεχή  εικόνα της Ναπολιτάνικης μαφίας Καμόρα, και των τρόπων διείσδυσής της στην  Ιταλική κοινωνία, το παρόν ανάγνωσμα ανοίγει το πλάνο σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με το εμπόριο κοκαΐνης και τον απίστευτο οικονομικό της τζίρο. 

Το Μηδέν Μηδέν Μηδέν παρουσιάζει πραγματικά στοιχεία έρευνας -ονόματα, τοποθεσίες, αριθμούς. Και όλα αυτά με την άνεση γραφής που διακρίνει τον Σαβιάνο  και που όλοι ανακαλύψαμε στα «Γόμορρα» ή στα επόμενά του βιβλία. Αφήγηση ποταμός, ασταμάτητη, καταιγιστική, χωρίς ανάσα μερικές φορές.  Ένα οδοιπορικό της πορείας του «λευκού χρυσού» που ξεκινάει από την περισσότερο βεβαρημένη  περιοχή του πλανήτη, το Μεξικό. Ιδιαίτερα από τότε που οι κυβερνήσεις της χώρας αποφάσισαν, κυριολεκτικά, να  κηρύξουν πόλεμο στα καρτέλ της κοκαΐνης με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, κυρίως πολίτες -μια πολιτική με πενιχρά  αποτελέσματα. Ο Σαβιάνο γράφει για τους μεγαλέμπορους και τα τσιράκια τους, για τους κρατικούς πράκτορες του Μεξικού και των ΗΠΑ, περιγράφει μάχες και συνωμοσίες και μετατρέπει λογοτεχνικά τους αληθινούς πρωταγωνιστές σε χαρακτήρες μυθιστορήματος.

blow-2001

Από την ταινία “Blow” (2001)

Από την Κεντρική Λατινική Αμερική στην Κολομβία -στα καρτέλ του Μεντεγίν και του Κάλι, το FARC- και από εκεί με κάθε μέσο, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, υποβρύχια, ανθρώπινα στομάχια και πρωκτούς, η κόκα μεταφέρεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στην Κεντρική Αφρική, στο καρτέλ των Νιγηριανών -της πλέον σκληρής οργάνωσης- αλλά και στη Ρωσική μαφία, στη Ντραγκέτα της Καλαβρίας και από εκεί, όπως γράφει ο Σαβιάνο, στη Βία ντελ Κόρσο, στα παρισινά βουλεβάρτα και στην Τάιμς Σκουέρ.

Βιβλίο  μεγάλου μεγέθους, απολαυστικό στην ανάγνωση, γραμμένο με νεύρο, στο οποίο προστίθενται συνεχώς νέες πληροφορίες, νέα ονόματα, νέα επεισόδια και  νέες δράσεις. Οι τρόποι συγκρούσεων, οι δολοφονίες και πάνω από όλα τα βασανιστήρια που υποβάλουν οι μαφιόζοι τους όποιους αντιπάλους – ιδίως τα τελευταία- θυμίζουν κόλαση επί της Γης. Η ανίχνευση των κωδίκων και  η κουλτούρα των μαφιόζων συνυπάρχουν σε γενικές γραμμές με την γύρω  κοινωνική κατάσταση -την φτώχεια και την εξαθλίωση. Η βία είναι παντού, το αίμα επίσης καθώς ο Σαβιάνο φαίνεται να γράφει ένα μυθιστόρημα σε πρώτο πρόσωπο όπου δεν υπάρχει ούτε μια ιστορία επινοημένη ή έστω ένας χαρακτήρας!

Κανόνας: αν οι μαφιόζοι  εγκληματίες δεν δολοφονηθούν, θα καταλήξουν στην φυλακή ή θα γίνουν πληροφοριοδότες της Ασφάλειας. Αλλά πάντοτε θα υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους.

Σημείωση: Από το 2006, ο Ρομπέρτο  Σαβιάνο, με απόφαση του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, έχει τεθεί υπό το καθεστώς συνεχούς αστυνομικής προστασίας ύστερα από δημόσιες απειλές της Καμόρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.