"Μηδενικές" ώρες δουλειάς ή μηδενικές ώρες ζωής;

Αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζόμενων με συμβάσεις μηδενικών ωρών στη Βρετανία

| 07/09/2015

Άλλο ένα παράδειγμα ελαστικής εργασιακής σχέσης, μας έρχεται αυτή τη φορά από τη Μ. Βρετανία. “Συμβόλαια μηδενικών ωρών”,  χωρίς καθορισμένο ωράριο και αμοιβή. Ο εργασιακός μεσαίωνας, λοιπόν, δεν αποτελεί εφιάλτη μόνο για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται από τη βρετανική Εθνική Στατιστική Αρχή (ONS), θύματα αυτού του τύπου συμβολαίων είναι αδύναμες ομάδες εργαζομένων (γυναίκες, φοιτητές και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι ευθύνες των συνδικάτων; Τεράστιες, αφού για ολόκληρες δεκαετίες ενσωμάτωσαν όλη την επιχειρηματολογία και τις πολιτικές των εργοδοτών και της Ε.Ε. Αναδημοσιεύουμε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και εφιαλτική είδηση από την εφημερίδα naftemporiki.gr

Ο αριθμός των Βρετανών οι οποίοι δηλώνουν ότι εργάζονται με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», οι οποίες δεν προσφέρουν καμιά εγγύηση για τις ώρες που εργάζεται ο εργαζόμενος ούτε για την αμοιβή του, αυξήθηκε το 2014 κατά ένα πέμπτο περίπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών είναι δημοφιλής πρακτική ανάμεσα τους εργοδότες των κλάδων φιλοξενίας, κοινωνικής πρόνοιας και επιμόρφωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), 744.000 άτομα, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,4% της εργατικής δύναμης στη Μεγάλη Βρετανία, εργάζονταν με τέτοιου είδους συμβάσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με 624.000 ένα χρόνο νωρίτερα. Ένα μέρος της αύξησης μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι εργάζονται με τέτοιου είδους συμβόλαια, ανέφερε η ONS.

Έρευνα της ONS η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο και επικεντρώθηκε στον αριθμό των συμβολαίων μηδενικών ωρών αντί για τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται με τέτοιες συμβάσεις, έδειξε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται με όρους μηδενικών ωρών ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός στο 1,5 εκατομμύριο.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Μ. Βρετανία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, στο 5,6% από το 7,8%, αν και κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται στην αύξηση της αυτοαπασχόλησης και τις επισφαλείς μορφές εργασίας.

Οι υποστηρικτές των συμβολαίων μηδενικών ωρών ισχυρίζονται ότι οι συμβάσεις αυτές προσφέρουν ευελιξία σε εργοδότες και υπαλλήλους. Τα εργατικά συνδικάτα αντιτείνουν ότι με τις συμβάσεις αυτές οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ενοικιάσουν ακίνητα, να πάρουν δάνειο ή αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με την ONS, το 40% των εργαζομένων με συμβάσεις μηδενικών ωρών δήλωσαν ότι ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανότερο να συνάψουν τέτοια συμβόλαια είναι οι γυναίκες, οι φοιτητές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με την ONS.