«Μια Γιορτή στου Νουριάν»: Αλληλεγγύη... επί σκηνής!

Θεατρική πράξη αντίστασης, στον Ελαιώνα

| 16/03/2016

Η βαθιά ανθρώπινη, σαφέστατα αντιρατσιστική και ουσιαστικά πολιτική θεατρική παράσταση, «Μια Γιορτή στου Νουριάν», ανεβαίνει στις 21 Μάρτη, Πρωτοχρονιά του περσόφωνου κόσμου και του Κουρδιστάν, αλλά και έναρξη της εαρινής ισημερίας και της Ανοιξης, στην δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου ζουν εκατοντάδες προσφυγόπουλα και παιδιά μεταναστών.

Οι διοργανωτές, η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου», καλεί «σε δράση αλληλεγγύης με τρόφιμα, θεατές και φίλους που θα επισκεφτούν τον καταυλισμό του Ελαιώνα για να παρακολουθήσουν την παράσταση – συμπαράσταση και να γιορτάσουν μαζί με τα παιδιά των προσφύγων την πρωτοχρονιά».

Σημειώνουν επίσης, ότι τα τρόφιμα θα διατεθούν για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά δίχως συνθήκες υποδοχής και προστασίας.

Και καταλήγουν με το κύριο αίτημα: «ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΩΡΑ!».

νουριαν

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» ξεκίνησε τη θεατρική της πορεία το 2011 με την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν» του Φόλκερ Λούντβιγκ, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία που συνεχίστηκε επί τρία συναπτά έτη, με απήχηση της σε όλες τις ηλικίες.

Η παράσταση ανέβηκε μετά από σχεδόν δυο χρόνια ξανά στο «Σύγχρονο Θέατρο» το χειμώνα του 2015-2016 για εννέα επετειακές παραστάσεις, αμέσως μετά το «Είστε και φαίνεστε», την καινούργια παράσταση της Συντεχνίας που σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία.

Πρόκειται για μια ανατρεπτική κωμωδία με θέμα τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση. Απευθύνεται σε ανθρώπους από έξι ετών και άνω!

Το έργο γράφτηκε και παίχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από το «Θέατρο Grips» του Βερολίνου, δημιουργοί του πρωτοποριακού παιδικού έργου «Ο Μορμόλης» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την Ξένια Καλογεροπούλου.

Στη γερμανική εκδοχή με τίτλο «Μια Γιορτή στου Παπαδάκη», η οικογένεια των μεταναστών του έργου ήταν Έλληνες!

Ο συγγραφέας της παράστασης, Volker Ludwig, ενδεικτικά αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου “Μια γιορτή στου Παπαδάκη” βρίσκει την αναβίωσή του, σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται “Μια Γιορτή στου Νουριάν”. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με φαντασία. Και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» προτείνει ένα καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα αναγνωρίζοντας εκεί το οικείο τους περιβάλλον. Ένα θέατρο που αντλεί από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δραματικό δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και πέραν του χρόνου της παράστασης.

Πληροφορίες: Η παράσταση θα δοθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 6.30 στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, Αγίου Πολυκάρπου 87.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης – Βασίλης Κουκαλάνι

Ηθοποιοί: Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηρώ Μπέζου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος,

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Τραγούδι Παράστασης: Active Member

Σκηνικά – Κουστούμια: Aλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Video Art: Γιώργος Ζώγας