Μια χρονιά που παραλίγο να βράσει ο πλανήτης ήταν το 2017

Μετά από 3 χρόνια στασιμότητας, οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 2 %.

| 20/01/2018

Το 2017 αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι ήταν το πιο θερμό έτος στα χρονικά και αυτό δεν έχει να κάνει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο ( φαινόμενο που συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό   είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.).

Μετά από 3 χρόνια στασιμότητας, οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν κατά 2 % περίπου. Οι μελέτες δείχνουν ο μέσος όρος θερμοκρασίας των τελευταίων πέντε χρόνων ήταν 1,1 βαθμούς υψηλότερος από την προβιομηχανική εποχή.

Μέσα στο έτος, τυφώνες «χτύπησαν» από την Καραϊβική μέχρι την Ιρλανδία, ενώ περισσότεροι από 1200 νεκροί μετρώνται  από πλημμύρες ( στους οποίους συκγαταλέγονται και οι 22 νεκροί της Μάνδρας). Ξηρασία «θέρισε» στη Ανατολική Αφρική και τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ανομβρία στη νότια Ευρώπη οδήγησε σε έλλειψη νερού και πυρκαγιές.

Συνολικά για την Ευρώπη, υπήρξε μια πιο θερμή χρονιά, ειδικότερα για τον Βορρά. Ο Δεκέμβριος ήταν πολύ ζεστός στην Ανατολική Ευρώπη, με χαμηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες στα νοτιοδυτικά.

Mε πληροφορίες από το tvxs.gr