Μικρό χρονικό του φλεγόμενο Δεκέμβρη του '08
Το σύντομο αυτό χρονολόγιο -με πολλές ελλείψεις- αναφέρεται στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του 2008, έτσι όπως καταγράφηκαν, σχεδόν ημερολογιακά, από το γράφοντα. Η παράθεση των γεγονότων, που συγκράτησε η μνήμη από εκείνον τον “Δεκέμβρη που δεν τέλειωσε ποτέ..”, δεν αποτυπώνει σε καμιά περίπτωση το μέγεθος όσων ζήσαμε εκείνες τις μέρες, στους ταραγμένους δρόμους μιας Αθήνας. Η καταγραφή είναι ενδεικτική, με στόχο να διασωθεί η δράση των “πολέμιων της φθοράς και της λήθης”.
Σάββατο 6/12/2008: δολοφονείται εν ψυχρώ ο 16χρονος Α. Γρηγορόπουλος από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Η αστυνομία θα βγάλει ανακοίνωση ότι ο θάνατος του μαθητή οφείλεται σε εξοστρακισμό.
Ξημερώματα 6ης προς 7ης/12: Αυθόρμητες, συγκρουσιακές πορείες πραγματοποιούνται άμεσα στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και Χηνοφώτης, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Το ίδιο βράδυ ξεκινούν οι καταλήψεις σε Νομική και Πολυτεχνείο.
Κυριακή 7/12: το μεσημέρι αρχίζει διαδήλωση με πάνω από 8.000 άτομα από το αρχαιολογικό μουσείο και φτάνει μέχρι τη ΓΑΔΑ, ενώ χτυπιέται άγρια από τις δυνάμεις καταστολής.
Δευτέρα 8/12: το πρωί χιλιάδες μαθητές πολιορκούν αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα, στις 18:00, ξεκινά πορεία με πάνω από 50.000 διαδηλωτές, οι οποίοι συγκρούονται όλο το βράδυ με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Στη Λάρισα συλλαμβάνονται 25 μαθητές, στους οποίους αποδίδονται κατηγορίες για συμμετοχή σε …”τρομοκρατική οργάνωση” (αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια αργότερα η σκευωρία κατέπεσε και όλοι οι μαθητές αθωώθηκαν).
Τρίτη 9/12: οι «Πραιτωριανοί», κατά τη διάρκεια της κηδείας του εφήβου, πυροβολούν για εκφοβισμό και ξεσπούν επεισόδια σε Παλαιό Φάληρο και Νέα Σμύρνη.
Τετάρτη 10/12: φωτογράφος του Ελεύθερου Τύπου αποθανατίζει και δημοσιεύει αστυνομικό να σημαδεύει με όπλο τους διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Γρηγορόπουλου. Η εφημερίδα τον απολύει.
Πέμπτη 11/12: αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και διοργανώνονται συλλαλητήρια σε πρωτεύουσες χωρών της Ευρώπης, σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Παρασκευή 12/12: οι καταλήψεις φτάνουν τις 400. Ο Σαρκοζί, μάλιστα, δηλώνει ότι φοβάται την εξάπλωση των αντιδράσεων στη Γαλλία και αλλού.
Σάββατο 13/12: νέα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα. Στο Σύνταγμα, που πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία, η Αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές με απροκάλυπτη βαρβαρότητα.
Δευτέρα 15/12: γίνονται αποκλεισμοί δρόμων στην Αθήνα και έξω από τη ΓΑΔΑ. Συλλαμβάνεται μαθητής γιατί απείλησε αστυνομικό με…νεροπίστολο.
Τρίτη 16/12: οι καταλήψεις στα σχολεία φτάνουν τις 600. Παράλληλα ακτιβιστές κάνουν συμβολική κατάληψη στην ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου και αναρτούν πανό, που γράφει: «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους».
Τετάρτη 17/12: Γίνεται κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ, με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των προηγούμενων ημερών. Ακολουθεί προσπάθεια ανακατάληψης που αποτυγχάνει.
Πέμπτη 18/12: τραυματίζεται μαθητής σε κατάληψη από πυροβολισμό στο Περιστέρι, ενώ ο αριθμός των κατειλημμένων σχολείων έχει φτάσει τα 800 και τα κατειλημμένα ΑΕΙ/ΤΕΙ ανέρχονται στα 200 . Η επίσημη έκθεση της αστυνομίας για το θάνατο του μαθητή μιλάει για εξοστρακισμό της σφαίρας.
Παρασκευή 19/12: νέες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις, ενώ διοργανώνεται και τεράστια συναυλία με πλειάδα καλλιτεχνών.
Δευτέρα 22/12: γίνεται προσπάθεια άρσης του ασύλου στο πολυτεχνείο. Ακτιβιστές “λούζουν” με κουραμπιέδες τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλο. Η μετανάστρια και συνδικαλίστρια Κούνεβα δέχεται, από μπράβους της εργοδοσίας, επίθεση με βιτριόλι και μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική με κατεστραμμένο το ένα της μάτι και ζημιές σε ζωτικά όργανα.