ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση: Τελεσίδικη καταδίκη για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας
Την παρακάτω ανακοίνωση βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ, τους οποίους στηρίζουμε. Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν σωματείο μέσα σε έναν τέτοιο χώρο και να δείξουν ότι είναι εργαζόμενοι σε εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους υπαλλήλους τους όπως κάθε μία επιχείρηση, θεωρώντας ότι θα είναι στο απυρόβλητο λόγω του προφίλ που θέλουν να περνούν ως “ανθρωπιστικές” οργανώσεις. Το γεγονός ότι οι ΜΚΟ δρουν αντί για το κράτος, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, δεν τους κάνει να είναι κάτι παραπάνω από εταιρείες και ως τέτοιες πρέπει να τις βλέπουμε. Η δημιουργία του σωματείου και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων μάς βοηθούν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Τελεσίδικη καταδίκη της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας
Τον Ιούνιο του 2013 η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση απέλυσε εκδικητικά εργαζόμενη διερμηνέα και μέλος του ΣΒΕΜΚΟ, η οποία είχε εργαστεί ανασφάλιστη επί δύο χρόνια στη ΜΚΟ. Η εργαζόμενη κατέθεσε αγωγή, διεκδικώντας αναγνώριση εξαρτημένου εργασίας, τη μετατροπή των 16(!) συνεχόμενων συμβάσεών της σε αορίστου χρόνου και την ακύρωση της απόλυσής της, ως εκδικητικής και συνέπεια των προηγούμενων διεκδικήσεών της για ασφάλιση και έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων.
Πέντε χρόνια αργότερα, το Εφετείο έρχεται να επιβεβαιώσει την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε πλήρως την εργαζόμενη. Η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη, ενώ το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΜΚΟ σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μισθών υπερημερίας και επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.
Ο αγώνας της συναδέλφου ήταν από την αρχή κοινός αγώνας όλων μας. Όλων όσοι αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία μεταμφιεσμένη σε επίκληση στο αίσθημα αλληλεγγύης μας, τις εκδικητικές απολύσεις που βαφτίζονται «μη ανανέωση σύμβασης», την κάθετη ιεραρχία που παρουσιάζεται ως «συνεργατικότητα» και «οικογένεια». Είναι η απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης όσων εργαζομένων διεκδικούν και στους αυτόκλητους «ανθρωπιστές» που «στο όνομα» κάθε πρόσφυγα, άστεγου ή τοξικοεξαρτημένου μας εγκαλούν υποκριτικά για έλλειψη ευαισθησίας.
Η εργοδοσία της ΜΚΟ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο πρόσωπο της συναδέλφου, το ήθος και την ίδια την εργασία της, σε μια προσπάθεια να κάμψει παραδειγματικά την εργαζόμενη και το ΣΒΕΜΚΟ, καθώς και να προλάβει μελλοντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Με πείσμα δε και παρά την αρχική καταδίκη της από το Πρωτοδικείο και το ΙΚΑ, εξακολούθησε να απασχολεί δεκάδες εργαζομένους/-ες χωρίς ασφάλιση ή να τους υποχρεώνει να αυτασφαλισθούν (είναι εξάλλου γνωστή η πεποίθηση της εργοδοσίας ότι το «ΙΚΑ είναι μια απάτη»). Η διοίκηση δεν παύει να καθυστερεί συχνά και επί μήνες την καταβολή δεδουλευμένων, ενώ όποιος/-α αντιδρά, απλώς «δεν ανανεώνεται». Όλα αυτά βέβαια, δεν εμποδίζουν θεσμικούς φορείς να βραβεύουν την εργοδοσία για το “έργο“ της ή να αναθέτουν στη ΜΕΤΑδραση έργα του Δημοσίου, παρά την τελεσίδικη πλέον καταδίκη της για σωρεία παραβιάσεων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Σε έναν κλάδο, όπου παραδοσιακά οι όροι εργασίας ήταν πιο «ευέλικτοι» και οι εργοδοσίες θεωρούσαν ότι απολαμβάνουν το απυρόβλητο, η απόφαση του Εφετείου αναγνωρίζει για πρώτη φορά την ύπαρξη πάγιων και διαρκών αναγκών, καταρρίπτει τη ρητορική περί απασχόλησης «συνεργατών» που δεν υπόκεινται σε εργοδοτικές εντολές και αναγκάζει τη ΜΚΟ σε συμμόρφωση με την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Θυμίζει δε ότι και τα εργασιακά, ανθρώπινα δικαιώματα είναι και ας μη φέρνουν χρηματοδοτήσεις…
Για αυτό η νίκη της συναδέλφου μας αφορά όλους και όλες και πρέπει να αποτελέσει μέσο για την όξυνση των ταξικών διεκδικήσεων στον κλάδο, τόσο για τους/τις εργαζόμενους/-ες, όσο και για τους αποδέκτες των υπηρεσιών. Για το ΣΒΕΜΚΟ είναι σαφές πως η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν απαντάται μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, αλλά με συλλογικούς αγώνες στους χώρους εργασίας. Οι αγώνες μας δεν σταματούν εδώ, ούτε περιορίζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Μέχρι:
-
Την αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας μας
-
Την εξασφάλιση όρων αξιοπρέπειας για τους εργαζομένους/-ες και τις ευάλωτες ομάδες που εξυπηρετούμε
-
Το σεβασμό της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας
-
Τη συμμόρφωση της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση με τις δικαστικές αποφάσεις εναντίον της