Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία

Τα graffiti της οργής!

| 04/06/2014

Ίσως ποτέ ξανά μία τόσο σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση δεν έχει απομακρυνθεί και αντιταχθεί τόσο πολύ με το μαζικό λαϊκό αίσθημα. Και πού, μάλιστα; Στη Βραζιλία, στη χώρα που πραγματικά αναδεικνύει τις λαϊκές ρίζες του αθλήματος, στη χώρα που η “μπάλα” είναι όντως μία θεότητα. Φυσικά και δεν φταίει το άθλημα αυτό καθεαυτό….

Φταίει, όμως, ο τρόπος που αυτό έχει εμπορευματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει κορυφαίο προϊόν της βιομηχανίας του θεάματος, όπως και άλλοι πολλοί σημαντικοί τομείς της καθημερινότητας, της ψυχαγωγίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα είναι στη Βραζιλία, μία χώρα με έντονα κοινωνικά προβλήματα, φτωχοί να ξεσπιτώνονται για να χτιστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις μίας τέτοιας φαντεζί διοργάνωσης, να δουλεύουν για να χτιστούν αυτές οι ίδιες εγκαταστάσεις για ψίχουλα, φτωχοί να σκοτώνονται και να χτυπιούνται βάναυσα όταν αντιδρούν. Και μετά από όλα αυτά να μαθαίνουν για τα υπέρογκα ποσά που θα δώσει το ίδιο το κράτος για την διοργάνωση όταν δεν τα δίνει για στοιχειώδη ανάγκες και αγαθά όπως η υγεία, η στέγαση, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. όλο αυτό το φόντο για να μην έχουν καν πρόσβαση στο γήπεδο, όπου ευπρόσδεκτοι θα είναι οι επιχειρηματίες, οι χορηγοί, οι πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες μαζί με το χορό εκατομμυρίων τους…

Σε αυτό το φόντο δεν είναι παράξενο που οι φαβέλες της Βραζιλίας – παρόλο που συνεχίζουν να λατρεύουν το ποδόσφαιρο- ξεσηκώθηκαν ενάντια στη ΦΙΦΑ και στο Μουντιάλ.

Παρακάτω μία ωραία και εντυπωσιακή συλλογή από τον τρόπο που η λαϊκή οργή στη Βραζιλία έγινε graffiti και street art (σε επιμέλεια του The Huffington Post):

b1

 

b2

 

b3

b5

 

b6

 

b7

 

b8

 

b9

 

b10

 

b11

 

b12

 

b13

 

b14