Μουσική και Ποίηση #7. Βασίλης Ζηλάκος και Φανή Κοσώνα

Η τελευταία παρουσίαση του φετινού κύκλου που ξεκίνησε το φθινόπωρο να φέρει κοντά δυο κόσμους

| 06/05/2015

«Προτού ο χειμώνας ποτίσει ξανά την καρδιά μας με συστρεφόμενο ύπνο κι η άνοιξη προτού τα παραξενεμένα βλέφαρά μας ανοίξει στο Ανοιχτό, προσευχόμαστε σ’ ένα βράχο που δίχως έγνοια το βάρος μας υποδέχεται.»

Ο κύκλος Μουσική και Ποίηση κλείνει την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. με τη συνεργασία του ποιητή Βασίλη Ζηλάκου και της συνθέτριας Φανής Κοσώνα.

Πρόκειται για την έβδομη –και τελευταία για φέτος- παρουσίαση συνεργασιών ανάμεσα σε ποιητές και συνθέτες, με σκοπό την σύμπραξη των τεχνών και τη ζωντανή ζύμωσή τους μέσα στο κοινό.

ζηλακοςΟ Βασίλης Ζηλάκος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1980. Είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά. Εργάστηκε στις εκδόσεις Οδός Πανός (2007 – 2009). Το 2009 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Κουκούτσι. Αρχικά ο οίκος εξέδιδε το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό. Από το 2012 εκδίδει και βιβλία (ελληνική και ξένη ποίηση, διήγημα, παραμύθι, μελέτες, δοκίμια). Στις 15 Ιανουαρίου του 2015 εγκαινιάζεται το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων στην Αθήνα. Δημοσιεύει κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία, τρεις ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι: (2015) Το Κελαηδιστό πουκάμισο, (2014) Ο πρίγκιπας και το πουλί τ’ αηδιόνι, (2012) Ξύλο ξανθό π’ αφράτεψε στο στόμα, (2010) Η κούπα του τσαγιού.

φανηΗ Φανή Κοσώνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε πιάνο (τάξη Μαρίνας Δημητριάδου) και αρμονία (τάξη Σ. Κλάψη) στο Εθνικό Ωδείο, καθώς επίσης και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις πιανιστικές σπουδές στην École  Normale de Musique de Paris  (τάξη J.Lagarde) και στο C.N.R. de Rueil-Malmaison (τάξη Bernard Ringeissen), παράλληλα με μουσική δωματίου (τάξη M. Jenny). Σπούδασε αντίστιξη με τον Jean-Paul Holstein και φούγκα με τον Michel Merlet στο Conservatoire National Superieur de Musique de Paris (με τους Jean Paul Holstein και Michel Merlet), ενορχήστρωση στη Schola Cantorum με τον Patrice Sciortino και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου. Είναι διδάκτωρ στη σύνθεση, του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα ‘Εφαρμογές Μαθηματικών Μοντέλων της Τοπολογίας και της Θεωρίας Καταστροφών στη Σύνθεση Μουσικής’.
Διδάσκει θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, καθώς επίσης ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, ενώ έχει πλούσια δραστηριότητα σε σεμινάρια και διαλέξεις για διάφορα θέματα σχετικά με τη σύγχρονη μουσική.
Τα τελευταία έργα της εστιάζουν στη μαθηματική μοντελοποίηση, κυρίως με μοντέλα προερχόμενα από τους μαθηματικούς κλάδους της Τοπολογίας και της Θεωρίας Καταστροφών. Στόχος αυτών των πειραματισμών είναι η διεύρυνση του μουσικού δομικού και οντολογικού χώρου, μέσα από αυτό που η ίδια αποκαλεί ‘τοπολογικό σχεδιασμό’ του μουσικού έργου και μέσα από γενικευμένες ‘αποδομητικές – μορφογενετικές’ διαδικασίες. Έργα της έχουν αποσπάσει επαίνους και βραβεία σε εργαστήρια και διαγωνισμούς σύνθεσης, παρουσιάζονται στη δισκογραφία και παίζονται τακτικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Info:

Μουσική και Ποίηση, αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ [email protected] 

Πέμπτη 7 Μαΐου, 8.00 μμ

Βασίλης Ζηλάκος – Φανή Κοσώνα
«Ο Βράχος»

Συμμετέχουν:
Βασίλης Ζηλάκος: απαγγελία
Ευτυχία Γεωργακοπούλου: τραγούδι, απαγγελία
Μανούσος Πλουμίδης: κλαρινέτο, κλαρινέτο μπάσο
Φανή Κοσώνα: πιάνο, φωνητικά, απαγγελία
Σπύρος Πανάρετος: τεχνική επιμέλεια, φλάουτο