Μπιενάλε, μία συζήτηση

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στο cheapart, από την ομάδα Libby Sacer Foundation

| 25/10/2014

Μία συζήτηση με εύρος προσεγγίσεων σε ένα θέμα που αφορά τόσο τους καλλιτέχνες όσο και το κοινό. Μέσα από ποιες διεργασίες διαμορφώνεται η κυρίαρχη αισθητική μιας εποχής; 

Το Libby Sacer Foundation διοργανώνει μία συζήτηση για τις Μπιενάλε και άλλες μεγάλες περιοδικές εκθέσεις, με αναφορά στην πολιτική και στην οικονομία τους. Πώς παράγονται οι μεγάλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις; Ποιος ο ρόλος τους ως θεσμών στη σύγχρονη τέχνη και πώς λειτουργούν εντός τους επιμελητές και καλλιτέχνες; Γιατί αντέδρασαν πρόσφατα οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στις Μπιενάλε του Σύδνεϋ και του Σάο Πάολο;

Καλεσμένοι στη συζήτηση, οι ιστορικοί τέχνης Νίκος Δασκαλοθανάσης, Εύη Μπανιωτοπούλου και Αλέξανδρος Τενεκετζής. Με αναφορές στο πλαίσιο και τους συμβολισμούς περιπτώσεων όπως η Μπιενάλε της Βενετίας, η Ντοκουμέντα του Κάσσελ και η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, θα κουβεντιάσουν τη σχέση πολιτικού-αισθητικού στο περιβάλλον των μεγάλου βεληνεκούς θεσμικών καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 8 μμ., στο χώρο τέχνης cheapart στα Εξάρχεια (Ανδ. Μεταξά 25), με ελεύθερη είσοδοΗ εκδήλωση εντάσσεται στον 7μηνο κύκλο δράσεων με τίτλο «Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please


Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Νίκος Δασκαλοθανάσης είναι καθηγητής ιστορίας της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορία της τέχνης, η γέννηση μιας νέας επιστήμης, από τον 19ο στον 20ό αιώνα» (Αθήνα, εκδόσεις Άγρα).

H Eύη Μπανιωτοπούλου είναι ανεξάρτητη ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και διδάσκουσα στο MA in Black Sea Cultural Studies (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος). Έχει συνεργαστεί με μουσεία και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Action Field Kodra, η Tate Gallery, η Royal Academy of Arts, το Sotheby’s Institute of Art και η Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EU). Έχει επιμεληθεί συλλογές και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή συγγράμματα. Είναι κάτοχος διδακτορικού από τo Central Saint Martin’s College of Art and Design σε θέματα της σχέσης επιμέλειας της τέχνης με την πόλη.

Ο Αλέξανδρος Τενεκετζής είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάσκει σήμερα στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης σύμβουλος και υπεύθυνος έργων στο Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, στο Εικαστικό Επιμελητήριο και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, ενώ συνεργάζεται και με την Εθνική Πινακοθήκη. Ασχολείται κυρίως με τα θέματα της δημόσιας ιστορίας, της δημόσιας μνήμης, της δημόσιας τέχνης και πιο συγκεκριμένα της δημόσιας γλυπτικής και των μνημείων σε δημόσιο χώρο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του είναι οι σχέσεις τέχνης και πολιτικής, τέχνης και κοινωνίας και τέχνης και δημόσιων καλλιτεχνικών θεσμών, για τα οποία έχει κάνει σχετικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.

—————————————————————————————————————————–

 

* Για την Libby Sacer & το Libby Sacer Foundation

Η Libby Sacer παρέμεινε άγνωστη έως το θάνατό της το 2013. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για την έρευνα και ταξινόμηση του. Από τα ως τώρα ευρήματα προκύπτουν ενδείξεις του ρόλου της σε κινήματα τέχνης, σκέψης και πολιτικής για μια περίοδο που καλύπτει πάνω από μισό αιώνα. (Δείτε περισσότερα για την Λίμπι Σάκερ στον παρακάτω σύνδεσμο: http://libbysacer.blogspot.gr/2014/03/normal-0-libby-sacer-libby-sacer.html)

Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, θεωρώντας πως τα πολυάριθμα τεκμήρια βίου και πολιτείας της Σάκερ που ήρθαν στο φως, στην πραγματικότητα αφυπνίζουν το πνεύμα μία ολόκληρης εποχής – της εποχής απ’ την οποία καταγόμαστε.

Ως «Cheapart Resident 2014»,  η ομάδα φιλοξενείται στο χώρο τέχνης Cheapart και με αφορμή τη Λίμπυ Σάκερ ξεκινά ένα διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματα» μας. Ως τις αρχές Νοέμβρη 2014, η ομάδα διοργανώνει δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εργαστήρια, που αφορούν τους περι-ορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν και την διαμεσολάβηση στην τέχνη και στη δημόσια ζωή. Αυτός ο κύκλος εκδηλώσεων έχει τίτλο Διαβατήριο παρακαλώ/ Passport please.

Για μία επισκόπηση των δράσεων του Libby Sacer Foundation ως τώρα, δείτε: http://libbysacer.blogspot.gr/  ή επισκεφτείτε τη σελίδα στο facebook για τακτική ενημέρωση: https://www.facebook.com/LibbySacer?fref=ts