Μόναχο: «Κατάσταση πολιορκίας» σε κεντρικό εμπορικό κέντρο

Ένας εφιάλτης «κόβει βόλτες» πάνω από την Ευρώπη: νέα αιματηρή επίθεση σε δημόσιο χώρο

| 22/07/2016

Καταιγισμός πυρών σάρωσε την Παρασκευή το απόγευμα το εμπορικό κεντρικό Olympia του Μονάχου. Γερμανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες ενώ μετέδιδαν ότι αρκετοί υπάλληλοι των καταστημάτων  που φιλοξενούνται στο εμπορικό κέντρο παραμένουν εγκλωβισμένοι. Αναφορές για πυρά και σε άλλο σημείο της πόλης δεν επιβεβαιώνονταν, τις πρώτες ώρες, επισήμως.

germany 1

Οι γερμανικές αρχές έδωσαν  εντολή σε όλους τους περίοικους να παραμείνουν στα σπίτια τους, διέκοψαν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση από πλευράς γερμανικής αστυνομίας και ειδικών δυνάμεων.  Επίσης, δόθηκε εντολή να μην αναρτηθεί στο διαδίκτυο καμία φωτογραφία και κανένα video από την αστυνομική επιχείρηση, μέχρι νεοτέρας ενώ δεν έχει δοθεί, μέχρι στιγμής, κανένα στοιχείο ως προς τις συνθήκες της ένοπλης επίθεσης, το κίνητρο του δράστη ή των δραστών ή το ο,τιδήποτε άλλο.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «καμπανάκι» που χτυπά στη Γερμανία λίγες μέρες μετά την επίθεση με τσεκούρι Αφγανού εφήβου σε λεωφορείο στην Βαυαρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό πέντε ανθρώπων πριν ο δράστης πέσει νεκρός από τα πυρά της γερμανικής αστυνομίας.

germany 2

Το νέο αυτό περιστατικό στο Μόναχο, μία εβδομάδα μετά την εκατόμβη νεκρών που άφησε πίσω του ο δράστης της επίθεσης στην Νίκαια της Γαλλίας, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πλέον η Ευρώπη έχει διαβεί την κερκόπορτα μιας νέας εποχής, όπου οι δημόσιοι χώροι τείνουν να γίνουν σταθερός στόχος επιθέσεων και οι αρχές ολοένα περισσότερο αξιοποιούν την περαιτέρω καταστολή για ν’ αντιμετωπίσουν τις θύελλες που έσπειραν επιβάλλοντας συγκεκριμένες πολιτικές εντός και εκτός συνόρων. Έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η μέγγενη αυτή ολοένα θα σφίγγει σε βάρος ελευθεριών και δικαιωμάτων, ρίχνοντας περισσότερο νερό στον μύλο της  κρατικής καταστολής και της τυφλής βίας. Και ότι πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που μόνο σε περισσότερο «σκοτάδι» μπορεί να οδηγήσει.