Νέα πορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή στις Σκουριές

Παράνομες εργασίες θεμελίωσης ενός τεραστίου διαστάσεων εργοστασίου

| 07/06/2014

Mεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την ολοένα και αυξανόμενη καταστροφή του βουνού Κάκαβος προγραμματίζεται για αύριο στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μια πορεία που διοργανώνεται από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού. Η πορεία εντάσσεται σε έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων του κινήματος ενάντια στο χρυσό μετά και τις τελευταίες διαπιστώσεις  ότι η εταιρεία επιταχύνει τις παράνομες και καταστροφικές εργασίες της στο βουνό προσπαθώντας να φέρει προ τετελεσμένων τους κατοίκους της περιοχής.

10440864_723214284405263_3210335053249993890_n

Χθες κάτοικοι της περιοχής συνοδεία δικηγόρων και της βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη ανέβηκαν στο βουνό στο σημείο όπου γίνοντας οι παράνομες εργασίες θεμελίωσης ενός τεραστίου διαστάσεων εργοστασίου σε μια έκταση 25.000 τμ2.

Τα συνεργεία της εταιρείας εδώ και μέρες προχωρούσαν χωρίς να διαθέτουν άδεια δόμησης σε μεγάλης έκτασης εργασίες ενώ και χθες φορτηγά της εταιρείας ανέβαιναν στο σημείο.

Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά τόσο η Πολεοδομία, όσο και η Εισαγγελία Χαλκιδικής δήλωναν  για ακόμη μια φορά αναρμόδιες σχετικά με τις καταγγελίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων θα προχωρήσει σε αυτοψία την Τρίτη.

Το κίνημα ενάντια στο χρυσό κατάφερε όμως χθες μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και την γρήγορη δημοσιοποίηση του συμβάντος να πετύχει μια μικρή νίκη καθώς με προφορική εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Π.Γιαννάκη οι παράνομες εργασίες στις Σκουριές σταματούν μέχρι την ημέρα όπου η Επιθεώρηση Μεταλλείων θα κάνει αυτοψία και να εκδοθεί σχετική απόφαση νομιμότητας ή παρανομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες του το κίνημα της Χαλκιδικής πέτυχε και την Πέμπτη  μια μικρή νίκη αναφορικά με τις παράνομες εργασίες που εκτελούνταν από την Ελληνικός Χρυσός στην τοποθεσία λάκκος Καρατζά. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων έδωσε εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών που γίνονται στο Λάκκο Καρατζά στις Σκουριές, εντολή που κοινοποιήθηκε τόσο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός όσο και στην αστυνομία.

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Μεταλλείων (1634/04-06-2014) οι εργασίες διάνοιξης δρόμου στο Λάκκο Καρατζά από την Ελληνικός Χρυσός δε διαθέτουν άδεια, είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι ενόψει της αυριανής πορείας στις Σκουριές θα λειτουργεί από σήμερα ελεύθερο κάμπινγκ στην περιοχή Πευκάκια στην παραλία της Ιερισσού για τους επισκέπτες και τους αλληλέγγυους.

Πηγή: http://alterthess.gr/

Δείτε το βίντεο του Βασίλη Μαθιουδάκη…