Νέγρος του Μοριά: "Γειτονιά σημαίνει πατρίδα"

Βρήκαμε το ΝΤΜ και μιλήσαμε για διάφορα λίγο πριν παρουσιάσει τη νέα του δουλειά στα μέρη που μεγάλωσε...

| 03/12/2015

Ο Νέγρος του Μοριά είναι ότι πιο φρέσκο και αληθινό έχει να δώσει σήμερα η αθηναϊκή Hip Hop σκηνή. Παιδί του κέντρου, 2η γενιά μεταναστών, “στρατηλάτης” του ραπ, με ανησυχίες για το παρόν και για το μέλλον, αντιπροσωπεύει σε ένα μεγάλο βαθμό τη σημερινή νεολαία της Αθήνας και των σύγχρονων ευρωπαϊκών Μητροπόλεων. Μια νεολαία που την ψάχνει, δε γυρίζει την πλάτη στα προβλήματα, γουστάρει να περνάει καλά και έχει ανοιχτά αυτιά σε όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες. Περιμένοντας την πρώτη δισκογραφική απόπειρα” Ακούγοντας και Μαθαίνοντας” θα έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μία πρώτη γεύση την Πέμπτη στο ΙΛΙΟΝ plus, στην Κυψέλη, στη γειτονιά που ανδρώθηκε ο Νέγρος του Μοριά.

[hr]

Απ’ότι ξέρω. ο πατέρας σου είναι μουσικός (drummer), πώς αυτό έχει επηρεάσει τη δικιά σου μουσική;

[hr]

Ο Πατέρας και η μάνα μου είναι ο λόγος που βρίσκομαι εδώ. Kαι αυτό είναι το πρώτο  και βασικότερο. Δεύτερον η παιδεία ξεκινά από το σπίτι πριν φτάσεις στο σχολειό, γι’αυτό έτσι και ‘γω πήρα την αρχική μου παιδεία από τον πατέρα μου, όσον αφορά τη μουσική και το υπόβαθρό της. Με έχει επηρεάσει στην αντίληψη μου, στον τρόπο ενδυμασίας μου και στον χαρακτήρα μου σε ότι κάνω.

[hr]

Στο χιπ χοπ υπάρχει συχνά η χρήση της λέξης “bro”. Ποια είναι η διαφορά του “φίλου” και του “αδερφού”; 

[hr]

“Τσακάλια”, “φίλε”, “bro”, “yo” και “σου πα μου πες” θα τα ακούσεις από τον ταρίφα έως και τον MC, ναι. Τώρα η διαφορά του φίλου και του αδερφού είναι ένα τελείως  υποκειμενικό θέμα, έχει να κάνει με τις προσωπικές αξίες του καθενός. Για μένα ο “φίλος” είναι το κενό της ώρας σου και ο “αδερφός¨” είναι ο άνθρωπος που θα σε αγαπήσει,  ξέροντας ποιος είσαι και όχι τι κάνεις. Εδώ ένας ασίκης που πότε δεν έχει πειράξει κανένανε έφαγε τον άλλονε επειδή σκότωσε τον «αδερφό» του, την ίδια ώρα που ένας γιατρός παίρνει φακελάκι για να σε σώσει. Εδώ ποιος απ τους δυο είναι ο “bro” και ποιος απ τους δυο θα πρεπε να’ναι πίσω απ’τα σίδερα;

EV_KEVIN_final

[hr]

“Ακούγοντας και μαθαίνοντας”, ποιο είναι εκείνο το διαφορετικό στοιχείο – “το κάτι παραπάνω” που θες να πάρει ο ακροατής από το νέο σου δίσκο;

[hr]

Ο δίσκος αυτός θα φτιάξει μια νέα κατηγορία ελληνικού χιπχοπ που θα λέγεται αφροελληνική μουσική, όσο κάνουνε Άφρο-Αμερικάνικη μουσική οι Έλληνες  Mcs.

Νιώθω τυχερό και μοιραίο  το γεγονός ότι πέρασα και περνάω από τις περιοχές που λέγονται, Αμπελόκηποι (Λός Άμπελες) – Κυψέλη (Κυψαλητεία) – Εξάρχεια, Βικτώρια γιατί  όπως και να το κάνεις  μαζί με την Ομόνοια, γίνεται το «έλα να δεις», ώρες ώρες εδώ μέσα.

[hr]

Τι ετοιμάζεται στην παρουσίαση του δίσκου αυτή την Πέμπτη στις 3/12? Τι να περιμένουμε να ακούσουμε?  

[hr]

Το λεξικό του ησπεράλντο, του μάγκα και τη πιάτσας. Το κυριότερο; Να δούνε.. Και  τι έχουνε να δούνε; Ενα Ελληνο-Αφρικάνικο boogie down μασλάτι show με soul. Σε αυτό και σε κάθε άλλο show όπου γράφει  ή εμφανίζεται ο «Νέγρος  Του Μοριά».

[hr]

Πώς νιώθεις που η παρουσίαση του πρώτου σου δίσκου θα γίνει στη γειτονιά που μεγάλωσες; Τι σημαίνει “γειτονιά” για σένα;

[hr]

Γειτονιά σημαίνει πατρίδα. Σου δίνει τη ταυτότητα του πόσο Αθηναίος είσαι. Για παράδειγμα, για μας στη Χαβούζα, ρωτάς  την  περιοχή «προέλευσης» του άλλου και καταλαβαίνεις πράγματα για το πως ζει, πως μεγάλωσε.. Η Γειτονιά παίζει κύριο και μεγάλο ρόλο ως προς τη πηγή έμπνευσης , ως προς τη καθημερινότητα , τη γλώσσα και το ύφος  που κρατάς στην απέξω κοινωνία. Νιώθω τυχερό και μοιραίο  το γεγονός ότι πέρασα και περνάω από τις περιοχές που λέγονται, Αμπελόκηποι (Λός Άμπελες) – Κυψέλη (Κυψαλητεία) – Εξάρχεια, Βικτώρια γιατί  όπως και να το κάνεις  μαζί με την Ομόνοια, γίνεται το «έλα να δεις», ώρες ώρες εδώ μέσα.

[hr]

Ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν πηγή έμπνευσης για σένα σήμερα, ανεξαρτήτου σκηνής και ήχου;

[hr]

Η ρεμπέτικη σκηνή και κουλτούρα που προϋπήρχε 500 χρόνια πριν. Ο κάθε καλλιτέχνης σε αυτό το μουσικό είδος έχει στυλ, ύφος και μοναδικότητα που με εμπνέει. Μου δίνει ένα μαγικό στοιχείο στο να δίνω κάτι μοναδικό ή ξεχωριστό σε ότι μουσική παραγωγή ακούσω.

Ο Εισβολέας όρισε σωστά την λέξη «Ραμπέτης» Ραπ + Ρεμπέτης και  πιστεύω πως θα‘τανε το ότι καλύτερο για όλη την ελληνική χιπχοπ σκηνή, να δώσει  μια μίξη του τώρα με τα ήθη και έθιμά του τότε που ναι δικά μας. Εμπνευσμένοι και αυτοί από τη ΜΑ έως Τρούμπα-Δραπετσώνα –Ψυρρή κ.α .

Άϊντάα .. !!

[hr]

ΙΝΦΟ

[hr]

 

Νέγρος Του Μοριά ‘Άκου Και Μάθε’ – Live

w/ MCMXC, Black Athena + Special Guests

ΙΛΙΟΝ plus, Κοδριγκτώνος 17, Αθήνα.

3 Δεκεμβρίου 2015, στις 21:30.

Είσοδος 6 ευρώ.

FACEBOOK EVENT

negros tou moria