Νέο ομόφωνο «ΟΧΙ» στις εξορύξεις από το Ζαγόρι
Επιμένουν και συνεχίζουν τον αγώνα κάτοικοι, κινήσεις και τοπικοί φορείς
Ομόφωνα αποφασίστηκε ξανά , ότι η REPSOL είναι ανεπιθύμητη στο Ζαγόρι. Τόσο η απερχόμενη δημοτική αρχή όσο και η νέα ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν να γίνουν εξορύξεις στην περιοχή ενώ κατά τη διάρκεια συζήτησης με ευρεία συμμετοχή πολιτών στο δημαρχείο, τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, αποκαλύφθηκε ότι, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται τόσο ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης όσο και η Μερόπη Τζούφη, υφυπουργός Παιδείας με καταγωγή από την περιοχή, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στο αίτημά της για εξορύξεις σε μια «τουριστική» περιοχή». Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές η κίνηση «Σώστε την Ήπειρο – Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» στο λογαριασμό της στο facebook, ανέφερε ότι από την μία η στάση της εταιρείας που μοιάζει να υπαναχωρεί επικαλούμενη τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής αποτελεί απόδειξη των κινδύνων που εγκυμονούν οι εξορύξεις για το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον και από την άλλη φαίνεται, τουλάχιστον, η πολιτική ηγεσία να μη γνωρίζει τι κάνει ακριβώς η εταιρεία.
Μάλιστα, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης υπογράμμιζε ότι είχε διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι δεν ενδιαφέρεται. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του epiruspost.gr αναφέρει τα εξής:
«Την διαβεβαίωση ότι η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου δεν θα εισέλθει σε δημοτικές εκτάσεις του Ζαγορίου και δεν θα θίξει τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής έλαβε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μετά από επικοινωνίες που είχε με στελέχη της κοινοπραξίας που διερευνά το οικόπεδο στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις που έκανε στο Epiruspost υπογράμμισε ότι το τμήμα στις παρυφές του Ζαγορίου που περιλαμβάνεται στην έκταση που έχει παραχωρηθεί δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον και σίγουρα δεν ανήκει σε αυτά που μπορεί να στηθεί γεωτρύπανο.
Σε ένα σύνολο σεισμικών ερευνών 400 χιλιομέτρων στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, στον Δήμο Ζαγορίου η έρευνα εισέρχεται κατά 15 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα 8,5 χιλιόμετρα είναι φυσικής βλάστησης, τα 4 χλμ καλλιέργειες και τα 3 υπόλοιπα χλμ είναι λοιπές χρήσεις.
Η Κοινοπραξία, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της, δεν θα επαναφέρει αίτημα στο Δήμο Ζαγορίου για παραχώρηση των δημοτικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ζώνη καθώς αποφάσισε να εξαιρέσει τις συγκεκριμένες από το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Ούτε σ’ αυτή την φάση λοιπόν, ούτε σε επόμενη θα επιδιώξει κάτι τέτοιο. Άλλωστε όπως έχει τονιστεί και στο παρελθόν πρόκειται για μία μικρή περιοχή, σημαντικά μικρότερη από κείνη που είχε ερευνηθεί το 1997 στο Ζαγόρι, η οποία δεν έχει να προσφέρει σημαντικά στοιχεία στο συνολικό πρόγραμμα.
Μία μέρα μετά στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του «Ηπειρωτικού αγώνα» για ό,τι συζητήθηκε, καταγράφεται και η νέα ομόφωνη αρνητική απόφαση της τοπικής αρχής, η οποία λήφθηκε παρουσία πλήθους κόσμου:
«Την κάθετη αντίδρασή του στις γεωφυσικές σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανής εξόρυξης στα όρια του δήμου Ζαγορίου, επιβεβαίωσε με νέα ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, με αφορμή την εμφάνιση συνεργείων στην περιοχή.
Ταυτόχρονα καλεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει για την παύση των ερευνών και προειδοποιεί με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που η ανάδοχος κοινοπραξία, με την ανοχή της Πολιτείας, εξακολουθεί να παραβιάζει το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τον κανονισμό του Εθνικού Πάρκο Βόρειας Πίνδου.
Σε κλίμα ομοφωνίας με την παρουσία δεκάδων κατοίκων και εκπροσώπων φορέων του Ζαγορίου, αλλά και μελών διαφόρων πρωτοβουλιών και κινήσεων ενάντια στις εξορύξεις, το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκαθάρισε ότι θα αποτραπεί με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο η είσοδος της εταιρείας για έρευνες στο Ζαγόρι, όπως επιχειρήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή «Βρύση του Πασά» και στα Κάτω Πεδινά.
Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και στάθηκε ιδιαίτερα και στον χρόνο (μεταβατική περίοδος μέχρι την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής), που επέλεξε η ανάδοχος κοινοπραξία να επιχειρήσει έρευνες σε ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις στο Ζαγόρι, όπως διαπίστωσε ο ίδιος, αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο των Ασπραγγέλων και όχι από την κοινοπραξία, σε αυτοψία που έκανε την περασμένη Τρίτη στην περιοχή «Βρύση του Πασά».
Ο κ. Σπύρου κάλεσε στο δημαρχείο τον εκπρόσωπο της εταιρείας, που έχει αναλάβει την όλη διαδικασία για τις εκτάσεις που ερευνώνται, και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι οι έρευνες θα αφορούν μόνο ιδιωτικές εκτάσεις, θα παρακαμφθεί μια δημοτική έκταση από «Βρύση πασά» προς Ροντοβάνι, καθώς και στην περιοχή μέχρι και τον κάμπο των Πεδινών και Ελαφότοπο. Στην άλλη γραμμή Μεσοβουνίου και Αρίστης δε θα μπουν σε δημοτικές εκτάσεις. Ουσιαστικά η ενημέρωση αυτή δείχνει ότι δεν υπήρχε πρόθεση για σταμάτημα ερευνών από πλευράς αναδόχου, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν εξελίξεις.
Ο κ. Σπύρου μετέφερε την ενημέρωση που είχε από την υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η οποία δήλωσε έκπληκτη για το γεγονός, δεδομένου ότι είχε συμφωνηθεί να μην γίνουν έρευνες στο Ζαγόρι. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βεροιόπουλος διαβεβαίωσε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου την κ. Τζούφη ότι έδωσε εντολή να σταματήσουν οι έρευνες στο Ζαγόρι. Αυτή η απόφαση ζητείται να σταλεί και γραπτώς στον δήμο. Επίσης, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε κι αυτός έκπληκτος σε επικοινωνία του με τον δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι θα σταματήσουν οι έρευνες. Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του μετέφερε την άποψη της κοινοπραξίας ότι δε θα ξανατεθεί αίτημα στον δήμο για έρευνα σε δημοτικές εκτάσεις, για τις οποίες το σώμα δεν έχει δώσει άδεια και ότι δε θα θιγεί ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.
Πέραν αυτών, υπάρχει, όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση, και θέμα με την παραβίαση όσων διέπουν μια προστατευόμενη περιοχή, όπως η ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, και αυτή την περίοδο δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις λόγω αναπαραγωγής των πουλιών. Επίσης, εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή για τις περιοχές Natura, θέμα κρίσιμο αφού εμπίπτουν στις εκτάσεις των ερευνών.
Σταθερά κατά των ερευνών στο Ζαγόρι τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο οποίος άσκησε και κριτική στη δημοτική αρχή για ενέργειες ή παραλείψεις του παρελθόντος. Υπέρ των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της εισήγησης του δημάρχου τάχθηκε ο Βασίλης Ζαρκάδας από την ελάσσονα πλειοψηφία, σημειώνοντας ότι η παράταξη είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε παρέμβαση εντός των ορίων του δήμου. Το ίδιο και όσοι σύμβουλοι πήραν τον λόγο.
Κατά των ερευνών και ο νέος δήμαρχος
Ξεκάθαρη θέση κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης πήρε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, σημειώνοντας ότι και σε προεκλογικές δηλώσεις του είχε ταχθεί κατά και το ίδιο πράττει και τώρα.
«Σεβόμενος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα την τηρήσω κατά γράμμα. Αν γίνουν εξορύξεις, ο τόπος μας θα είναι τελειωμένος, θα γίνει κρανίου τόπος, έχουμε μεγάλη ευθύνη να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το αν θα φέρει το θέμα στο νέο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε ότι, εφόσον χρειαστεί, θα το πράξει.
Στις τοποθετήσεις τους δημοτικοί σύμβουλοι, απερχόμενοι και νεοεκλεγμένοι, τάχθηκαν κατά των ερευνών, όπως και πολλοί πολίτες και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, αλλά και μέλη κινήσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις στην Ήπειρο. Μάλιστα, κατατέθηκαν και προτάσεις για κινητοποίηση όλων των προέδρων και κατοίκων των χωριών και δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέα απόπειρα έρευνας, όπως έγινε στα Κάτω Πεδινά από μικρή ομάδα πολιτών, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το συνεργείο.
Οι περιοχές έρευνας στο Ζαγόρι
Για τον δήμο Ζαγορίου, όπως είχε αναδειχθεί και στην ενημερωτική ημερίδα τον Ιανουάριο του 2018 στα Άνω Πεδινά, η περιοχή που εμπίπτει στις έρευνες, βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, μια περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα .
Ουσιαστικά το πεδίο των ερευνών αφορά τις κοινότητες Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης, όπου εξαιρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις. Συνολικά στο Ζαγόρι οι έρευνες αφορούν συνολικό μήκος 15,5 χιλιομέτρων (4% του προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) και ειδικότερα σε εκτάσεις της Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, εκ των οποίων 8,5 χλμ. σε φυσική βλάστηση, 3 χλμ. σε καλλιέργειες και 4 χλμ. άλλες χρήσεις.
Η νέα απόφαση
Η ομόφωνη απόφαση, στην οποία κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου αναφέρει ότι εμμένει σταθερά και αταλάντευτα στην 102/2018 ομόφωνη απόφαση του κατά κάθε παρέμβασης που θα αφορά έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από την κοινοπραξία «Energean Oil &Gas και Repsol», όχι μόνο στις δημοτικές εκτάσεις, αλλά και σε δημόσιες και ιδιωτικές στα όρια του δήμου, δεδομένου ότι η δραστηριότητα αυτή δε συνάδει με τα χαρακτηριστικά του Ζαγορίου, ως περιοχή φυσικού κάλλους, ενταγμένης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου, με πληθώρα περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 που έχει επενδύσει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, αποτελώντας δημοφιλή προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
«Το Ζαγόρι έχει χαράξει το δικό του δρόμο ανάπτυξης και δεν πρόκειται να επιτρέψει εξορύξεις και καταστροφή του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων του. Καταγγέλλουμε την παραβίαση από την ανάδοχο κοινοπραξία του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και, εφόσον απαιτηθεί, θα κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για σταμάτημα των ερευνών, καθώς και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Καλούνται τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι βουλευτές του νομού να τοποθετηθούν δημόσια επί του θέματος και να στηρίξουν τη θέση του δήμου μας ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις», καταλήγει.