Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Νέο album Baby Guru από την Inner Ear

Ένα ποπ-ροκ καλειδοσκόπιο…

| 01/05/2017

Οι  Baby Guru, ως τετράδα πλέον μας παρουσιάζουν το τέταρτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με το μίνιμαλ τίτλο IV. Η μέχρι σήμερα, οπωσδήποτε αξιόλογη πορεία τους, τους έχει οδηγήσει σε μια καλλιτεχνική ελευθερία με αποτέλεσμα να μας προσφέρουν ένα σύνολο 8 κομματιών συνολικής διάρκειας 40 λεπτών. Ίσως κάποιος να χαρακτηρίσει τη διάρκεια του IV μικρή, αλλά τα 8 τραγούδια του περιέχουν πολλαπλές μουσικές αναφορές που υπερβαίνουν σε ιδέες πολλαπλάσια τους σε αριθμό. Άλλωστε η μουσική όπως και κάθε άλλη καλλιτεχνική δημιουργία δεν μετριέται με τη ποσότητα.

18193756_799708940196179_2899629847108980060_n

To άλμπουμ ξεκινά με το Tell Me What You’ Re Made Of, ένα ποπ κομμάτι που ακούγεται, ειδικά στην αρχή, σαν ένα παιχνίδισμα με το My Way, για να εισβάλλουν  στο ρεφρέν του  οι… Daft Punk. Στο Blue Bird Picnic μια νέο – ψυχεδελική αισθητική χρωματίζεται από τη χορωδιακή  κουλτούρα της Αφρικής, ενώ στο Oaxaca (The Calvino Song) οι Magazine και οι Gang of Four μπερδεύονται περαιτέρω με το Disco funk για να καταλήξουν, διαμέσου μιας  γέφυρας τύπου The Kings, σε μια έξοδο νέο – κυματικής ποπ των 80΄ς. Στο Motel Rwanda η afro soul του Fela Kuti και των συγχρόνων επιγόνων του, σαν τους Antibalas λόγου χάρη, συναντούν το progressive των 70ς. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και για τα υπόλοιπα κομμάτια αλλά νομίζουμε ότι πιάσατε το νόημα του τι συμβαίνει με τους Baby Guru  στο IV.

Μια πολυμορφική, ελεύθερη προσέγγιση του ήχου που εμπνέεται από  τη ποπ-ροκ δημιουργία των τελευταίων σαράντα χρόνων, η οποία προφανώς και αντιπροσωπεύει ακούσματα και επιρροές των τεσσάρων φίλων που συνθέτουν τους Baby Guru, με αποτέλεσμα ένα άλμπουμ που λειτουργεί σαν μουσικό καλειδοσκόπιο.

 Baby Guru: Prins Obi, King Elephant, Sir Kosmiche and Kon Kon.

Το “IV” κυκλοφορεί σε διάφανο βινύλιο, CD και ψηφιακό album από την Inner Ear.

www.babyguruband.com

www.facebook.com/babyguruband

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…