"Νίκησαν" οι αντιδράσεις
Σταμάτησαν τα κυριακάτικα μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε σχολείο των Σπάτων

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου σταμάτησαν να διδάσκονται τα κυριακάτικα μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε σχολείο των Σπάτων, έπειτα από αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής. Μιας περιοχής που φέρεται ότι έχει πάρει το ίδιο της το όνομα από Αλβανό οπλαρχηγό και στην οποία κατοικούν κατά μεγάλο μέρος άνθρωποι που έχουν έρθει από την Αλβανία ή που η μακρινή καταγωγή τους βρίσκεται εκεί. Κατοικούν άνθρωποι από τη γειτονική χώρα, όπως και σε άλλες περιοχές, που ζουν τόσα χρόνια στην Ελλάδα, που πάνω και στη δική τους πλάτη τους χτίστηκε το “εκσυγχρονιστικό όραμα” της καινούργιας Ελλάδας-μέλους του ευρώ, και εδώ και χρόνια συμβιώνουν με τους γείτονές τους, έχουν δημιουργήσει τις εστίες τους και -υποτίθεται- έχουν αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια διάφοροι κυρ-Παντελήδες -που “δεν άντεχαν” τους Αλβανούς τα πρώτα χρόνια που έρχονταν στην Ελλάδα παρά μόνο για να τους εκμεταλλευτούν όσο πιο σκληρά γινόταν-, χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα για να δικαιολογήσουν τον “καινούργιο” ρατσισμό τους εναντίον των μελαμψών προσφύγων, που μετά τους Αλβανούς γίνονταν το καινούργιο θύμα ρατσιστικών επιθέσεων- ότι “οι Αλβανοί νοικοκυρεύτηκαν και κατάφεραν να προκόψουν στην Ελλάδα”. Όπως, όμως, δείχνουν τα πράγματα, όταν είσαι ή θεωρείσαι μια φορά ξένος, είσαι για πάντα ξένος. Εκτός φυσικά αν έχεις πολλά λεφτά ή φτάσεις στο σημείο να ρίχνεις τρίποντα στο πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Ή, αν καταφέρει το γράψιμο της Ιστορίας να σε κάνει Έλληνα που πολέμησε το 1821 “καθαρόαιμος” στην Επανάσταση.
Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το άρθρο από την ιστοσελίδα Νότιοανατολικά, στο οποίο περιγράφεται πώς ακριβώς έχει η κατάσταση.
[hr]
Μια ανακοίνωση που αφορούσε την έναρξη μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων από την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, προκάλεσε περίεργη όσο και αδικαιολόγητη αναστάτωση και ένταση μεταξύ κάποιων πολιτών της περιοχής.
Οι αντιδράσεις που ξεκίνησαν από την ημέρα έναρξης (22 Ιανουαρίου) των μαθημάτων μητρικής γλώσσας για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής των Σπάτων, σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης, τελικά διογκώθηκαν και πέτυχαν τον σκοπό τους.
Τα μαθήματα σταμάτησαν, κάτι που κατά τραγική ειρωνεία έγινε γνωστό ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, δηλαδή σήμερα Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.
Βέβαια ως πληροφορία υπήρχε όλες τις προηγούμενες ημέρες όμως ήταν κάτι που δεν είχε οριστικοποιηθεί.
Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας πήραν σάρκα και οστά όταν στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Σπάτων στις 6 Φεβρουαρίου, εγκρίθηκε ομόφωνα απόφαση (με αριθμό 4/2017) σύμφωνα με την οποία όταν πρόκειται να διατεθούν κτιριακές εγκαταστάσεις του δήμου εντός χωρικών ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων, αυτό (δηλαδή το τοπικό συμβούλιο) να λαμβάνει γνώση «καθώς και να προωθεί τα αιτήματα στον Δήμαρχο για την τελική έγκρισή τους».
Στην αιτιολόγηση της απόφασης αυτής επισημάνθηκε ότι επειδή η διάθεση δημοσίων κτιρίων μπορεί σε πολλές περιπτώσεις «να δημιουργήσει πολιτικοκοινωνικές και λοιπές αντιδράσεις», το τοπικό συμβούλιο «να λαμβάνει γνώση για το σύνολο των σχετικών αιτημάτων που αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Σπάτων» και να είναι αυτό που θα υποβάλει τη σχετική πρόταση «για έγκριση ή μη της διάθεσης και για το σύνολο των αιτημάτων την τελική απόφαση να λαμβάνει ο Δήμαρχος».
Βέβαια ένα θέμα που τίθεται είναι εάν έχει επί της ουσίας αρμοδιότητα το τοπικό συμβούλιο και όχι τα αρμόδια δημοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η Επιτροπή παιδείας την οποία με την απόφασή του αυτή το τοπικό συμβούλιο προσπαθεί να υπερκεράσει.
Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής ήταν να δοθεί εντολή να σταματήσουν τα μαθήματα μητρικής γλώσσας για τα παιδιά αλβανικής καταγωγής.
Παράλληλα ο δήμαρχος Δημήτρης Μάρκου ζήτησε και αναμένει να λάβει περισσότερα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διενέργεια μαθημάτων μητρικής γλώσσας ενώ ήδη διερευνάται το ενδεχόμενο εξεύρεσης ενός άλλου χώρου όπου θα μπορούν τα μαθήματα να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Βέβαια υπάρχει και ένα σχήμα οξύμωρο στο όλο ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν στη δημοτική ενότητα Αρτέμιδας τα μαθήματα για τα αλβανόπουλα να διεξάγονται κανονικά και χωρίς την παραμικρή αντίδραση ενώ στη δημοτική ενότητα Σπάτων (η οποία επίσης ανήκει στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας), να μην είναι δυνατό να συμβεί το ίδιο!
Με άλλα λόγια πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο δήμο! Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα παιδιά αυτά τα οποία είναι ηλικίας από 7 έως 15 ετών και τα οποία σίγουρα δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις σκοπιμότητες των… μεγάλων!
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ερωτήματα προκαλεί η στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν έχει λάβει θέση παρά το γεγονός ότι πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν πως υπήρξε επαφή στελεχών του με αρμόδιους των υπουργείων Παιδείας αλλά και Εσωτερικών!
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου Σπάτων σχετικά με το όλο θέμα.