Ναι στο "βραχιολάκι" στη Βουλή. Σταματάει την απεργία πείνας ο Ρωμανός.

Ν. Ρωμανός. Ύστατος αγώνας. Όλες οι εξελίξεις (συνεχής ενημέρωση)

| 10/12/2014

Οι πιο κρίσιμες στιγμές για τον αγώνα που μέσω της απεργίας πείνας διεξάγει ο Νίκος Ρωμανός εδώ και ένα μήνα με αίτημα την χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται.

 

Τετάρτη 10/12 14:25 : Ευχαρίστησε όλους στάθηκαν δίπλα στον Νίκο Ρωμανό ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Συγκίνηση σε ολες τις συγκεντρώσεις που ήταν σε εξέλιξη για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού. Κόσμος κατευθύνεται προς το Γεννηματάς.

Τετάρτη 10/12 13:59 : Σταματάει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, σύμφωνα με τον διοικητή του Γ. Γεννηματάς!

Με την υπερψήφιση της τροπολογίας Αθανασίου, ο Νίκος Ρωμανός σταματάει την απεργία πείνας, όπως αναφέρει ο διοικητής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Συγκεκριμένα, ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Τσάμης, είπε ότι «η πρώτη αντίδραση του Νίκου, μετά την ψήφιση της τροπολογίας είναι θετική».

Τετάρτη 10/12 13:55 : Ομόφωνα δεκτη η τροπολογία!

Τετάρτη 10/12 13:49 : “Βρέθηκε λύση” αναφέρει και ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ. Η ΧΑ αναφέρει ότι είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα η άδεια του Ρωμανού και εμμένει στις καταγγελίες Κασιδιάρη.

Τετάρτη 10/12 13:47 : Κλίμα συναίνεσης και πανηγυρισμών στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί δάφνες για την κατάληξη της συζήτησης με δηλώσεις Κουτσούκου, Κακλαμάνη. Αφού βέβαια φτάσαμε ως την τελευταία στιγμή κι ενώ η κυβέρνηση κρατούσε άκαμπτη στάση σχεδόν μέχρι το τέλος. 

Τετάρτη 10/12 13:46 : “Είναι καθαρή η τροποποίηση. Εμφανώς καλύπτει και την περίπτωση Ρωμανού”, ανέφερε ο Καραγκούνης, κοιν εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τετάρτη 10/12 13:45 : “Αντιλαμβανόμαστε ότι η τροποποίηση αφορά τον Νίκο Ρωμανό”, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Σε αυτή την κατέυθυνση και αν δεν υπάρχει αντίρρηση αποσύρουμε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία και καλούμε τον Ν. Ρωμανό να τερματίσει την απεργία πείνας. Είναι μία νίκη του αγώνα του και νίκη της δημοκρατίας.”

Τετάρτη 10/12 13:15 : Ναι στο βραχιολάκι υπό προυποθέσεις λέει ο Αθανασίου. 
Ναι στο βραχιολάκι. Προϋπόθεση η επιτυχής παρακολούθηση του 1/3 των μαθημάτων επί ένα εξάμηνο με σπουδές εξ αποστάσεως.

Τετάρτη 10/12 13:15 : ΔΙΑΚΟΠΗ – ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ.

Τετάρτη 10/12 13:10 : Ο Αθανασίου παίρνει το λόγο. Κατεβάζει νέα τροποποίηση για την υπόθεση φοιτητών κρατουμένων (και Ρωμανού), στην οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του υπάρχει συγκερασμός όλων των απόψεων που ακούστηκαν στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή. “Στους κρατούμενους φοιτητές και σπουδαστές παρέχεται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς περιορισμούς, εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων εξ αποστάσεως επί ένα εξάμηνο. Σε αυτή την περίπτωση δεν απορρίπτεται η αίτηση από το αρμόδιο συμβούλιο παρά μόνο με ειδική αιτιολογία.” Διακοπή ενός τετάρτου ζητάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και διανομή της τροποποίησης για να τη δούνε οι βουλευτές.

Τετάρτη 10/12 12:39 : Τελείωσε το διάλειμμα. Στο προεδρείο πλέον ο Γιάννης Τραγάκης της ΝΔ και ξεκινάει κατ ‘αρχήν η συζήτηση για την άρση ασυλίας. Στο βήμα ο βουλευτής της ΧΑ Κασιδιάρης. (Αν και δεν έχει σχέση με την υπόθεση Ρωμανού ο Κασιδιάρης καταγγέλει εκβιασμό του εισαγγελέα Ντογιάκου από Σαμαρά και  ηχητικό υλικό με τον δεύτερο που θα κυκλοφορήσει εντός της ημέρας από το διαδίκτυο. Σε αυτό ο πρωθυπουργός φέρεται να δίνει με έντονο τρόπο και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εντολές για την υπόθεση των χρυσαυγιτών.)

Τετάρτη 10/12 12:25 : Ξεκινάει σε λίγο η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε από το προεδρείο της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης. Ολιγόλεπτο διάλειμμα αυτή τη στιγμή. Μαζί με την άρση της ασυλίας βουλευτών (συμπεριλαμβάνεται και ο Κασιδιάρης για την υπόθεση Μπαλτάκου).

Τετάρτη 10/12 10:00 : Σε απεργία δίψας πλέον ο Ρωμανός “για την κοροϊδία” όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος του Φρ. Ραγκούσης σε τηλεοπτική εκπομπή. Υπάρχει κόσμος στο νοσομομείο για τον φόβο υποχρεωτικής σίτισης που όμως οι γιατροί μέσα από συλλογικές αποφάσεις και σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες έχουν διευκρινίσει -προς τιμήν του- ότι δεν θα υλοποιήσουν. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ όταν θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά το ζήτημα.

Τετάρτη 10/12 01:30 : Συγκέντρωση προγραμματίζεται από νωρίς το πρωί (08:00) στο νοσοκομείο από αλληλέγγυους στον Ρωμανό που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του, στο φόντο του φόβου για πιθανή προσπάθεια υποχρεωτικής σίτισης. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ καλείται και από οργανώσεις της αριστεράς και συλλογικότητες στη Βουλή στις 12:00 την ώρα που θα συζητιέται η τροπολογία.

Τετάρτη 10/12 00:56 :  Τελευταία ενημέρωση από τον πατέρα του Νίκου Ρωμανού , που συναντήθηκε με τον γιο του, στους αλληλέγγυους που βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο. ‘Δεν κατάφερα να τον μεταπείσω, αύριο ξεκινάει και απεργία δίψας”, είπε κατ’ αρχήν.Για να μεταφέρει τα λόγια του γιου του στη συνέχεια: “Παρόλο που το βραχιολάκι είναι μέσο καταστολής, το δέχομαι. Από αύριο το πρωί ξεκινάω απεργία δίψας. Θα ήθελα να βρίσκονται άνθρωποι στο νοσοκομείο το πρωί, κατά τις 8-9, γιατί φοβάμαι ότι θα προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτιση. Θα συνεχίσω μέχρι να περάσει η τροπολογία”

Τετάρτη 10/12 00:25:  Αλληλέγγυοι μαζεύονται αυτή την ώρα έξω από το Γεννηματάς ενώ φωνάζονται συνθήματα: “Κράτα γερά Νίκο Ρωμανέ, κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ”

Τρίτη 9/12 23:50: Τελικά την Τετάρτη 10/12 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων. Δεν έχει απορρίψει (ακόμη τουλάχιστον) την πρόταση ΠΑΣΟΚ ο υπουργός. Ανοιχτό να καταθέσει και νέα δικιά του.

Τρίτη 9/12 23:35 : Κάλεσμα του πατέρα του Ν. Ρωμανού για συγκέντρωση στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Αρκετός κόσμος φαίνεται να αντοποκρίνεται και να αποχωρεί από το Σύνταγμα.

Τρίτη 9/12 23:30: Αρκετός κόσμος στο Σύνταγμα ακόμη. Σε αναμονή της απόκρισης Αθανασίου στην τελευταία τροποποίηση που κατατέθηκε στη συνεδρίαση.

Τρίτη 9/12 23:03: Νέα νομικοτεχνική βελτίωση (τροποποίηση) από το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά. Προβλέπει άμεση, πιλοτική εφαρμογή των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκι) για όσους φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή τη στιγμή και αίρει τυχόν εξαιρέσεις και κολλήματα που οι κρατούμενοι φοιτητές μπορεί να έχουν. Την αποδέχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πατέρας του ανακοίνωσε πως ο Νίκος Ρωμανός ξεκινάει και απεργία δίψας. Την ανακοίνωση μετέδωσε και η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου εντός του Κοινοβουλίου. Στην τοποθέτησή της αναρωτήθηκε “πόσοι από τους βουλευτές θα πέθαιναν για τις ιδέες τους, όπως ο Ρωμανός” και κατήγγειλε τον υπουργό και την κυβέρνηση για την στάση τους.

Τρίτη 9/12 22:15: Απορρίπτει εκ νέου την τροποποίηση ο Αθανασίου. Και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται στην συγκέντρωση.

Τρίτη 9/12 22:00: Έχει καταληφθεί όλος ο δρόμος πλέον μπροστά από τη Βουλή. Αρκετός κόσμος στο έκτακτο κάλεσμα της τελευταίας στιγμής. Πάνω από 1000 άτομα.

Τρίτη 9/12 21:30: Ήδη αρκετός κόσμος στο Σύνταγμα, έχει συγκεντρωθεί στο πεζοδρόμιο, όπου βρίσκονται και οι Σύροι απεργοί πείνας. Σιγά – σιγά καταλαμβάνει το ένα ρεύμα του δρόμου.

Τρίτη 9/12, 19:30: Εκ νέου τροποποιητική από Πανούση

Θρίλερ στη Βουλή! Ο βουλευτής κ. Πανούσης κατέθεσε μόλις τώρα, εκ νέου τροποποιητική πρόταση, που ο Αθανασίου παίρνοντας τον λόγο, “υποσχέθηκε” να μελετήσει! (Απέρριψε πριν μία ώρα την κοινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ για “βραχιολάκι” και υπουργική παρέμβαση).

Καλούμε τους φίλους και αναγνώστες του Περιοδικού να κατέβουν στο Σύνταγμα στις 20:30!

Άποψή μας: ο Αθανασίου μοιάζει εδώ και ώρα με τον Καίσαρα που δείχνει προς την αρένα με τον αντίχειρα προς τα κάτω… Παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι μέχρι την τελευταία στιγμή με τη ζωή του Ν. Ρωμανού

Τρίτη 9/12, 19:30: ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 20:30 μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλούν συλλογικότητες!

Τρίτη 9/12, 18:30 Απορρίπτει ο υπουργός Αθανασίου κοινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ για “λύση στην υπόθεση Ρωμανού. 
Με σαφή τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε κοινή τροπολογία από ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ που πρόσφεραν την διέξοδο της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι καθώς και την δυνατότητα υπουργικής παρέμβασης υπέρ του απεργού. Η τροπολογία που κατέβασε ο βουλευτής κ. Πανούσης προέβλεπε δυνατότητα παρέμβασης του υπουργού και άμεσα λύση με βραχιολάκι για τον Ν. Ρωμανό!

«Ο υπουργός δικαιοσύνης δεν μπορεί να υποκαθιστά τα δικαστικά όργανα» τόνισε ο Χ.Αθανασίου. Υποστήριξε πως ο Νίκος Ρωμανός «είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια» κι αυτό «όχι γιατι το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά γιατί το λέει ό νόμος». Οσον αφορά το βραχιολάκι σημείωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί «όχι με υπαιτιοτητα του υπουργείου αλλά γιατί οι εταιρίες που μετείχαν στον διαγωνισμό έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη» και δεν είναι τεχνικά δυνατή η λύση. ‘Αφησε πάντως ανοιχτή την δυνατότητα στο μέλλον. Στο μέλλον………………

Ν. Ρωμανός: Ο Γρηγορόπουλος μου χάρισε μια ζωή που πρέπει να τη ζήσω με αξιοπρέπεια

“Όταν ο Γρηγορόπουλος πέθανε δίπλα μου χαρίζοντάς μου τη ζωή, δε μου χάρισε μια οποιαδήποτε ζωή αλλά μια ζωή που πρέπει να τη ζήσω με αξιοπρέπεια” …αυτό είναι το σκεπτικό του Ρωμανού που μετέφερε ο δικηγόρος του σήμερα το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο μετά την απόρριψη του αιτήματος αναίρεσης της δικαστικής απόφασης που στερεί στον Ρωμανό το δικαίωμα φοίτησης. 

“Ένας ακόμη δεσμός με τη ζωή του Νίκου Ρωμανού έσπασε”, συμπλήρωσε. Αν δεν υπάρξει σήμερα το βράδυ στη Βουλή μια θετική εξέλιξη, τότε ξεκινάει απεργία δίψας που σημαίνει ένα με δύο 24ωρα ζωής.

Άρειος Πάγος: Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του Νίκου Ρωμανού (Τρίτη 09/12/2014)

Στο αρχείο έθεσε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, την αίτηση του Νίκου Ρωμανού, που ζητούσε να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά με το οποίο δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά. Το αίτημα της αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες του απεργού πείνας επρόκειτο να συζητηθεί χτες Δευτέρα, κάτι που όμως δεν έγινε επειδή δεν προσήλθε ο εισαγγελέας. Το πρωί ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης είχε εκφράσει την αγωνία του για τη ζωή του 21χρονου, ο οποίος συμπληρώνει ένα μήνα απεργίας πείνας και έχει χάσει 20.5 κιλά.

Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία του κ. Αθανασίου για εξ αποστάσεως φοίτηση για τις περιπτώσεις κατάδικων ή υπόδικων που δεν μπορούν να λάβουν εκπαιδευτική άδεια. Στο κείμενο της τροπολογίας δεν έχει ενταχθεί, μέχρι στιγμής η λύση με το βραχιολάκι, που θα σηματοδοτούσε το τέλος της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, όπως έχει δηλώσει ο δικηγόρος του νεαρού. (πηγή: topontiki.gr)

Υπό κατάληψη το κτίριο της Νομικής στην Αθήνα και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό
Σε κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής στην Αθήνα προχώρησαν σήμερα (Τρίτη 9/12) το πρωί αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού που βρίσκεται στην 30ή μέρα απεργίας πείνας. Θα πραγαμτοποιήσουν συνέλευση στις 15:00.

Αθανασίου: Ο Ρωμανός θα μπορεί να χρησιμοποιεί το βραχιολάκι:
Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, είπε στη Βουλή χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, απαντώντας σε ερώτηση του νουλευτή Τάσου Κουράκη.

Απεργία δίψας φέρεται να αρχίζει την Τρίτη ο Νίκος Ρωμανός.

Αυτό φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ο 21χρονος στον πατέρα του, Γιώργο Ρωμανό ο οποίος τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” όπου νοσηλεύεται καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας.

Την πληροφορία αυτή επιβέβαιωσε και η η δικηγόρος του Ν. Ρωμανού Λ. Ραγκούση δηλώνοντας ότι είναι αμετάπιστος και προτίθεται να αρχίσει από αύριο και αποχή από το νερό.

Η HuffPost Greece σε επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του, Παυλίνα Νάσιουτζικ, επιβεβαίωσε και εκείνη με τη σειρά της την απόφαση του γιου της εκφράζοντας την ανησυχία της αφού πλέον ο κίνδυνος για την υγεία του Ν. Ρωμανού αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Και το βραχιολάκι θα αποδεχόταν ο Νίκος Ρωμανός προκειμένου να μπορούσε να σπουδάσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Βήμα Fm ο δικηγόρος του Φ. Ραγκούσης. 

Και το βραχιολάκι θα αποδεχόταν ο Νίκος Ρωμανός προκειμένου να μπορούσε να σπουδάσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Βήμα Fm ο δικηγόρος του Φ. Ραγκούσης. «Και το βραχιολάκι θα αποδεχθώ και ό,τι άλλο υλοποιείται. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό».   Τόνισε επίσης ότι ο Ρωμανός «πρέπει να  πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν όταν έδινε εξετάσεις».

Άρειος Πάγος

Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο πραγματοποιήθηκε παρά τη βροχή από τις 10:00 τη Δευτέρα 8/12 το πρωί. Στην συγκέντρωση καλούσαν οι καταλήψεις του ΕΜΠ και της ΓΣΕΕ καθώς και άλλες συλλογικότητες, ενώ στον Άρειο Πάγο αναμένεται να εκδικασθεί η έφεση που έχει υποβάλλει ο Ρωμανός και με την οποία ζητά να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών. Τελικά την Τρίτη 9/12 θα εκδικαστεί η υπόθεση, όπου και προγραμματίζεται νέα συγκέντρωση στις 11:00.

«Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα» στη συνάντηση με Σαμαρά

Στη συνάντηση με τον Σαμαρά όπου παρευρέθηκε ο πατέρας του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, Γιώργος, και ο υπουργός δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δεν βρέθηκε καμία λύση. όπως δήλωσε ο πατέρας του Ρωμανού: «Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα. Θα το ξανασυζητήσουν για να βρουν λύση. Αυτό που ζητώ είναι να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Το παιδί μου θα συνεχίσει την απεργία. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα». Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε η μητέρα του Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ.

Αναγκαστική σίτιση. Όχι λένε οι γιατροί εφόσον δεν συναινέσει ο απεργός. Αρνείται ο Ρωμανός. 

Καινούρια δημοσιεύματα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας όσον αφορά την εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση του Ν. Ρωμανού. Με το πρόσχημα ότι η απεργία πείνας πλέον καθίσταται αυτοκτονική πράξη και εντός δημόσιου νοσοκομείου απαγορεύεται, υποχρεώνονται οι γιατροί να τον σιτίσουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. “Έχει εξεταστεί ψυχιατρικά και δεν υπάρχει κάποιο θέμα”, διευκρινίζει ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Επανήλθαν και οι γιατροί όμως με τα συλλογικά τους όργανα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας:

“Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!
Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.

Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.
Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλλήματα και εκβιασμούς”.

Καταγγελία σοκ στο koutipandoras:«Εισαγγελέας έδωσε εντολή στους ψυχίατρους Ρωμανού να του χορηγήσουν ισχυρά ψυχοτρόπα αλλά εκείνοι αρνήθηκαν»

Το www.koutipandoras.gr έλαβε γνώση της ακόλουθης καταγγελίας από αναγνώστες του (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας μας) και την αναδημοσιεύει με την ελπίδα πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γιατί διαφορετικά…

«Γράφουμε για να καταδείξουμε, για άλλη μία φορά, το πόσο αδίστακτοι είναι κράτος και κυβέρνηση. Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι έχουμε πραγματικά απεναντί μας και πως μπορούμε να αντισταθούμε. Σήμερα λοιπόν μία μέρα φορτισμένη, που ξυπνάει στο μυαλό μας μνήμες οργης και εξέγερσης, έφτασε σε μάς, διασταυρωμένη πληροφορία πως κάποιος εισαγγελέας έδωσε εντολή στους ψυχιάτρους που παρακολουθούν τον Νίκο να του χορηγήσουν ισχυρά ψυχοτρόπα ώστε να παρακάμψουν την θελησή του και να προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτιση. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το τι σημαίνει “χορήγηση ισχυρών ψυχοτρόπων” αρκεί να θυμήσουμε τις περιπτώσεις όπου αγωνιστές υποβλήθηκαν σε αυτό το βασανιστήριο, τόσο στο εξωτερικό όσο και εδώ στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε σαν υποψία να υπάρχει αυτή η απειλή πάνω από τον Νίκο. Προς τιμήν τους οι γιατροί του νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς αρνήθηκαν να υπακούσουν στην προφορική εντολή του εισαγγελέα, όμως σίγουρα αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους ίδιους.

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ».

Έκκληση του διευθυντή Γυμνασίου – Λυκείου φυλακών Αυλώνα Πέτρου Δαμιανού

Ανοιχτή πρόταση-έκκληση απευθύνει με επιστολή του ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, προκειμένου…

να γίνει δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας προκειμένου να φοιτήσει στη σχολή των ΤΕΙ στην οποία πέτυχε να εισαχθεί.

Ο κ. Δαμιανός με ευαισθησία απευθύνει έκκληση προς τις αρχές να χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες στο νεαρό κρατούμενο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται». Μάλιστα, προσφέρεται να συνοδεύει ο ίδιος το Νίκο Ρωμανό στη Σχολή του προκειμένου να εγγυηθεί την επιστροφή του στις φυλακές.

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμιανού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει τα εξής:

«Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.

Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.

Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία.

Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές.

Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται.

Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα, απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου. Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια ”επιστροφή”.

Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.

Πέτρος Δαμιανός

Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου

του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα».

Αήθης επίθεση Σαμαρά σε Ρωμανό από την Βουλή:

Εν τω μεταξύ αρκετές ώρες πριν πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη συνάντηση Σαμαρά με τους γονείς του Ρωμανού, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε μάλλον δείξει τις προθέσεις του. «Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια για ληστεία με Καλάσνικοφ». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής έδωσε το στίγμα της κυβέρνησής του στο θέμα του Νίκου Ρωμανού. Θυμίζουμε ότι ο Ν. Ρωμανός είχε διαφωνήσει με την συνάντηση αυτή.