ΝΑ Τουρκία: Πυρπολημένοι στα υπόγεια του Τσιζρέ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα εγκλήματα του τουρκικού στρατού εναντίον αμάχων

| 11/03/2016

Νέα τεκμήρια των εγκλημάτων του τουρκικού καθεστώτος εναντίον του άμαχου πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας, τα οποία καταγγέλθηκαν δημοσίως, με προσωπικό κόστος, και στο εσωτερικό της (βλ. εδώ) έρχονται στο φως.

Ο ανταποκριτής του «Russia Today», Ουίλιαμ Ουίτμαν, ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που κατάφερε να φτάσει στο Τσιζρέ, την πόλη η οποία επί μήνες είχε γίνει πεδίο επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, στις οποίες περιλαμβάνονταν πολιορκία, βομβαρδισμοί, μαζικές σφαγές.

τζιζρε1

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο τουρκικός στρατός πολιόρκησε την πόλη, με τον πληθυσμό της να στερείται τροφής και φαρμάκων επί οχτώ μερόνυχτα.

Τον Φλεβάρη που μας πέρασε έγινε γνωστό, ότι στο Τσιζρέ έγινε σφαγή, με ανθρώπους να έχουν καεί ζωντανοί.

Οπως μετέδωσε η «Αυγή» από δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» στις αρχές του Μάρτη, οι σοροί εκατοντάδων αμάχων παραμένουν σε ψυγεία και δεκάδες είναι απανθρακωμένοι μετά την επίθεση του τουρκικού στρατού στην πόλη Τσιζρέ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», μετά τη σφαγή στην πόλη Τσιζρέ στις αρχές Φεβρουαρίου ο στρατός μετέφερε τις σορούς των αμάχων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους-ψυγεία κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Χαμπούρ, στα σύνορα με το Ιράκ. Η μη κυβερνητική οργάνωση συγγενών θυμάτων και αγνοουμένων Meyader είχε αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 167. Από αυτούς, οι συγγενείς αναγνώρισαν μόνο 30, ενώ θα χρειαστούν εξετάσεις DNA για τους υπόλοιπους, έγραψε η τουρκική εφημερίδα.

Στις 29 Φεβρουαρίου οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο για 50 νεκρούς που δεν είχαν αναγνωριστεί. Μετά από τρεις μέρες μείωσαν τον αριθμό σε 44, ενώ το τουρκικό επιτελείο αναφέρει ότι ο στρατός σκότωσε 666 “τρομοκράτες” στο Τσιζρέ.

Η δημοσιογραφική ομάδα του RT κατάφερε, μετά από πολύ μεγάλη αναμονή και δυσκολίες, να φτάσει στο σημείο της σφαγής και να μεταδίδει, ότι οι πρώτες εικόνες μοιάζουν να έχουν βγει από το Χαλέπι της Συρίας και όχι σε κάποια πόλη της Τουρκίας όπου επισήμως γίνονται «αντιτρομοκρατικές» εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

«Αυτό είναι το κτίριο στο οποίο, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάηκαν ζωντανοί 100 με 150 άνθρωποι. Βρίσκονταν στο υπόγειο για να σωθούν» αναφέρει ο Ουίτμαν.

Μια ντόπια γυναίκα, βλέποντας το τηλεοπτικό συνεργείο κάλεσε τους δημοσιογράφους. «Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν αυτό που συνέβη. Ο Ερντογάν κατεδάφισε τον κόσμο μας. Μας καίει. Ελάτε, πλησιάστε να δείτε: Εδώ έχει αίμα» τους λέει.τσιζρε3

«Είναι κτίριο με διαμερίσματα. Ζούσαν γυναίκες και παιδιά. Ο Ερντογάν τους σκότωσε όλους με βαρύ πυροβολικό. Κατέστρεψε αυτό το σπίτι. Λένε ότι πολεμούν τους τρομοκράτες, αλλά πού βλέπετε εδώ τρομοκράτες; Ολοι οι νεκροί ήταν ειρηνικοί κάτοικοι» προσθέτει.

Κατά την εκτίμησή της οι νεκροί είναι πολλές εκατοντάδες, σίγουρα πολύ περισσότεροι από τους αριθμούς που αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ.

Αν και τα πτώματα έχουν απομακρυνθεί, στον αέρα πλανάται η μυρωδιά του θανάτου. Είναι πιθανόν κάτω από τα ερείπια να βρίσκονται ακόμη νεκροί άνθρωποι.

Στα υπόγεια ενός άλλου κτιρίου το συνεργείο ανακάλυψε ακόμη ένα σημείο όπου κάηκαν μαζικά Κούρδοι. Σύμφωνα με έναν κάτοικο, εδώ κάηκαν ίσως και 50 άνθρωποι.

«Τους αποκεφάλισαν. Πήγα στο άνοιγμα. Ξέρω. Τους έκαψαν και τους αποκεφάλισαν».

τσιζρε2

Οπως προκύπτει από τα αντικείμενα που βρίσκονται ακόμη στον χώρο, το μέρος χρησιμοποιούνταν σαν πρόχειρο νοσοκομείο. Απανθρακωμένα φιαλίδια φαρμάκων και χειρουργικά ψαλίδια στο πάτωμα δείχνουν ότι εδώ παρέχονταν πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.

τσιζρε5

Από τον περασμένο Δεκέμβρη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του τουρκικού στρατού στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κουρδικές πηγές αναφέρουν μεγάλες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Στον Τύπο ήδη δημοσιεύθηκαν εικόνες από το Τσιζρέ, όπου γίνεται φανερό το μέγεθος της καταστροφής μετά τους βομβαρδισμούς του τουρκικού πυροβολικού σε πολυκατοικίες.

Τον περασμένο Γενάρη, μια τουρκική οργάνωση ανέφερε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων στις κουρδικές περιοχές σκοτώθηκαν πάνω από 160 άμαχοι, παρά και ενάντια στους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι στόχος των ενόπλων δυνάμεων είναι «αποκλειστικά» ένοπλοι του PKK.

Το «Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών» (HDP) ανακοίνωσε ότι από τους βομβαρδισμούς στο Τσιζρέ σκοτώθηκαν πάνω από 150 άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί στα υπόγεια των πολυκατοικιών.

Οπως σημείωσε μια ακτιβίστρια κουρδικής καταγωγής, η Νουρτζάν Μπαϊσάλ, στο RT, πριν ένα μήνα, τραυματίες κάτοικοι του Τσιζρέ προσπάθησαν να κρυφτούν στα υπόγεια. «Δεν μπορούσαμε να τους στείλουμε πρώτες βοήθειες. Στο Τσιζρέ σκοτώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι, όλοι κάηκαν. Πριν ένα μήνα ήταν ζωντανοί. Εγώ η ίδια μιλούσα μαζί τους πολλές φορές με το κινητό. Μας έλεγαν τί γινόταν στα υπόγεια. Και τώρα δεν υπάρχουν…».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.