Νεκρός 22χρονος Μαροκινός μετανάστης στην Ειδομένη

"Παιχνίδια" με τη συνθήκη Σένγκεν και προέλαση της Frontex

| 22/04/2016

Mαροκινός οικονομικός μετανάστης 22 ετών έχασε τη ζωή του το πρωί της Πέμπτης από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, στην προσπάθειά του να περάσει πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου μένουν ακινητοποιημένες οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ. Το γεγονός αποτελεί το επισφράγισμα της παράνοιας που επικρατεί στα σύνορα τον τελευταίο καιρό με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σήμερα στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6000 άνθρωποι, στους 2500 εκ των οποίων απαγορεύεται η διέλευση λόγω… εθνικότητας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, λοιπόν, προηγήθηκε περιστατικό στο οποίο ομάδα μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένοι στην περιοχή, προσπάθησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ από μη περιφραγμένο σημείο. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση χημικών και το βράδυ της Τετάρτης απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους -και στους πρόσφυγες. Εξοργισμένοι μετανάστες κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσουν ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία οι οποίοι εξαιρούνται από την απαγόρευση, αν δεν επιτραπεί σε όλους η διέλευση. Η κατάσταση  οξύνθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν πρόσφυγες συνεπλάκησαν με μετανάστες.

Greece Migrants

Μόλις διαπιστώθηκε ο θάνατος του Μαροκινού ξέσπασαν νέα επεισόδια, όταν ορισμένοι μετανάστες απέσπασαν το σώμα του νεκρού από τους αστυνομικούς, το τοποθέτησαν πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντάς το με ένα μαύρο πανί, το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα. Κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, όπου δέχτηκαν επίθεση από τους  αστυνομικούς της γειτονικής χώρας, με  χρήση χημικών.

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, ενώ μεγάλη ομάδα προσφύγων που βρίσκονταν σε περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό περιμένοντας να εκτονωθεί η κατάσταση για να περάσουν στην ΠΓΔΜ, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απηύθυναν έκκληση για νερό και φαγητό.

Η αστυνομία την ίδια ώρα μοίραζε φέιγ βολάν με τα οποία ενημέρωνε τους οικονομικούς μετανάστες ότι έχουν τρεις μέρες διορία προκειμένου να φύγουν από την περιοχή της Ειδομένης. Εκεί υπάρχει έντονη παρουσία ΜΑΤ, ενώ από την απέναντι πλευρά των συνόρων πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης ένα ελικόπτερο της αστυνομίας, όπως και ο στρατός της ΠΓΔΜ. Μια γεύση για το τί ενδέχεται να ακολουθήσει μας έδωσαν οι δηλώσεις του  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μουζάλα: Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και η λύση αυτή προφανώς δεν θα είναι μια βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι μια δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας και πιστεύω για όλα τα πολιτικά κόμματα αφού κανείς δεν θέλει να ασκείται βία”, κάνοντας σαφές ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο καταστολής.