Νιζίνσκι-Το πουλί της θάλασσας. "Θέατρο Κορύβαντες"

Μια αλληγορία για την τέχνη, την παραίσθηση και την πραγματικότητα.

| 23/03/2016

Ο Βάσλαβ Νιζίνσκι (1889-1950), Ρώσος χορευτής πολωνικής καταγωγής, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές και χορογράφους του εικοστού αιώνα. Χορογράφησε μόνο τρεις παραστάσεις (Το απομεσήμερο ενός φαύνου,  Παιχνίδια, Ιεροτελεστία της Άνοιξης) σε μουσική των Ντεμπισί και Στραβίνσκι. Στις χορογραφίες του βασίστηκε σε γεωμετρικά μοτίβα, έσπασε κάθε παραδοσιακή χορευτική φόρμα, η δε τολμηρότητά τους προκάλεσε ένα τεράστιο σκάνδαλο στην εποχή του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές  του σύγχρονου χορού.  Είναι ο  πρώτος που εισήγαγε σημειογραφία για το χορό. Το 1919 εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική, μετά από διάγνωση σχιζοφρένειας. Πάνω από τριάντα χρόνια θα μπαίνει και θα βγαίνει σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα. Λίγο πριν, και εν αναμονή του εγκλεισμού του, γράφει ένα συγκλονιστικό κείμενο γνωστό σαν “Ημερολόγιο”.

Αυτό το κείμενο αποτέλεσε την έμπνευση της παράστασης “Νιζίνσκι-Το πουλί  της θάλασσας”, μια καθαρά θεατρική πράξη που αντλεί την υπόστασή της από την εκπληκτική δύναμη του “Ημερολογίου”. Σημεία, χειρονομίες, στάσεις του σώματος που θυμίζουν ιερογλυφικά και μορφές αγγείων, τονισμοί αποτελούν τα κύρια στοιχεία της θεατρικής γλώσσας. Ένα ποιητικό θέατρο πιο κοντά στη μαγεία και την τελετουργία, πολύ διαφορετικό από το παραδοσιακό δυτικό θέατρο το οποίο έχει ως κυρίαρχο μέσο το διάλογο. Ο ηθοποιός χρησιμοποιώντας σαν μοναδικό εργαλείο το σώμα του, αναζητεί συνεχώς να γεμίσει τον άδειο χώρο με κινήσεις που εκφράζουν καταστάσεις ψυχικές – ονειρικές, παραισθήσεις και οράματα, ιδέες και σύμβολα. Η μουσική, ο φωτισμός, η αρχιτεκτονική, η πλαστικότητα, δομούν και αποδομούν το σκηνικό χώρο, από μικρό δωμάτιο ψυχιατρικού ασύλου σε τεράστια σκηνή θεάτρου, από την κορυφή του όρους Σινά στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων.

44a5e738-508a-42f5-a8ba-b3feff3f0cd5

Θέλουν να εξετάσουν τον εγκέφαλό μου να δουν πως λειτουργεί αυτός ο εγκέφαλος.
Θα με κλείσουν στο άσυλο;
Όχι δε νομίζω. Γιατί είμαι ένας τέλειος χορευτής,
Εξάλλου αγαπούν αυτά τα παράξενα πλάσματα που εμφανίζονται κατά καιρούς.
Στο τέλος θα με αφήσουν να ζήσω εν ειρήνη, ένα θεότρελο παλιάτσο.
 
Εγώ πολλές φορές σου ζήτησα να περπατήσουμε αλλά εσύ με θεωρείς τρελό.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Νιζίνσκι κάνει τον τρελό.
Λένε ότι ο Νιζίνσκι είναι ένας χορευτής, ένας αγύρτης.
Δεν με καταλαβαίνεις.
Κάποτε θα πουν ότι ο Νιζίνσκι έμοιαζε με το Θεό.
Τότε κι εσύ θα με πιστέψεις.

09a682d1-79aa-491a-b30a-3ed44cb406c7

Ερμηνεία: Αντρέας Θεοχάρης
Σκηνοθεσία, επιμέλεια κειμένου: Αντρέας Θεοχάρης.

Τα σχέδια έκανε για την παράσταση ο Sergio  Vieira.

Διάρκεια παράστασης:  80 λεπτά.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.   

Πρεμιέρα:  Κυριακή 27 Μαρτίου.

Είσοδος 10 €.  Μειωμένο 5 €.

Επικοινωνία: Θέατρο Κορύβαντες, Μυλλέρου 78 Μεταξουργείο
Τηλέφωνα:  6977930787, 2155404045
email: [email protected] ,  Ιστοσελίδα:  www.theatrokoryvantes.blogspot.gr

 2d9fc6ea-76e4-4f90-8430-7e85e10f34ad

 

Στοιχεία για το Θέατρο Κορύβαντες

Το “Θέατρο Κορύβαντες” ιδρύθηκε με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας τον Απρίλιο του 2002.  Στον τομέα του Θεάτρου δραστηριοποιείται με τη διεύθυνση του Αντρέα Θεοχάρη.  Λειτουργεί  από το έτος 2004 θεατρικό εργαστήρι όπου μελετώνται μορφές θεατρικής έκφρασης και παράλληλα  ανεβάζονται  θεατρικές  παραστάσεις βασισμένες κυρίως σε λογοτεχνικά κείμενα  (πεζογραφία, ποίηση ή και φιλοσοφία).
Από το έτος 2004 διατηρεί μόνιμα έναν υπόγειο χώρο, που τον ενοικιάζει στο Μεταξουργείο στην οδό Μυλλέρου 78, στον οποίο γίνονται οι προετοιμασίες και παρουσιάσεις των θεατρικών παραστάσεων.
Το Θέατρο Κορύβαντες έχει ανεβάσει τις εξής παραστάσεις:

1.  Παραλογή: Παράσταση βασισμένη σε ποιητικά μεσαιωνικά κείμενα.
2.  Οι Ένθεοι. Κύκλος Πρώτος “Ένας μακρύς άσπρος επίδεσμος”: Παράσταση βασισμένη σε ποίηση των Κατερίνας Γώγου, Μιχάλη Κατσαρού και Σύλβια Πλάθ.
3. Στρατιώτης Φρειδερίκος Ιωάννης Φραγκίσκος Βόυτσεκ. Παράσταση βασισμένη στο  θεατρικό έργο “Βόυτσεκ” του Γκ. Μπύχνερ και σε φιλοσοφικά κείμενα του Εμίλ Σιοράν.
4. Ο Καλλιτέχνης της Πείνας. Παράσταση βασισμένη σε διηγήματα, αλληγορίες  και μικρούς μύθους   του Φράντς Κάφκα.
5. Ηρόστρατος. Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Ζαν Πωλ Σαρτρ.
6.  Μακμπέθ. Παράσταση βασισμένη στην “Τραγωδία του Μακμπέθ” του Ουίλιαμ Σέξπιρ σε μετάφραση των Αντρέα Θεοχάρη και Γιάννη Κόντου.
7. Ο Διάβολος.  Παράσταση βασισμένη στη σύνθεση τριών διηγημάτων  των Φ. Κάφκα,  Φ. Ντοστογιέφσκι  και Μ. Γκόρκι.

Περισσότερα στοιχεία για το Θέατρο Κορύβαντες και τις προηγούμενες παραστάσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου