Νορβηγία: Εκαντοντάδες καλλιτέχνιδες σπάνε την σιωπή τους για την σεξουαλική παρενόχληση

| 26/11/2017

Σε μία συνέχεια του κινήματος #metoo , που ξεκίνησε  λόγω καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση/ κακοποίηση στο Χόλυγουντ και επεκτάθηκε σε μία παγκόσμια κίνηση κατά της πατριαρχίας  και του σεξισμού , γυναίκες τραγουδίστριες και μουσικοί από τη Νορβηγία κατήγγειλαν ότι , παρά την φαινομενική ισοτιμία των δύο φύλων στη Νορβηγία όπως αποδεικνύει έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχουν δεχτεί και οι ίδιες σεξουαλική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα, 295 τραγουδίστριες υπογράφουν άρθρο στην Aftenposten, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν : «Η ντροπή και το αίσθημα ενοχής πρέπει να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν: σ’ αυτούς που επιδίδονται σε παρενόχληση και σ’ αυτούς που τους προστατεύουν», ενώ σε άλλο δημοσίευμα 706 γυναίκες μουσικοί υπογραμμίζουν ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι το περιβάλλον της μουσικής είναι καλύτερο εδώ, ακόμη και στη ‘’χώρα με τους πιο ισότιμους πολίτες στον κόσμο’’». Ταυτόχρονα , υπάρχουν και ξεχωριστές μαρτυρίες γυναικών που δεν δίστασαν να φανερώσουν προσωπικές τους εμπειρίες από σεξουαλικές επιθέσεις.

Αυτές οι καταγγελίες συμβαίνουν, την ώρα που η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ κατατάσσει τη Νορβηγία στη 2η θέση παγκοσμίως στην ισοτιμία των δύο φύλων , με κριτήρια τις οικονομικές αποδοχές των γυναικών και την  θέση τους στην πολιτική και την οικονομία. Ακόμα, στη Σουηδία, η οποία βρίσκεται στην αντίστοιχη 5η θέση , σχεδόν 2.000 γυναίκες μουσικοί κάνουν μνεία σε τέτοια φαινόμενα .

Συνεπώς, το κίνημα γυναικείων καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις τείνει να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο και ελπιδοφόρο. Η ελπίδα μας βρίσκεται στην καθολικοποίηση του φαινομένου.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ