Θάνατο, πόνο και καταστροφή σπέρνει το Κίεβο στο Ντονμπάς

Ηρωικά αντιστέκονται οι λαϊκές πολιτοφυλακές

| 01/02/2017

«Σας ζητάμε να σταματήσετε την Ουκρανία και να αναγκάσετε τον Ποροσένκο να τερματίσει την εγκληματική δράση εναντίον του λαού του Ντονμπάς. Αναγκάστε τον Ποροσένκο να σταματήσει να πυροβολεί αμάχους και να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό. Αυτό πρέπει να γίνει όσο δεν είναι αργά. Προς το παρόν στην γη μας δεν έχει συμβεί οικολογική και ανθρωπιστική καταστροφή. Προλάβετε το μεγάλο κακό».

Με αυτήν την δραματική έκκληση απευθύνθηκαν από κοινού χθες οι πρόεδροι των Λαϊκών Συμβουλίων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ντενίς Πουσίλιν και Βλαντίμιρ Ντεχτιάρενκο, αντίστοιχα, προς τους ηγέτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, μετά την αναζωπύρωση της ουκρανικής επιθετικότητας τα τελευταία 24ωρα στην γραμμή του μετώπου, με συνεχή πυρά πυροβολικού που έχυσαν και άλλο αθώο αίμα, καθώς και με, ανεπιτυχείς, απόπειρες διείσδυσης στις γραμμές των λαϊκών πολιτοφυλακών.

Καταστρατηγώντας – για πολλοστή φορά – κάθε συμφωνία εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ, το καθεστώς του Κιέβου επανέλαβε τις τελευταίες τρεις μέρες τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων, δηλαδή εναντίον του λαού του Ντονμπάς, τον οποίο εξοντώνει, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με την καθεστωτική προπαγάνδα, υποτίθεται ότι «παλεύει» για να τον… «απελευθερώσει από τους Ρώσους εισβολείς»!

ντονμπασ2

Το Ντονιέτσκ βομβαρδιζόταν χθες επί δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο από πυρά βαρέως πυροβολικού κάθε τύπου, ενώ, σε διάφορα σημεία του μετώπου, ο ουκρανικός στρατός και τα παραστρατιωτικά φασιστοτάγματα επιχείρησαν να διασπάσουν την άμυνα των Λαϊκών Δημοκρατιών. Είναι χαρακτηριστικό της σφοδρότητας της επίθεσης σε όλο το μέτωπο πως, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της ΛΔ του Ντονιέτσκ, ο ουκρανικός στρατός παραβίασε πάνω από 3.000 φορές την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε επίσης ότι χθες ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε δύο φορές να σπάσει τις γραμμές της λαϊκής πολιτοφυλακής, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού υποχώρησε ατάκτως αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 25 νεκρούς στρατιώτες.

Ο αριθμός των τραυματιών μεταξύ των αμάχων από τα πυρά του ουκρανικού στρατού αυξάνεται. Σήμερα προστέθηκαν ακόμη δύο άνθρωποι στην Μακέγιεβκα και στην συνοικία Κίεβσκι του Ντονιέτσκ. Ακόμη δύο ανθρακωρύχοι τραυματίστηκαν στο ορυχείο «Σεγκλόβσκι – Γκλουμπόκι» κοντά στην Μακέγιεβκα, ενώ τραυματίστηκαν και δύο δημοσιογράφοι στο Ντονιέτσκ.

Σήμερα, στην Μακέγιεβκα χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο και ένα σχολείο, το 21ο γυμνάσιο επί της οδού Γκλίνκα. Οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε καταφύγιο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το σχολείο.

Χθες ανακοινώθηκαν ο θάνατος δύο γυναικών στην Μακέγιεβκα και το Ντονιέτσκ και ο τραυματισμός ακόμη ενός άμαχου, ενώ ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για όλες τις περιοχές.

Σοβαρές ζημιές από τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού υπέστησαν και οι υποδομές (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, νερό) σε διάφορες πόλεις και χωριά της ΛΔ του Ντονιέτσκ. Σύμφωνα με πρώτους, πρόχειρους υπολογισμούς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν πάνω από 100 τμήματα αγωγών φυσικού αερίου με ζημιές στο Νοβοαζόφσκ, το Ντονιέτσκ, την Μακέεβκα και αλλού. Καταστράφηκαν επίσης δίκτυα ύδρευσης με αποτέλεσμα ο κόσμος να μείνει δίχως νερό, αν και νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νερό επανήλθε στο Ντονιέτσκ και σε μέρος της Μακέγιεβκα. Αντίθετα, δίχως νερό, ηλεκτρικό και ρεύμα παραμένουν οι κάτοικοι της Αβντέγιεβκα.

Είναι χαρακτηριστικό της καταστροφικής και στοχοπροσηλωμένης σε πολιτικούς στόχους τακτικής του καθεστώτος του Κιέβου, ότι, όπως συνοψίζουν και στην κοινή τους έκκληση οι δύο πρόεδροι των Λαϊκών Συμβουλίων, «ως αποτέλεσμα των τακτικών βομβαρδισμών στην γραμμή της αντιπαράθεσης, επλήγησαν κοινωνικές υποδομές, παραγωγικές μονάδες και κατοικίες. Στο τέλος του 2016, από σαμποτάζ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, το 80% της ΛΔ του Λουγκάνσκ έμεινε χωρίς ενεργειακές παροχές, ενώ απειλήθηκαν τα συστήματα της κεντρικής θέρμανσης και των αγωγών ύδρευσης (σσ. να σημειωθεί ότι ως κεντρική θέρμανση νοείται η, από σοβιετικής εποχής, κεντρική παροχή συνεχόμενης ροής ζεστού νερού από μεγάλους αγώγους στις πόλεις, οι οποίοι διακλαδώνονται σε κάθε πολυκατοικία και κατοικία). Συνεχώς η Ουκρανία επιχειρεί να διακόψει την παροχή νερού στον δυτικό σταθμό φιλτραρίσματος (βιομηχανική περιοχή “Καρμπονίτ”) και του υδροσυλλέκτη στην περιοχή Πετρόφσκι της ΛΔ του Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα, περίπου 400.000 άνθρωποι να υποφέρουν από τις διακοπές του πόσιμου νερού στις πόλεις Λουγκάνσκ, Αλτσέβσκ, Σταχάνοφ, Μπριάνκα, Περβομάισκ και σε άλλα πολεοδομικά συγκροτήματα.

ντονμπας1

»Στη ΛΔ του Ντονιέτσκ, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα του πόσιμου νερού για τους κατοίκους ορισμένων περιοχών. Η πόλη Γιασινόβαταγια και τα περίχωρά της εξακολουθούν να μην έχουν νερό. Το ίδιο συμβαίνει για τμήμα της Μακέγιεβκα. Ο υδροσυλλέκτης στον ποταμό Κάλμιους αποτελεί στόχο βομβαρδισμών και το Περβομάισκ έχει αποκλειστεί από την παροχή φυσικού αερίου. Συνολικά, από τις καταστροφές και τις βλάβες αυτών των υποδομών, απειλείται άμεσα η υγεία περισσοτέρων των 500.000 κατοίκων της δημοκρατίας.

»Ο ουκρανικός στρατός συνειδητά επιλέγει ως στόχους παραγωγικές μονάδες, η καταστροφή των οποίων θα προκαλέσει και οικολογική καταστροφή. Υπό συνεχή βομβαρδισμό βρίσκεται ο σταθμός αποθήκευσης επικίνδυνων χημικών υλικών στο Ντονιέτσκ, στην εμβέλεια του οποίου κατοικεί μισό εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένης και της ουκρανικής περιοχής. Αναλόγως, στόχους αποτελούν τέτοιου είδους μονάδες στο Νοβγκορόντσκογιε και την Γκόρλοβκα.».

Ολα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τον ασφυκτικό οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λόγω του μπλοκαρίσματος των τραπεζικών συναλλαγών δεν δίνονται οι συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, με αποτέλεσμα να υποφέρει σχεδόν του 30% του πληθυσμού.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού καλεί το Κίεβο να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές προκλήσεις στο Ντονμπάς και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι όλα αυτά «αποτελούν ευθείες συνέπειες της συνεχιζόμενης παραβίασης από την Ουκρανία των υποχρεώσεών της πάνω στις Συμφωνίες του Μινσκ, στην εφαρμογή των οποίων δεν προτίθεται κανείς στο Κίεβο να προχωρήσει. Αντί των προσπαθειών για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, οι ουκρανικές αρχές πεισματικά προσπαθούν να επιτύχουν στρατιωτική λύση της σύγκρουσης. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πώς τέλειωσαν γι’ αυτήν ανάλογοι τυχοδιωκτισμοί.

»Δεν μπορούμε να μην επιστήσουμε την προσοχή και σε μια περίεργη “νομοτέλεια”. Κάθε αναζωπύρωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, συμπίπτει εντυπωσιακά με ταξίδια της ουκρανικής ηγεσίας στο εξωτερικό, με τα οποία, προφανώς, υπολογίζει να διατηρήσει την, προκαλούμενη από το ίδιο το Κίεβο, κρίση, στην διεθνή ατζέντα (…)».

Παρόλ’ αυτά, από σήμερα, η Ουκρανία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Ποροσένκο, να γράφει στο Twitter, ότι θα χρησιμοποιήσει αυτήν την θέση… για την «άμυνα της Ουκρανίας από την ρωσική ένοπλη επιθετικότητα»..!

Για λογαριασμό της Ρωσίας απάντησε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υπουθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσατσόφ, ο οποίος απαίτησε από το Κίεβο να βάλει τέλος στην «εγκληματική δράση των στρατιωτικών στα νοτιοανατολικά της χώρας».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.