Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Νόμιμο, παράνομο, δίκαιο:

Δίκη αντιφασιστών για τον αποκλεισμό των γραφείων της Χρυσής Αυγής

| 13/06/2016

Την Τρίτη 14 Ιουνίου ξεκινάει στην Ευελπίδων η δίκη των μελών του αντιφασιστικού – αντιεξουσιαστικού στεκιού “Δίστομο”. Συνελήφθησαν στις 7 Ιανουαρίου του 2015 μετά από δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο σταθμό Λαρίσης :

Το πώς στέκεται κανείς μπροστά σε μια δίκη αντιφασιστών είναι κρίσιμο και καθοριστικό κριτήριο της εν γένει πολιτικής του στάσης και αυτό επιθυμεί να πραγματευτεί η άποψη που κατατίθεται στο παρακάτω κείμενο. Οι θιασώτες της θεωρίας των άκρων θα βρεθούν πιθανόν να πούνε «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Αφήνουμε, προς το παρόν, κατά μέρος το γεγονός ότι έτσι εξισώνονται οι δολοφονίες των μαχαιροβγαλτών με τη μαζική αντιφασιστική δράση που ανταποκρίνεται στο αίτημα της πλειοψηφίας του λαού, να κλείσουν τα γραφεία της εγκληματικής συμμορίας. Ας μείνουμε στο εξής: Ο πολυτραγουδισμένος στίχος του Φώντα Λάδη «τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον / δε θα πεθάνει μόνος, τσακισέ τον» δε συνεπάγεται άραγε  πρακτικά καθήκοντα για το μαζικό κίνημα και τις συλλογικότητες που έχουν αναφορά σε αυτό; 

Το ότι ο κρατικός και δικαστικός μηχανισμός βάζει στο στόχαστρο τον αντιφασιστικό λόγο και την αντιφασιστική δράση, αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο φασισμός είναι γέννημα θρέμα του καπιταλιστικού συστήματος και των μηχανισμών που εγγυώνται την αναπαραγωγή του. Άλλωστε, οι ίδιοι μηχανισμοί έχουν  ιστορική ευθύνη για την ασυλία που παρείχαν για χρόνια στην εγκληματική δράση της Χ.Α. ή για φακέλους που μέχρι σήμερα «χάνονται», αρχειοθετούνται κτλ. Με αυτή την έννοια, η τοποθέτηση ότι ο αντιφασισμός δεν είναι νόμιμος ή παράνομος, αλλά πρώτα και κύρια και πάνω απ’ όλα είναι δίκαιος, αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στη συγκυρία. Γιατί αν ο νόμος είναι το όριο της αντιφασιστικής δράσης, τότε θα πρέπει να αποφεύγονται εκφράσεις όπως η «Χρυσή Αυγή είναι καθάρματα και βρωμίζουν τον τόπο», καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι ο Σ. Ζαριανόπουλος τέλεσε «την άδικη πράξη της εξύβρισης» γιατί έκανε αυτή ακριβώς την τοποθέτηση ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) στο Δήμο Θεσσαλονίκης εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, στον οποίο οι φασίστες διεκδικούσαν να συμμετάσχουν.  Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μετά το σοβαρό περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Πετρούπολης, όπου ζητήθηκε να επιδειχθούν «φωτογραφίες σεσημασμένων ατόμων, μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ» σε χρυσαυγίτη που μήνυσε την πρώην δημοτική σύμβουλο Πετρούπολης Κατερίνα Πατρικίου, ανακύπτει σοβαρό ερώτημα για το αν τηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ. φάκελοι αντιφασιστών/τριων.

Άλλωστε, όπου το κράτος δεν καταστέλει άμεσα την  αντιφασιστική δράση, η Χρυσή Αυγή προωθεί μια βιομηχανία μηνύσεων ως μέσο στοχοποίησης και εκφοβισμού. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία η μαζική κινητοποίηση και αλληλεγγύη σε όλους τους διωκόμενους αντιφασίστες. Αποτελεί στοιχειώδη υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών να αθωώνονται οι αγωνιστές και αγωνίστριες που δίνουν με προσωπικό κόστος τη μάχη ενάντια στο βδέλυγμα του φασισμού. Τέτοιες αθωωτικές αποφάσεις, όπως των τριών συνδικαλιστών που αντιστάθηκαν στη ρατσιστική αιμοδοσία στη Σάμο, του Χρήστου Μπακαλάκη για ρίψη κροτίδας για την αποτροπή πιθανής χειροδικίας από μέρους των χρυσαυγιτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης των θυμάτων της σφαγής των Γιαννιτσών από τα ναζιστικά στρατεύματα και τα τάγματα ασφαλείας το 1944 ή του Σάββα Μιχαήλ για ανακοίνωση του ΕΕΚ που έγραφε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία που οργανώνει επιθέσεις σε μετανάστες, δίνουν αυτοπεποίθηση στο κίνημα και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Χρυσή Αυγή.

Άλλη μια τέτοια αθωωτική απόφαση είναι και ο στόχος του αντιφασιστικού κινήματος στην υπόθεση των κατηγορούμενων μελών του στεκιού Δίστομο, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησαν συλλογικότητες με κάλεσμα για συγκέντρωση* την ημέρα της δίκης. Σε κάθε περίπτωση, οι μάχες στα δικαστήρια για αθωώσεις των αντιφασιστών, όπως και οι μάχες για καταδικαστικές αποφάσεις κατά της εγκληματικής δράσης των φασιστών, πάνε χέρι – χέρι με τη μαζική αντιφασιστική δράση στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τις γειτονιές “για να μην υπάρξει σπιθαμή γης για τους φασίστες”. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στα εκατομμύρια των θυμάτων του φασισμού αλλά και η μόνη εγγύηση ότι η ανθρωπότητα δε θα ξαναζήσει ποτέ ξανά εικόνες τέτοιας φρίκης…

 * Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μία από τις ανακοινώσεις για το κάλεσμα συγκέντρωσης στη δίκη των κατηγρούμενων αντιφασιστών του “Δίστομο”. Η συγκέντρωση καλείται για την Τρίτη 14/6 στις 9:00 το πρωί.