Ξανά στις κάλπες η Ισλανδία

Πρόκειται για τις δεύτερες εκλογές σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους

| 16/09/2017

Σε νέες εκλογές οδεύει η υπερβόρεια χώρα από χθες, τις δεύτερες σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Ο πρωθυπουργός της χώρα ανακοίνωσε χθες πως το η κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπιμού έχασε την πλειοψηφία στην βουλή και όπως ενδειτκά ανέφερερε: “έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε… Προκηρύσσω εκλογές”.

Ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον, ο (πρώην πλέον) πρωθυπουργός της Ισλανδίας, οδηγήθησε σε αυτή την απόφαση όταν το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης Bright Future αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «απώλειας της εμπιστοσύνης», αφού το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας φέρεται να επιχείρησε να καλύψει ένα σκάνδαλο όπου εμπλέκεται ο πατέρας του.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να συγκαλύψει επιστολή του πατέρα του, Μπένεντικτ Σβέινσον, όπου ανέφερε ότι ο φίλος του Γιάλτι Σίγκουργιον Χάουκσον, ο οποίος το 2004 είχε καταδικαστεί για για βιασμό κατ’ εξακολούθηση της θετής του κόρης από τα 5 ως τα 17 της χρόνια, «αποκατέστησε την τιμή του». Ο συγκεκριμένος νόμος βέβαια δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αφορά την λεγόμενη «η αποκατάσταση της τιμής» και  σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να αποκαταστήσει τα δικαιώματά του ως πολίτης, επιτρέποντας στην ουσία σε ανθρώπους με σοβαρές καταδίκες να κάνουν αίτηση για συγκεκριμένες δουλειές χωρίς να εμφανίζεται το ποινικό τους μητρώο.

Αυτό που απαιτείται για την «αποκατάσταση της τιμής» είναι μία συστατική επιστολή από έναν κοντινό φίλο. Ο νόμος αυτός εισήχθη το 1940 και αρχικά αφορούσε σε αποκατάσταση του δικαιώματος ψήφου καταδίκων, στην πορεία όμως γενικεύτηκε.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής του πατέρα του πρωθυπουργού είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο αλλά τότε η υπουργός Δικαιοσύνης Σίγκριντουρ Αντερσεν, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, αρχικά αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της ώσπου αναγκάστηκε από την επιτροπή της Βουλής.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.