Ξεκινούν ξανά οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών

Από 9 έως 11 άδειες θα δοθούν αυτή την φορά

| 11/05/2017
Με ασάφειες όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί αυτή την φορά η Αδιαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, αλλά σαγή πρόθεση να γίνει εκ νέου η διαδικασία έληξε η ενημέρωση από το ΕΣΡ των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
2003603
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής  Ρ. Μορώνης επικαλέστηκε για την καθυστέρηση που υπάρχει νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα, που πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου το ΕΣΡ να είναι σε θέση να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Ο ίδιος προσέθεσε πως με τα σημερινά δεδομένα, και πριν από το νέο ψηφιακό μέρισμα που θα αφορά το 2020-2022, θα μπορούσαν να υπάρχουν εννέα έως έντεκα τηλεοπτικές άδειες εν συνόλω, δηλαδή ειδησεογραφικές και θεματικές, σε συνάρτηση με τις άδειες. Το πόσες από αυτές θα είναι γενικού περιεχόμενου και πόσες θεματικές θα  ξεκαθαριστεί αργότερα.

Αντίθετη άποψη είχε ο Ν. Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος υποστήριξε ότι, «όλο το πεδίο είναι πλέον διευκρινισμένο» όσον αφορά τα νομικά και τεχνικά ζητήματα και απομένουν λίγες εκκρεμότητες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

«Είναι σαφές ότι το ΕΣΡ σε σύμφωνη γνώμη με την κυβέρνηση, πρέπει να προχωρήσει και θα το κάνει, στην προκήρυξη του διαγωνισμού μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων» τόνισε  ο ίδιος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βούτση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η διαγωνιστική διαδικασία εντός 2-3 μηνών. Το ίδιο το ΕΣΡ, διαβεβαίωσε, «δουλεύει συστηματικά για το ταχύτερο δυνατόν».
adeies_5
Υπενθυμίζεται πως η όλη διαδικασία ξεκίνησε μετά  τις προειδοποιήσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, ο οποίος κάλεσε το ΕΣΡ να εκκινήσει τώρα την διαδικασία αδειοδότησης καθώς «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις», επισείοντας μάλιστα ότι υπάρχουν πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες «αν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους», ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, ότι «δεν αισθάνεται ούτε ότι απειλείται ούτε ότι πιέζεται από πουθενά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ