Ξεπέρασε τον εαυτό της η Ελεύθερη Ώρα

Μηνύσεις και καταγγελίες για το ρατσιστικό εξώφυλλο

| 12/10/2017

H ακροδεξιά φυλλάδα “Ελεύθερης Ώρα” είναι γνωστή για τα γραφικά εξώφυλλα της. Η συχνή θεματολογία της περιλαμβάνει πληθώρα αεροψεκασμένων θεμάτων, ποικίλες αναφορές σε προφητείες και προφανώς αγιοποίηση της Χούντας των συνταγματαρχών.

Το χθεσινό εξώφυλλο αντίδραση στην ψήφιση  του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου ήταν, από ότι φάνηκε, αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς, με αποτέλεσμα πλήθος αντιδράσεων και καταγγελειών, βάσει του αντιρατσιστικού νόμου του 2014, ο οποίος ενδεικτικά, σαν να φωτογραφίζει το εξώφυλλο της φυλλάδας, αναφέρει:

1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

2. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα μέσα και τους τρόπους που αναφέρονται στην παράγραφο 1, υποκινεί, προτρέπει, προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων, εφόσον αυτά χρησιμοποιούνταν από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τίτλο:

“Ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα από 148 ανώμαλους” “ΒΟΥΛΗ – ΤΡΑΒΕΣΤΙ»
«ΞΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ «ΑΔΕΛΦΗ».

Το εξώφυλλο της φιλοχουντικής εφημερίδας προκάλεσε και την αντίδραση του Παρατηρητήριου για τον ρατσιστικό και φασιστικό λόγο στα ΜΜΕ, το οποίο κάλεσε την ΕΣΗΕΑ να επέμβει, ενώ λίγο αργότερα ο δικηγόρος Αγις Τάτσης προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Α.Τ. Αμπελοκήπων.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει στη μήνυσή του ο κ. Τάτσης: «Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πέραν των απίστευτα προσβλητικών και ρατσιστικών χαρακτηρισμών προς τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές, που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τη δήλωση μεταβολής φύλου, προτρέπει ευθέως, με τον τίτλο «Ξύλο στην κάθε αδελφή», στη διάπραξη εγκλημάτων εις βάρος των ομοφυλοφίλων».

Τέλος, φαίνεται και πως η ίδια η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλευθεί ακόμη περισσότερο τον θόρυβο γύρω από το νομοσχέδιο, μιας και δεν διαθέτει άλλες νίκες αυτό το διάστημα. Έτσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντόνης παρέδωσε το εξώφυλλο στην  εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές.

Με πληροφορίες από το TVXS και το Vima.gr