Οδησσός: Νέα φασιστική πρόκληση

Νεοναζί επιτέθηκαν στους συγγενείς των θυμάτων του μακελειού στο Σπίτι των Συνδικάτων!

| 28/03/2016

Σε μία ακόμη χυδαία πρόκληση, Ουκρανοί νεοναζί, οι οποίοι δολοφόνησαν με χαρακτηριστική – της ιδεολογίας τους – αγριότητα, άοπλους, ανυπεράσπιστους αντιφασίστες στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, τον Μάη του 2014, καίγοντάς τους ζωντανούς, χθες… επιτέθηκαν και στους συγγενείς των θυμάτων!

Μετά το μακελειό του 2014, κάθε Κυριακή, οι συγγενείς των νεκρών και άλλοι αντιφασίστες, συγκεντρώνονται στην Κουλίκοβο Πόλιε, την μεγάλη πλατεία μπροστά από το Σπίτι των Συνδικάτων, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Οπως σημείωσε ο πρώην βουλευτής του περιφερειακού συμβουλίου της Οδησσού και νυν συντονιστής του κινήματος «Borotba» (αριστερή, κομμουνιστική, κοινωνική οργάνωση που έχει καταχωρηθεί ως «αποσχιστική» από το καθεστώς του Κιέβου), Αλεξέι Αλμπού σε δηλώσεις του στο politnavigator.net, «κάθε φορά μαζεύονται και καμιά δεκαριά εθνικιστές για να κοροϊδέψουν τους γερόντους». «Αυτή τη φορά μαζεύτηκαν περισσότεροι απ’ ό,τι συνήθως, καμιά εκατοστή. Αρχισαν τις προκλήσεις, τα υβριστικά συνθήματα και τις άσεμνες χειρονομίες. Μετά όρμησαν σε έναν νεαρό που κρατούσε την σημαία της Οδησσού και του την άρπαξαν. Ξεκίνησε φασαρία. Οταν όλα τέλειωσαν και οι πάντες είχαν απομακρυνθεί, ένας από τους νεοναζί με το παρατσούκλι “Τόντορ”, μάζεψε όλα τα λουλούδια που είχαν αποθέσει οι Οδεσσίτες στο Σπίτι των Συνδικάτων, και τα πέταξε».

 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν, ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης μνήμης, οι φασίστες διάλεξαν θύμα μεταξύ των συγκεντρωμένων, επιτέθηκαν σε έναν άντρα και τον ξυλοκόπησαν τόσο άγρια, που χρειάστηκε να κληθούν οι πρώτες βοήθειες. Ιδιαίτερα άγριοι ήταν νεαροί από 15 έως 17 ετών, τους οποίους συντόνιζαν μεγαλύτεροι ναζί που αναπτύχθηκαν περιμετρικά της πλατείας, μέσω ασυρμάτων.

 

Οι αντιφασίστες υποθέτουν ότι η επίθεση δεν είναι άσχετη με τον σχεδιασμό να ανεγερθεί μνημείο στην ίδια πλατεία προς τιμήν των νεκρών της 2ας Μάη του 2014.

«Οι νεοναζί μπορούν να τα βάζουν μόνο με ηλικιωμένους και παιδιά. Ξέρουν να επιτίθενται μόνο πισώπλατα και ως όχλος. Αλλά η κατάσταση αλλάζει. Το ουκρανικό καθεστώς, το οποίο προστατεύει τους εθνικιστές, καταρρέει. Μετά την ανατροπή του, θα υπάρξει απάντηση. Οποιος εμπαίζει τους γερόντους, θα εντοπιστεί και θα τιμωρηθεί» λέει ο Αλμπού.

 

Θυμίζουμε, ότι στις 17 Μάρτη, νεοναζί επιτέθηκαν σε συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων στο Κϊεβο, με αφορμή την επέτειο από το δημοψήφισμα του 1991, στο οποίο, η μεγάλη πλειοψηφία των λαών της Σοβιετικής Ενωσης είχε ψηφίσει υπέρ της διατήρησής της.

Στις 2 Μάη του 2014, οργανωμένες ναζιστικές ομάδες, με την κάλυψη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα και ανεμπόδιστες από την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν έξω από το Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, το οποίο είχε μετατραπεί σε άτυπο «επιτελείο» αντιφασιστικών, αριστερών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων κατά του «Μαϊντάν». Οι ναζί πέταξαν μολότοφ στο κτίριο καίγοντας ζωντανούς δεκάδες ανθρώπους και σκοτώνοντας όσους προσπαθούσαν να διασωθούν πηδώντας από τα παράθυρα.

Για την ιστορία να θυμίσουμε, ότι οι ουκρανικές αρχές «κατέληξαν» στο «συμπέρασμα» ότι τα θύματα κάηκαν «μόνα» τους…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.