Ουκρανία: Ναζί και πρυτανεία κατά αντιφασίστριας καθηγήτριας!

Το Πανεπιστήμιο της Οδησσού εκτελεί απαίτηση του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» κατά επιφανούς ακαδημαϊκού

| 07/07/2016

Το μέγεθος της φασιστικοποίησης του, έτσι κι αλλιώς αντιδραστικού, καθεστώτος του Κιέβου και η αποχαλίνωση των ναζιστικών οργανώσεων που το στηρίζουν λόγω της κρατικής ανοχής και προστασίας που απολαμβάνουν, υπογραμμίζεται και από την εξοργιστική, χυδαία και κυνική απαίτηση των ναζί της φασιστοσυμμορίας του «Δεξιού Τομέα» προς το Πανεπιστήμιο της Οδησσού, να «ληφθούν μέτρα» κατά μίας από τις επιφανέστερες ακαδημαϊκούς της χώρας, λόγω της αντιφασιστικής της δράσης.

Αυτό φυσικά δεν είναι είδηση. Η είδηση έγκειται στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο αντέδρασε θετικά σε αυτή την, εξαιρετικά δύσκολο να χαρακτηριστεί, απαίτηση…

Συγκεκριμένα, ο τοπικός αρχηγός της ναζιστο-αγέλης του «Δεξιού Τομέα» στην Οδησσό, Σεργκέι Στερνιένκο, απαίτησε από την πρυτανεία να «λάβει μέτρα» κατά της καθηγήτριας της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης, Γιελένας Ραντζιχόφσκαγια, για την οποία οι ναζί… «θεωρούν», ότι «δεν συνάδει» με τα καθήκοντά της!

Φυσικά, το τί «θεωρούν» οι φασίστες ότι «συνάδει» με την εκπαίδευση είναι γνωστό και ποσώς ενδιαφέρει. ‘Ομως, όπως προκύπτει από την επίσημη απάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Οδησσού, την οποία μάλιστα ο Στερνιένκο δημοσιοποίησε και μέσω της σελίδας του στο Facebook, το ίδρυμα αντέδρασε θετικά στην απαίτηση των ναζί!

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει, ότι η ηγεσία του Πανεπιστημίου «καταδικάζει απερίφραστα» την Ραντζιχόφσκαγια, διότι συμμετείχε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 28 Ιουνίου, το οποίο, κατά την άποψη της πρυτανείας… «είχε ως στόχο την επίδειξη ασέβειας προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας»!

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο έστησε και «ειδική επιτροπή» με επικεφαλής τον αντιπρύτανη, Χμάρσκι, η οποία θα πραγματοποιήσει «επίσημο έλεγχο» των «δραστηριοτήτων» της καθηγήτριας και θα «λάβει τα κατάλληλα μέτρα»

οδησσος-πανεπιστημιο2

Η Γιελένα Ραντζιχόφσκαγια δεν είναι τυχαίος στόχος των ναζί. Αναπληρώτρια καθηγήτρια της έδρας της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού από το 1991, θεωρείται αυθεντία στην μεσαιωνική ιστορία, κατέχει οκτώ γλώσσες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και η παλαιά προβηγκιανή, ενώ, κατά την σοβιετική εποχή, συνέχισε τις σπουδές της στην Γαλλία με υποτροφία.

Η επίδρασή της στην τοπική κοινωνία και τους ακαδημαϊκούς κύκλους είναι επικίνδυνη για το καθεστώς, διότι η Γιελένα Ραντζιχόφσκαγια δεν «κάθεται» στα ακαδημαϊκά «αυγά» της, αλλά συμμετέχει ενεργά στο αντιφασιστικό, προοδευτικό κίνημα, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τον κρατικό μηχανισμό και τα «μαντρόσκυλά» του.

Διότι, εκτός όλων των παραπάνω, η Γιελένα Ραντζιχόφσκαγια είναι η χαροκαμένη μάνα του του κομμουνιστή, Αντρέι Μπραζέβσκι, ενεργού στελέχους της αριστερής οργάνωσης «Μποροτμπά», ο οποίος σκοτώθηκε από τους φασίστες στην σφαγή της 2 Μάη του 2014, στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό, υπερασπιζόμενος γυναικόπαιδα και γερόντους από την δολοφονική μανία των φασιστών. Φαίνεται όμως ότι δεν χόρτασαν με το αίμα του γιού και τώρα θέλουν να «ξεμπερδεύουν» και με την μάνα.

Η αλληλεγγύη προς την Γιελένα Ραντζιχόφσκαγια πρέπει να είναι μαζική και ηχηρή!

οδησσος2

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.