«Μην μας κουράζετε κυρία μου, περιμένουν πολλοί»...

Οι «γαλέρες» του Τύπου μέσα από μια χαρακτηριστική μαρτυρία

| 16/12/2016

Την άθλια πραγματικότητα στην οποία έχουν διολισθήσει οι εργασιακές σχέσεις και στον δημοσιογραφικό κλάδο αναδεικνύει η προσωπική εμπειρία της άνερφης δημοσιογράφου και μέλους της ΕΣΠΗΤ (‘Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Μαρίας Κωνσταντοπούλου, όπως την κατέγραψε η ίδια.

Οι συνθήκες «γαλέρας» που κυριαρχούν πλέον σε όλο το φάσμα του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού) με χιλιάδες «μαύρους» και «μπλοκάκηδες» δημοσιογράφους, οι οποίοι εισπράττουν – όποτε συμβαίνει αυτό – κυριολεκτικά «ψίχουλα» για αδιάκοπτη, ουσιαστικά, δουλειά είναι καθεστώς και δεν αφορά μόνο στο αναφερόμενο, από την συνάδελφο, μέσο. Γεγονός το οποίο αναδεικνύει, παράλληλα και τις τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων και των σημερινών συνδικαλιστικών ηγεσιών των δημοσιογραφικών σωματείων, οι οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζουν… «πάλη» ανακοινώσεων, με τα αφεντικά κυριολεκτικά να οργιάζουν…

Στην καταγγελία της η δημοσιογράφος σημειώνει, ότι «μετά από 70 μήνες συνεχούς ανεργίας και βρίσκοντας παντού τις πόρτες κλειστές… ανοίγει μια νέα εφημερίδα, ένα νέο μαγαζί που μου δίνει ενα μικρό χαμόγελο, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη δύσκολη επαγγελματική και οικονομική καθημερινότητα μου. Μιλάω για τη νέα εφημερίδα Documento (…)

»Πριν λίγες μέρες λοιπόν βρέθηκα υποψήφια για μια θέση στο site, που κάνει πρεμιέρα μέσα στον Δεκέμβρη – Η πρόταση ήταν για μπλοκάκι που έπρεπε να βγάλω άμεσα πριν λήξει συγκεκριμένα το 2016 ( όπερ σημαίνει έξοδα ανοίγματος , φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα με βαραίναν για τις 10-15 τελευταίες μέρες της χρονιάς που εκπνέει ,και πολλά πολλά άλλα οικονομικά τρεξίματα).

»Τα χρήματα που θα έπαιρνα μηνιαίως “καθαρά” αφορούσαν το “υπέρογκο” ποσό των 330€ !!!! Ποιες θα ήταν οι δικές μου υποχρεώσεις ; Καθημερινό 9ωρο (η πρωινή βάρδια αναφέρονταν σε ξημέρωμα και η βραδινή θα τελείωνε μετά τα μεσάνυχτα), 2 ΣΚ το μήνα ,τα οποία φυσικά και δεν θα πληρώνομαι γιατί έχει καταργηθεί η αμοιβή της Σαββατιάτικης εργασίας , όχι ρεπό και κάποια “ανεβάσματα” θεμάτων από το σπίτι μου,όταν επιστρέφω απο την εργασία! Και όλα αυτά; για σκάρτα 300€ μηνιαίως και την υποχρεώση να βγάλω μπλοκάκι για χρήματα που κανείς δεν μου εγγυάται “αν και πότε” θα εισπράττω. Φυσικά, οι υπεύθυνοι που έκανα τη συνέντευξη ,μου μίλησαν για μια ευκαιρία την οποία δεν έπρεπε να χάσω επουδενί,με σκοπό να βγω από τη βαριά ανεργία και την κατάθλιψη της! Όταν προσπάθησα να διαπραγματευτώ τις συνθήκες, μιας και μου φάνηκαν απίστευτα απαιτητικές για τα ελάχιστα χρήματα που θα μου έδιναν, άκουσα το ωραίο ” κυρία μου ,αυτή ειναι η δουλειά που σας δίνετε η ευκαιρία ν αλλάξει η ζωή σας ριζικά και να ξαναδουλέψετε! Αν σας αρέσει καλώς- αλλιώς- μην μας κουράζετε παραπάνω, γιατί περιμένουν πολλοί μετά απο εσάς!!!

»Να την χαίρεστε λοιπόν, κύριοι και κύριες την ευκαιρία που μου δώσατε ! Δε θέλω ! Προτιμώ λάντζα σε κανένα εργοστάσιο, παρά δημοσιογράφος της ξεφτίλας!!».

Πηγή: ertopen.com