Οι δηλώσεις Τραμπ και το Ισραήλ καίνε ξανά την Λωρίδα της Γάζας

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες ο μέχρι τώρα απολογισμός

| 09/12/2017

Η Λωρίδα της Γάζας φαίνεται πως είναι μπροστά σε μια νέα κρίση, η οποία ποτέ ουσιαστικά δεν σταμάτησε. Με αφορμή τις δηλώσεις του ακροδεξιού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραηλίτικου κράτους, το τελευταίο βρήκε την ευκαιρία να εντείνει τις εξώσεις και τη βία προς του Παλαιστίνιους .

Με πρόφαση τις υποτιθέμενες επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων, οι οποίες σήμερα στοίχισαν την ζωή σε δύο ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε απλά να δηλώσει πως οι επιδρομές έγιναν ςσε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του εβραϊκού κράτους την προηγουμένη μέρα:

«Σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ την Παρασκευή, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν τέσσερις εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι «δύο εργοστάσια κατασκευής όπλων, μία αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό συγκρότημα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, οι δύο Παλαιστίνιοι ηλίκίας 28 και 30 ετών, σκοτώθηκαν από μια επιδρομή εναντίον βάσης του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στη Νουσεϊράτ.

Οι επιθέσεις αυτές είναι μονάχα μια πλευρά των γενικών αντιδράσεων που κλονίζουν την περιοχή. Την Παρασκευή 80 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, όλος ο αραβικός κόσμος αντιδρά στις δηλώσεις Τραμπ, με δεκάδες διαδηλώσεις, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους. Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική φαίνεται να προκαλεί θέμα και στον δυτικό κόσμό. Σε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  Ο Νικολάι Μλαντένοφ ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή εξέφρασε «την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης» της έντασης, όπως δήλωσε ο

Η απόφαση αυτή «δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισαν μετά την έκτακτη σύγκλησή του, έπειτα από αίτημα 8 από τα 15 μέλη του, οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας. «Δεν ευνοεί την προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή», τόνισαν στην αυστηρή τους ανακοίνωση. Η πολιτική Τραμπ βρέθηκε απομονωμένοι, καθώς κανένας, ακόμα και από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ (με εξαίρεση φυσικά το Ισραήλ) όχι μόνο δεν την υποστήριξε, αλλά αντίθετα την κατέκρινε, είτε με έντονο ή με πιο κόσμιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, από ότι φαίνεται η κατάσταση μόλις ξεκίνησε. Στη Γάζα, η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα και έχει ζητήσει να κηρυχθεί μια Τρίτη ιντιφάντα, κάλεσε τους πιστούς να διαδηλώσουν.

«Όποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστίνιων και στόχος των οργανώσεών τους», τόνισε ο Φάτι Χάμαντ, ηγέτης της Χαμάς την ώρα που διαδηλωτές στη Γάζα έκαιγαν αφίσες του Τραμπ.

«Κηρύσσουμε ιντιφάντα μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr