Οι Δράκοι μελαγχολούν στην εναλλακτική Disneyland του P. Quesne!

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κεντρική Σκηνή, 26-28 Φεβρουαρίου, 20:30

| 25/02/2016

Enfant terrible της γαλλικής αβανγκάρντ, ο Philippe Quesne (Φιλίπ Κεν), φέρνει την Μελαγχολία των Δράκων του στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για ένα τριήμερο (26-28 Φεβρουαρίου), σκηνοθετώντας ή καλύτερα ζωγραφίζοντας ένα απίθανο θέμα όπου η μελαγχολία μεταμορφώνεται σε εκρηκτικό χιούμορ.

Επί σκηνής έξι μεσήλικες χαρντροκάδες πάνω σε μια σιτροέν υπό κατάρρευση ξεμένουν κάπου στο πουθενά. Ως από μηχανής θεός, εμφανίζεται μια γιαγιά που κατά σύμπτωση έχει γνώση από αυτοκίνητα και ούτως προσφέρεται να το διορθώσει. Σε ανταπόδοση οι πουρό-ρόκερς ετοιμάζουν μια συναυλία με τραγούδια απ’ τό ρεπερτόριό τους.  Στη σκηνή λοιπόν, με μπλούζες με σήματα των Metallica και με κομμάτια όπως το “Still Loving You” -των συνομήλικων τους Scorpions- τα οποία μιξάρουν με διάφορα ακούσματα, όπως… μεσαιωνικές καντάτες, δημιουργούν μια παράξενη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που αποτίει φόρο τιμής στο πιο όμορφο συναίσθημα μεταξύ ανθρώπων, τη φιλία.

Μεγάλος μαέστρος της εικόνας, πρωτοπόρος εικαστικός, ο Φιλίπ Κέν συνθέτει ένα παραμύθι για μεγάλους εκεί που η ποπ κουλτούρα συνοδεύει τη μεταφυσική, η «φτωχή» σκηνογραφία συνδυάζεται με την αφαίρεση και την αποδόμηση, καθώς η μελαγχολία συμβαδίζει με τον οπτιμισμό, καθώς η ψευδαίσθηση του θεατρικού γίγνεσθαι αποκαλύπτεται μπροστά στην αλήθεια της μητέρας φύσης. Μια ονειροφαντασία με περίσσια ποιητικότητα, σαρκαστική χωρίς να γίνεται κυνική, μια «παράλογη» στάση ζωής σε ένα ψυχαναγκαστικά «λογικό» κοινωνικό περιβάλλον.

La_melancolie_des_dragons4-c_MartinArgyroglo_900x750Ο Φιλίπ Κεν ξεκίνησε με την ομάδα Vivarium Studio («ενυδρείο» ή «γυάλινο θηριοτροφείο») το 2003  με μια δράκα συνεργατών για να γίνει το 2014 καλλιτεχνικός συνδιευθυντής του θεάτρου Nanterre-Amandiers, Centre Dramatique National. Όχι τυχαία, ονομάστηκαν έτσι, καθώς  από μικρός ο Κεν συνέλεγε έντομα για να τα παρατηρεί. Δεν έγινε, βέβαια, εντομολόγος αλλά μετέφερε την εμμονή μου στις εικαστικές τέχνες και στην σκηνογραφία που σπούδασε. Ούτως, στόχος του Vivarium Studio είναι «η έκθεση του ανθρώπινου είδους σε συνθήκες μικροβιολογικού εργαστηρίου».
Τακτική του για κάθε παραγωγή έργου είναι να ακολουθεί τον τρόπο που παίζεται το ντόμινο, δηλαδή, η τελευταία σκηνή κάθε δουλειάς του δημιουργεί την πρώτη σκηνή της επόμενης. Η Μελαγχολία των Δράκων γεννήθηκε από L’ Effet de Serge (Τα εφέ του Σεργίου), ένθα ο βασικός ήρωας φτιάχνει μικροσκοπικά ειδικά εφέ με πράγματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι του!

Για την παράσταση L’ Effet de Serge (2007), ο Κεν απέσπασε το Obie Award στο Under the Radar Festival (Νέα Υόρκη).

Εκτός από παραστάσεις που προορίζονται για θεατρικές σκηνές, ο Κεν δημιουργεί site-specific περφόρμανς και εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο ή σε φυσικά τοπία. Για παράδειγμα, το Des Expériences παίχτηκε σε δάση και λίμνες, αλλά και σε χωματερές και γκαλερί!

Στην παράσταση Enchantillions (2008), η σκηνή είναι η βιτρίνα ενός εμπορικού καταστήματος και οι θεατές-περαστικοί χρησιμοποιούν το πλήκτρο ενός ποντικιού iMac προκειμένου να δώσουν οδηγίες στους ηθοποιούς που εκτίθενται σε αυτήν.

Ο Φιλίπ Κεν έχει περιοδεύσει διεθνώς, από την Αβινιόν, τη Βιέννη, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Σηάτλ, τη Βραζιλία, το Μεξικό και το Χονγκ Κονγκ, με τις παραγωγές του Vivarium Studio: La Démangeaison des ailes (2003), Des expériences (2004), D’après nature (2006), L’Effet de Serge (2007), La Mélancolie des Dragons (2008), Big Bang (2010), Swamp Club (2013) και Next Day (2014).

La_Melancolie_des_dragons2-c_Martin_Argyroglo_900x750

 

Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Σκηνογραφία: Philippe Quesne
Ερμηνεύουν: Isabelle Angotti, Rodolphe Auté, Joachim Fosset, Cyril Gomez-Mathieu, Sébastien Jacobs, Victor Lenoble, Émilien Tessier, Gaëtan Vourc’h
Διεύθυνση σκηνής: Marc Chevillon
Τεχνικός σκηνής: Joachim Fosset
Παραγωγή περιοδείας: Nanterre-Amandiers Centre Dramatique National
Παραγωγή παράστασης: Vivarium Studio
Συμπαραγωγή: Wiener Festwochen (Βιέννη), Hebbel am Ufer (Βερολίνο), La rose des vents -Scène nationale de Lille, Métropole at Villeneuve d’Ascq (Λιλ), Nouveau théâtre – Centre dramatique national de Besançon (Μπεζανσόν), Ménagerie de Verre (Παρίσι), Le Forum – Scène conventionnée de Blanc-Mesnil, Le Carré des Jalles, Festival Perspectives (Ζααρμπρύκεν)
Με την υποστήριξη: Région Île-de-France, Parc de la Villette, Centre National du Théâtre

Κατάλληλο για ανηλίκους 14+ με συνοδεία ενήλικα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
Εργαστήριο θεάτρου με τον Philippe Quesne

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Κάτια Αρφαρά, Δρ Ιστορίας της Τέχνης – Θεατρολόγος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

26-28 Φεβρουαρίου 2016
20:30Κεντρική Σκηνή, 1 ώρα και 20 λεπτά

Κατάλληλο για ανηλίκους 14+ με συνοδεία ενήλικα

Κανονικό: 15 – 18 – 28 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.