Οι εργαζόμενοι στο Σωτηρία στο έλεος του φονικού ιού, ενώ στο νοσοκομείο Χαλκίδας πρέπει να φτιάξουν μόνοι τους μάσκες!

| 26/03/2020

Κι ενώ η κυβέρνηση επιμένει να μας τονίζει πως ό,τι τραγικό συμβεί θα είναι “ατομική ευθύνη”, εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σχεδόν καθημερινά καταγγέλλουν ότι τους αφήνουν εντελώς αβοήθητους. Και μπορεί αυτή η είδηση να μη φτάνει στα κανάλια, από τα οποία οι περισσότεροι μάλλον άνθρωποι παρακολουθούν τις ειδήσεις αυτές τις μέρες, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που διατρανώνουν κάθε μέρα οι παρουσιαστές τους. Παρακάτω δύο ακόμα καταγγελίες-εκκλήσεις.

Στο νοσοκομείο της Χαλκίδας ζήτησαν από το προσωπικό να κατασκευάσει χάρτινες ή υφασμάτινες μάσκες, ενώ στο πρώτης γραμμής νοσοκομείο Σωτηρία γίνονται διαρκώς μετακινήσεις προσωπικού, τα μέτρα προφύλαξης αλλάζουν συνέχεια και έχουν αφήσει τους εργαζόμενους μέσα σε μια κατάσταση χάους.

 

Εξάλλου, σε καταγγελία για ανεπάρκεια προσωπικού και προστατευτικών υλικών στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” προχώρησαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, όπως διαβάζουμε στο iatropedia.

Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αναφοράς “Σωτηρία” που σηκώνει τον κύριο όγκο των περιστατικών της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δηλώνει ότι η στελέχωση του νοσοκομείου σε προσωπικό, αλλά και η επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, δεν είναι αυτή που δηλώνεται επισήμως.

“Βρισκόμαστε  στο έλεος του Θεού, δυσκολευόμαστε κάθε μέρα και περισσότερο να ανταποκριθούμε  στο έργο μας. Προσπαθούν με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού να καλύψουν τις ανάγκες, μία κίνηση όμως άκρως επικίνδυνη με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αφενός  η κατάσταση ακόμη περισσότερο για τους εργαζόμενους και αφετέρου για την λειτουργία του νοσοκομείου. Και εδώ απαιτούμε, από όλους τους υπεύθυνους, να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές του προσωπικού. Μόνο αγανάκτηση και θυμό μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υλικά και ότι όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας  βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα”.

Κορωνοϊός: “Τα όπλα μας είναι η δύναμη της ψυχής μας και το φιλότιμό μας”, λένε οι εργαζόμενοι του “Σωτηρία”

Σε δραματικούς τόνους οι εργαζόμενοι του “Σωτηρία” κάνουν λόγο για “πόλεμο” και υπογραμμίζουν, ότι ακόμη αναμένουν την κάλυψη του νοσοκομείου σε προσωπικό και υλικά υψηλής προστασίας:

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την φονική λαίλαπα του κορωνοϊού, έναν ιό επικίνδυνο που απειλεί όχι μόνο τους ασθενείς μας – συνανθρώπους μας, αλλά απειλεί και τις ζωές των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν πραγματικό αγώνα να σταθούν όρθιοι και πραγματικά όλοι υποκλινόμαστε μπροστά τους .

Σε αυτόν τον πόλεμο όμως, των τελευταίων ημερών, τα μοναδικά όπλα του ιατρικού και  νοσηλευτικού προσωπικού μας, είναι η δύναμη της ψυχής τους, η  προσφορά και το φιλότιμό τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, της  1ης Υ.Π.Ε. και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, ότι το νοσοκομείο, μιας και ορίστηκε Νοσοκομείο Αναφοράς και δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά στην Αττική, θα στελεχωθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, θα παρθούν όλα τα μέτρα  για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και θα έχει επάρκεια σε υλικά (μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικές στολές, καλύπτρα ματιών κτλ) δυστυχώς δεν έγινε τίποτα”.

Εργαζόμενοι “Σωτηρία” : Γίνονται συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού – Αλλάζουν συνεχώς τα μέτρα προφύλαξης

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι για να ανταποκριθούν στις τεράστιες απαιτήσεις της ιατρονοσηλευτικής κάλυψης των περιστατικών του κορωνοϊού, εργάζονται σε αλλεπάλληλες βάρδιες, μέρα νύχτα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους καθαριστές, τραπεζοκόμους, προσωπικό ασφαλείας, εργάτες, συμβασιούχους του Ο.Α.Ε.Δ., συμβασιούχους επικουρικούς κ.α., “οι οποίοι και αυτοί έχουν κουραστεί με την εντατικοποίηση των ωραρίων. Η  πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν για την αντιμετώπιση των πασχόντων από το νέο υιό, πληροφορούμαστε ότι το νοσοκομείο μας θα νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά μόνο με αυτόν. Άρα οι αρμόδιοι έχουν σκεφτεί πόσο εκτεθειμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα; Σύμφωνα με πληροφορίες  ο ΕΟΔΔΥ αλλάζει συνεχώς τα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους π.χ. μάσκες, μας λένε ότι σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής προστασίας να χρησιμοποιούμε τις απλές.  Όλα τα παραπάνω  είναι  επιπτώσεις και της υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου μας, οι οποίες φοβόμαστε ότι με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο σκληρές”.

Οι εργαζόμενοι του “Σωτηρία” ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα: “Δεν νοείται καθημερινά να κάνουν διαγγέλματα οι ειδικοί επιστήμονες  τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και το Υπουργείο Υγείας να δίνει μόνο εντολές στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και να απαιτεί να τις εκτελούμε αδιαφορώντας για το αν μπορούμε .Κύριοι δεν είμαστε υποχείρια κανενός, άνθρωποι είμαστε και εμείς και πολλοί μάλιστα ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες αλλά είμαστε απροστάτευτοι”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊος: Τι ζητούν οι εργαζόμενοι του “Σωτηρία”

Οι εργαζόμενοι του “Σωτηρία” ζητούν από τους υπευθύνους και τον Υπουργό Υγείας να επισκεφθούν το νοσοκομείο και να δουν από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

Παράλληλα απαιτούν:

1.Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυσιεινά επαγγέλματα

2.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο  νοσοκομείο.

3.Πρόσληψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων

4.Εξασφάλιση άμεσα του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό.

Τέλος, παρακαλούν την ομάδα λοιμώξεων του νοσοκομείου να εξασφαλίσει με τα απαραίτητα υλικά όλους τους εργαζομένους, όλων των ειδικοτήτων του νοσοκομείου, χωρίς διακρίσεις  για την καλύτερη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και τη διασφάλιση της προσωπικής  υγείας των εργαζομένων.