Οι ΗΠΑ επανεκπαιδεύουν μαχητές του ISIS για...δεύτερο γύρο!

Oι μονάδες αυτές θα ριχτούν στην μάχη εναντίον των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων

| 16/12/2017

Το ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης Αντιμαχόμενων Πλευρών (σσ. τμήμα του ρωσικού στρατού στην Συρία με διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Δαμασκού και των ένοπλων ομάδων που πολεμούν εναντίον της) ανακοίνωσε ότι στην περιοχή του προσφυγικού στρατοπέδου στην συριακή επαρχία Ελ Χασέκα, Αμερικανοί στρατιωτικοί δημιουργούν ένοπλους σχηματισμούς υπό την ονομασία «Νέος Συριακός Στρατός».

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων που εγκατέλειψαν το στρατόπεδο, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν, ότι αμέσως μετά την εκπαίδευση, οι μονάδες αυτές θα ριχτούν στην μάχη εναντίον των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Το στρατόπεδο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Τζισρ ες Σαντάντι. Οι ντόπιοι αναφέρουν, ότι η δυτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, το χρησιμοποιούν εδώ και ενάμιση χρόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτήν την στιγμή, εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς περίπου 750 πρώην μαχητές του ISIS και της «Τζεμοχάτ αν Νούσρα», οι οποίοι κατέφυγαν εκεί από την Ράκκα, το Ντέιρ εζ Ζορ, την Αλ Μπουκεμάλ και από την ανατολική όχθη του Ευφράτη.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τον βασικό κορμό αποτελούν 400 μαχητές του ISIS, οι οποίοι διέφυγαν από την Ράκκα τον περασμένο Οκτώβριο με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ήδη κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούσαν να αποτρέψουν την εξόντωση τζιχαντιστών μαχητών στη Συρία. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού, Ιγκόρ Κοννασένκοφ, ανέφερε, για παράδειγμα, ένα περιστατικό με αμερικανικό μαχητικό F-22, το οποίο εμπόδισε ένα ρωσικό Su-25 να πραγματοποιήσει αποστολή μάχης κοντά στην πόλη Mejadin.