Οι κοινωνικές συναναστροφές τελικά είναι πολύ επικίνδυνες!

Εκτός απ’ την Ηριάννα, υπάρχει κι ο Περικλής

| 10/07/2017

Δεν το χωράει ο νους πως εκτός από την περίπτωση της Ηριάνας, με το ίδιο ακριβώς έωλο κατηγορητήριο σέρνουν στην φυλακή και τον Περικλή, τον συγκατοίκο του φίλου της Ηριάννας, επειδή απλώς έτυχε να βρίσκεται κι εκείνος στο ίδιο σπίτι όταν εισέβαλε η αστυνομία.

Η προσφυγή του εκδικάζεται την ίδια ημέρα με την προσφυγή της κοπέλας και, όπως φαίνεται, «πληρώνει» κι αυτός τη φιλική του σχέση με τον Κ., ο οποίος έχει ήδη αμετάκλητα αθωωθεί.

Ο δικηγόρος του Περικλή Μ.σε συνέντευξη του είχε αναφέρει

«Στις 17 Ιουλίου 2017, στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και ο Περικλής Μ., 33 ετών, ο οποίος κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και για διακεκριμένη οπλοκατοχή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησε. Η αιτιολογία της πρωτόδικης απόφασης δεν έχει μέχρι σήμερα (29-06-2017) δημοσιευθεί, έτσι ώστε να είμαι σε θέση να τη σχολιάσω, καθώς δεν συμμετείχα ως υπερασπιστής στην πρωτόδικη δίκη.

»Ομως, από τη δικογραφία που μελέτησα, δεν προκύπτει κανένα αξιόπιστο και ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί τόσο την ίδια την καταδίκη του όσο και την εξαιρετικά σκληρή μεταχείρισή του, που εκφράστηκε με τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεσή του. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία της δικογραφίας συνηγορούν στην αθωότητά του, καθώς και στη συνδρομή των προϋποθέσεων για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.

»Ο Περικλής, πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κατηγορηθεί για το παραμικρό, δεν ήταν και δεν είναι ύποπτος φυγής. Κατά την ανάκριση του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας του) τους οποίους ουδέποτε παραβίασε. Μάλιστα, μετά το τέλος της ανάκρισης, κατά τον χρόνο που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, το Συμβούλιο Εφετών είχε διατάξει την άρση του περιοριστικού όρου εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα.

»Τέλος, η παραμονή του στη φυλακή προκαλεί άμεσο κίνδυνο για ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας του, καθώς πάσχει από σπάνια και σοβαρή νόσο του πνεύμονα. Σύμφωνα με πληθώρα ιατρικών γνωματεύσεων, η παραμονή του στο περιβάλλον της φυλακής δύναται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και να του προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες. Και στην περίπτωση του Περικλή Μ., η τήρηση της αρχής της νομιμότητας, ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητάς του και η εφαρμογή των θεμελιωδών δικονομικών κανόνων επιβάλλουν την άμεση αποφυλάκισή του».

Αθήνα 29 Ιουνίου 2017

Ο συνήγορος υπεράσπισης

Νίκος Δαμασκόπουλος

Με πληροφορίες από την Εφ.Συν