Οι «Οffshore» και το μαύρο χρήμα του Πέτρου Μάρκαρη

Η θριαμβευτική επιστροφή του αστυνόμου Χαρίτου

| 21/07/2016

Θριαμβευτική επιστροφή του Πέτρου Μάρκαρη και του αστυνόμου Χαρίτου με την αρχή μιας νέας τριλογίας (;), με εναρκτήριο στόρι υπό τον τίτλο, «Οffshore»! Στα προηγούμενα έξι χρόνια ο συγγραφέας έγραψε τέσσερα βιβλία – την «Τριλογία της Κρίσεως» και τον Επίλογό της – για να ξανάρθει σήμερα βαθιά βουτηγμένος στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Σε μια συγκυρία ή, μάλλον, υπόθεση εργασίας όπου ζεστό και άφθονο χρήμα ρέει στην Ελλάδα από δύο νεοϊδρυθείσες – αγνώστου ταυτότητας – τράπεζες. Στην, τριών μηνών, κυβέρνηση ένα καινούριο κόμμα σαραντάρηδων διαχειρίζεται την εξουσία έχοντας σαρώσει κυριολεκτικά τους παλιούς πολιτικούς. Λόγω αυτής της κατάστασης οι διεθνείς χρηματιστές αποφασίζουν να ανοίξουν, επιτέλους τους κρουνούς με τα ευρώ. Όλοι κάνουν σχέδια για το μέλλον, η Κατερίνα και ο γαμπρός του Χαρίτου, ο Φάνης, σχεδιάζουν την αγορά δικού τους διαμερίσματος, ένας αστυνομικός και μια αστυνομικίνα ετοιμάζονται να παντρευτούν και γενικώς ο κόσμος αρχίζει να ονειρεύεται – κατά τον Μάρκαρη – την επιστροφή στις παλιές καλές ημέρες του κρασιού και της καταναλωτικής χαράς.

μαρκαρης2

Ενώ, λοιπόν, η ελπίδα αρχίζει να παίρνει τα πάνω της και το ηθικό των πολιτών αναπτερώνεται, τρεις «διακεκριμένοι» φόνοι χαλάνε την διάθεση του Χαρίτου και τον αναγκάζουν να πάει αντίθετα στο ρεύμα της εποχής. Η δολοφονία κάποιου που είχε δουλέψει στον ΕΟΤ και ήταν υπεύθυνος μιας εταιρείας που διαχειρίζεται μαρίνες, ενός ιδιοκτήτη μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας που μετά τον χαμό του ο γιός του μεταφέρει εσπευσμένα την έδρα της στην Ελλάδα και ενός άμεμπτου βετεράνου δημοσιογράφου που μόλις έχει συνταξιοδοτηθεί.

Πολύ γρήγορα αποκαλύπτονται οι δράστες. Μοιάζουν να παραδίδονται, σχεδόν, οικειοθελώς. Κάτι δεν πάει καλά εδώ κατά τον Χαρίτο που με την βοήθεια κρατικών λειτουργών και ενάντια στις βουλές του νέου υπαρχηγού της αστυνομίας συνεχίζει την έρευνα αν και σε διαθεσιμότητα. Σιγά – σιγά το νήμα τον οδηγεί πέρα από τους δολοφόνους και τα θύματά τους, στα αληθινά κίνητρα των πράξεών τους και στη ουσία που δεν είναι άλλη από την διακίνηση του μαύρου χρήματος.

μαρκαρης3

Παράλληλα, ο Μάρκαρης συνεχίζει να εστιάζει και να σχολιάζει την μικροαστική οικογένεια, τις αντιδράσεις της μέσα στην κρίση και την συσπείρωσή της στην ανάγκη ψυχολογικής επιβίωσης. Πρότυπό του η οικογένεια του Χαρίτου και οι στενοί φίλοι τους.

Καταγράφει με άνεση τις δοξασίες, τους φόβους και τις επιθυμίες τους αλλά και την αλλαγή νοοτροπίας μερικών μελών της, όπως της γυναίκας του, της Ανδριανής που συνεχώς φωνάζει «από πού έρχονται τα χρήματα».

Το «Οffshore» είναι ένα μυθιστόρημα που αρχίζει χαλαρά για να συνεχίσει να «σοβαρεύει» και στο τέλος να σοκάρει, θα λέγαμε. Ο αδιαφιλονίκητος εκπρόσωπος του νέο – πολάρ*, από την μεριά της Ελλάδας, στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος όσον αφορά την διακίνηση του σκοτεινού χρήματος, τους τρόπους διοχέτευσής του και πώς η κάθε ελίτ προσπαθεί να επιβληθεί μέσω αυτού χωρίς πάντοτε να χρησιμοποιεί την βία. Ο γραμμικός τρόπος γραφής, σήμα κατατεθέν του Μάρκαρη, παραμένει ισχυρός, η πληθωρική χρήση της καθομιλουμένης με τα στερεότυπά της καλά κρατούν αλλά ο παιγνιώδης τρόπος που αντιμετωπίζονται οι σχέσεις στην οικογένεια και στην υπηρεσία καθιστά τις ιστορίες του πολίτη συγγραφέα εύληπτες και διασκεδαστικές.

Το «Οffshore» διαβάζεται μονορούφι παρ’ όλο που οι δολοφόνοι αποκαλύπτονται από τις πρώτες σελίδες. Είναι το γιατί κάνουν αυτά που κάνουν και τί κρύβεται πίσω από τις πράξεις τους. Η επιτομή του πολιτικού νουάρ.

infο: Πέτρος Μάρκαρης- Οffshore, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

* Ρεύμα της αστυνομικής λογοτεχνίας που παραπέμπει στο «νέο πολιτικό νουάρ» όπως αυτό διαμορφώθηκε στα τέλη της 10ετίας του ’60.

μαρκαρης1

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.