Οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν..

..και δύο ειδήσεις για το πως τελικά ο καθείς επιλέγει να σταθεί απέναντι στην κατοχή

| 09/06/2018

Άλλοι διαδηλώνουν, άλλοι μποϋκοτάρουν και διαμαρτύρονται και άλλοι επιλέγουν να βγάλουν χρήματα ή να υπηρετήσουν «την τέχνη για την τέχνη». Κάπως έτσι θα μπορούσαν να συνοψιστούν τρεις ειδήσεις που κάποιος θα μπορούσε και να μην τις συνδέσει μεταξύ τους. Συνδέονται όμως με τρόπο αιματηρό και αυτός καθορίζει αξιολογικά και ορισμένες επιλογές.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν και πάλι στη Λωρίδα της Γάζας διεκδικώντας το αυτονόητο: το δικαίωμά τους στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία, σε ένα βιώσιμο κράτος, στη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλα αυτά που τους στερεί η ισραηλινή κατοχή. Και η ισραηλινή κατοχή απάντησε με τον ίδιο τρόπο που κάνει πάντα.  Στοχεύοντας στο ψαχνό. Και επειδή αυτή τη φορά είχε μόνο τραυματίες, περισσότερους από 100,  αλλά κανείς δεν σκοτώθηκε επί τόπου, το θέμα δεν έγινε καν είδηση.  Ωστόσο, οι φωτογραφίες, πολύ σκληρές ορισμένες εξ αυτών,  παραμένουν αδιάψευστος μάρτυρας μιας ανείπωτης καθημερινότητας που τείνει να γίνει κανονικότητα και μάλιστα με τις ευλογίες ή με τη συνένοχη σιωπή ακόμη και όσων θεωρητικώς «καταδικάζουν» και μας ζαλίζουν το κεφάλι για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»,  ενώ αναζητούμε, επιτέλους, να κατανοήσουμε ποιους ακριβώς τελικά εννοούν ανθρώπους στους οποίους αναφέρονται τα δικαιώματα αυτά τελικά.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών (Science Po) στη Ρεν της Γαλλίας επιδεικτικά  γύρισαν την πλάτη τους και αποχώρησαν από το αμφιθέατρο την ώρα που ο πρέσβης του Ισραήλ έπαιρνε το λόγο στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Πανεπιστήμιο.

?#BOYCOTT : L'ambassadeur de l'entité sioniste d'israël en France, a été boycotté par les étudiants de SciencesPo Rennes. Dans cette vidéo, les étudiants quittent l'amphithéâtre en scandant : «Une seule solution, arrêtez l'occupation !» alors que Aliza Bin-Noun, l'ambassadeur de l'entité sioniste d'israël devait s'exprimer lors d'une conférence sur le campus de Sciences Po Rennes. (? via @AntoineBaudouin)

Publiée par Lies Breaker sur vendredi 31 mars 2017

Από την άλλη η Ορχήστρα Μ. Θεοδωράκης με την Ελένη Βιτάλη και τον Δημήτρη Μπάση, την Κυριακή 10 Ιουνίου, θα δώσουν κανονικά την προγραμματισμένη συναυλία τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ MÉDITERRANÉE, στο Ασντόντ του Ισραήλ. Παρά την κλιμακούμενη παγκόσμια δυσφορία σε καλλιτεχνικό επίπεδο,  που εκφράστηκε με την απόφαση αρκετών καλλιτεχνών ακόμη και λεγόμενης mainstream εμπορικής μουσικής, όπως η Σακίρα, να μην πραγματοποιήσουν τελικά τις συναυλίες τους, αλλά και ενέργειες υψηλού συμβολικού περιεχομένου όπως η πρόσφατη απόφαση της αναβολής του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής Αργεντινής με την αντίστοιχη ομάδα του Ισραήλ, κάποιοι δεν φαίνεται να πτοούνται. 

Παρά το ότι είναι προφανές ότι οι ισραηλινές ηγεσίες εκμεταλλεύονται κάθε πολιτιστική εκδήλωση προκειμένου να «κανονικοποιήσουν» την κατοχή και να την καταστήσουν δεδομένο αποδεκτό, για ορισμένους φαίνεται ότι το χρήμα παραμένει κύριος μοχλός όλων των επιλογών του ασχέτως του με πόσο αίμα είναι βαμμένο.