Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι

Σταυροδρόμι αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας

| 30/09/2015

Ολοένα πληθαίνουν οι κινήσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν βασικές πρώτες ανάγκες τους (σίτιση, ένδυση, στέγαση). Οι χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στη χώρα, με κάθε μέσο και τίμημα, σε μια προσπάθεια να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, την καταστροφή, το θάνατο, με την ελπίδα της βραχυπρόθεσμης παραμονής στην Αθήνα, με την προσδοκία ότι το ταξίδι θα συνεχιστεί προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν εγκαταλειφτεί πλήρως από το κράτος και τις υπηρεσίες του, με αποτέλεσμα γυναίκες και παιδιά να συνωστίζονται σε πάρκα και πλατείες, μέσα στο κρύο τη βροχή, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης. Ενδεικτικό είναι ότι στην πλατεία Βικτώριας καταμετρούνται ήδη 1.400 άνθρωποι.

Η κρατική αδιαφορία, που οξύνει τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά του ντόπιου πληθυσμού, δίνοντας χώρο στις άναρθρες κραυγές των νέο-ναζί της Χρυσής Αυγής, συνδυάζεται με προτάσεις καταστολής των επίσημων φορέων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου Αθηναίων, σήμερα, στο σταθμό του Βήματος. Ο Γ. Καμίνης έκανε λόγο για «αίσχος σε μια γειτονιά της Αθήνας», αναφερόμενος στην κατάσταση της πλατείας Βικτώριας, ενώ το μόνο που είχε να προτείνει είναι περισσότερη αστυνόμευση στην περιοχή.

Παρόλα αυτά οι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, στο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες άνθρωποι, με τις μικρές και μεγάλες δυνάμεις τους, συνδράμουν με διάφορα μέσα τους πρόσφυγες, ενώ διάφορες πρωτοβουλίες ξεπηδούν καθημερινά.  Ενδεικτικά να αναφέρουμε περιπτώσεις κατοίκων της Βικτώριας που άνοιξαν τις εισόδους των πολυκατοικιών, ώστε να προφυλαχτούν πρόσφυγες από το κρύο και τη βροχή. Ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που καταφτάνουν καθημερινά στην πλατεία, προσφέροντας τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια για τα παιδιά.

12067969_10207630304700936_1395751590_n

Πλατεία Βικτώριας. Ζωγραφιά παιδιού. Βρέχει και όλα τα παιδιά του κόσμου προφυλάσσονται κάτω από μία ομπρέλα. Όλα, εκτός από ένα, αυτό που απεικονίζεται δεξιά και στέκει μόνο του και απροστάτευτο στη βροχή. Προέρχεται από το Αφγανιστάν…

Κατάληψη Δερβενίων 56 (κεντρική φωτογραφία)

Μετά τη Νοταρά 26, χθες, 29/9, η Αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, κίνηση από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και είχαν ως βάση συντονισμού την Τσαμαδού 13-15 (Στέκι Μεταναστών), κατέλαβε κτήριο στην οδό Δερβενίων 56 στα Εξάρχεια για τη στέγαση προσφύγων. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, πολύ σύντομα θα υπάρξει κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και ενημέρωση για την πλαισίωση του εγχειρήματος. “Στο πλευρό των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων με όπλο την έμπρακτη αλληλεγγύη, αντιστεκόμαστε στην απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους“, αναφέρουν χαρακτηριστικά.