Οι StringLESS κάνουν πρεμιέρα στην Αθήνα

Μια ταινία του Άγγελου Κοβότσου στην Αλκυονίδα, Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

| 22/02/2018

Μια ορχήστρα αποτελείται από: μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μία φωνή! Σωστά;… Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από φωνές που κάνουν τα πάντα! Έξι  γυναίκες! Έξι ζωές σε μια δημιουργική πορεία αλλά και σε μια δύσκολη καθημερινότητα, αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σύνθετο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.

Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική με γυναικεία ταυτότητα.. Θα τα καταφέρουν;

Το κινηματογραφικό κουβάρι της ιστορίας των «Στριγγλών» ξετυλίγεται στη διάρκεια τριών χρόνων. Οι δυσκολίες, τα εμπόδια, οι έριδες, οι γέννες, ακόμη και οι θάνατοι σημάδεψαν την ύπαρξη αυτού του σχήματος, που ενώ έχει τη λογική και την πειθαρχία της ομάδας, ταυτόχρονα ακτινοβολεί και την προσωπικότητα της κάθε μιας από τις γυναίκες μέλη του.

Ο κινηματογραφικός φακός εισχωρώντας στη καθημερινή ζωή τους και παρακολουθώντας την προσωπική διαδρομή της κάθε μιας, επιχειρεί να  αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας ταυτότητας με όχημα τη μουσική. Όμως, μίας ταυτότητας με τριπλή ιδιότητα: γυναίκα – εργαζόμενη – καλλιτέχνης, που δημιουργεί μέσα σ’ ένα ασφυκτικό, από άποψη χρόνου πρόγραμμα της κάθε μιας, ώστε η ώρα της πρόβας πολλές φορές να γίνεται και ώρα αποφόρτισης και εκτόνωσης. Αν αυτό συνδυαστεί και με την γυναικεία ιδιότητα, δημιουργεί ένα είδος συγκρούσεων, που άλλοτε είναι δραματικές και άλλοτε κωμικές, αλλά που πάντως οδηγούν σε ένα είδος κάθαρσης, μέσα από την παραγωγή του καινούριου δημιουργήματος, που είναι το τραγούδι, αναπόσπαστο ή κυρίαρχο μέρος της «δράματος».

Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με τη μαζική προσέλευση του κοινού (sold out και στις δυο προβολές) και με το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή μεγάλου μήκους.

Στη ταινία συνέβαλαν με τη δημιουργικότητά τους, με το ταλέντο τους,   σημαντικοί Έλληνες κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, όπως στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Δημήτρης Κορδελάς και ο Στάθης Γαλαζούλας, το μοντάζ, ο  Γιάννης Κατσάμπουλας και στον ήχο, ο Βαγγέλης Φάμπας ενώ στο σενάριο και στη σκηνοθεσία, ο  Άγγελος Κοβότσος

 

Οι  StringLESS  στην παρουσίαση του ομώνυμου δίσκου

Μετά την προβολή της ταινίας,  οι «StringLESS» θα μεταπηδήσουν από την κινηματογραφική οθόνη και το φακό του Άγγελου Κοβότσου, ζωντανά στην σκηνή του στο Art-Cine Αλκυονίς, παρουσιάζοντας την πρώτη και ομώνυμη δισκογραφική τους δουλειά.

Οι  «Stringless» το φωνητικό σχήμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με όνομα ένα λογοπαίγνιο με διττή ανάγνωση, μία στα αγγλικά με την έννοια «without strings» ( χωρίς έγχορδα ), και μία στα ελληνικά, «στρίγγλες», τα μυθικά πλάσματα της ελληνικής παράδοσης που ενέχουν τη διττή έννοια της μάγισσας. Ένα είδος παγανού, που μαζί με τα υπόλοιπα είδη της συνομοταξίας του, εισβάλει στην ρουτίνα του κυρίαρχου αρσενικού κόσμου, με στόχο να τον ανατρέψει ή εκτρέψει μέσω της ενόχλησης, του πειράγματος,  αλλά και αποπλανώντας, παρασύροντας, γοητεύοντας, σαγηνεύοντας.

Δεν είναι όμως μόνο το στοιχείο του φαίνεσθαι (του show) που χαρακτηρίζει τις Stringless αλλά και η επί χρόνια επίπονη δουλειά, οι εξαντλητικές έρευνες και πρόβες, ώστε να χτίσουν το ρεπερτόριό τους και την παρουσία τους στο κοινό. Ένα πολυπολιτισμικό μουσικό προϊόν, που χαρακτηρίζεται από την δεξιοτεχνία, την αφηγηματική ροή και την θεατρικότητα, που αναδύονται μέσα από παραδοσιακά τραγούδια από τα Βαλκάνια, την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, την νεότερη αστική μουσική της Σμύρνης, τα ρετρό του ’30 και τα ρεμπέτικα.

Η πολυφωνική ενορχήστρωση είναι το ζητούμενο ακόμα και σε κομμάτια που δεν είναι από τη φύση τους πολυφωνικά. Όλες οι ενορχηστρώσεις γίνονται από το γκρουπ δημιουργώντας άλλοτε μια εντελώς πρωτότυπη και διαφορετική πρόταση για κάποιο τραγούδι, άλλοτε είναι απλώς μια μεταγραφή των μουσικών οργάνων τα οποία  συνοδεύουν μια μελωδία σε ήχο, που μπορεί να παράγει το ανθρώπινο σώμα, είτε σαν πνευστό είτε σαν κρουστό.

Επί σκηνής οι ηχοπαραγωγοί: Albena Ivanova Kutova , Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου , Στέλλα Γιαλτζή

 

 

 

Στρίγγλες / the movie StringLESS, 87’, colour / stereo

Trailer https://youtu.be/R6RjusEQHJY

* * * * * * * * *

ΤΙΤΛΟΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: StringLESS

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ : MASSIVE PRODUCTIONS

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΠΡΟΣΩΠΑ (CAST) ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, ΑΛΜΠΕΝΑ ΚΟΥΤΟΒΑ, ΕΛΙΟΝΑ ΣΙΝΙΑΡΙ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ, ΑΛΕΞΙΑ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ

 ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ

ΜΟΝΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΟΥΛΑΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ Δ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΤΙΤΛΟΙ / ΕΦΕ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

DCP: ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΑΤΑΚΗΣ

ΜΙΞΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

COLOUR GRADING: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΔΕΛΑΣ

DRONE OPERATOR: ΣΤΑΘΗΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  MASSIVE PRODUCTIONS / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ / ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ και με την υποστήριξη της ΕΡΤ

Info

  • Προβολή της ταινίας του Άγγελου Κοβότσου, στην Αλκυονίδα New Star Art Cinema.
  • Παρουσίαση επί της σκηνής του πρώτου ομώνυμου δίσκου τους.
  • Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στην Αλκυονίδα, Ιουλιανού 42-46, πλατεία Βικτωρίας. Η ταινία θα παίζεται κάθε Κυριακή του Μαρτίου την ίδια ώρα.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ:  ΤΗΛ. Massive Productions 210 6995320, Αλκυονίδα 21 0822 0008, ΚΙΝ. Outlandish Recordings,  6973234298 και γραφείο τύπου  6944556019