Ομάδα «ActUBǓστες»: «Yμπύ Τύραννος»

Η τραγική φάρσα του Alfred Jarry για τέσσερις παραστάσεις

| 07/05/2016

Στα τέλη του 19ου αιώνα, στο λύκειο της γαλλικής πόλης Rennes, ο Alfred Jarry και οι συμμαθητές του, δημιουργούν έναν κύκλο γραπτών επεισοδίων, με «ήρωα» τον καθηγητή τους της Φυσικής. Ένα απ’ αυτά τα επεισόδια σχολικής «καζούρας», θα αποτελέσει τον μετέπειτα «Υμπύ Τύραννο» με σαφείς επιρροές από την αρχαία ελληνική τραγωδία και τον Σαίξπηρ.

Το έργο παρουσιάζει την άνοδο και την πτώση από το θρόνο του Κυρ-Υμπύ: Μία καρικατούρα της βλακείας, της χωρίς όρια άσκησης της εξουσίας και της απληστίας, εφόσον η σφοδρή του επιθυμία να ανέβει στο θρόνο δεν χαρακτηρίζεται από κάποιο αίσθημα αξιοπρέπειας ή και αντίδρασης στην ήδη υπάρχουσα εξουσία, αλλά από μόνη τη δίψα του για πολύ χρήμα και γαρδούμπες.

Υμπύ Τύραννος 6

Ο κεντρικός αντι-ήρωας, κυρ-Υμπύ, είναι ένας άπληστος, ασεβής, λαίμαργος και ωμός χαρακτήρας που κατασφάζει τη βασιλική οικογένεια της Πολωνίας για να σφετεριστεί το θρόνο. Φυσικά, αποδεικνύεται υπέρμετρα δειλός όταν καλείται να αντιμετωπίσει τον μοναδικό γιο του βασιλιά που σώθηκε από τη σφαγή…

Οι ActUBǓστες είναι η αυθόρμητη εκ-κίνηση μιας συλλογικότητας ηθοποιών που – σε πείσμα των καιρών – επιμένουν να κάνουν θέατρο, με πυξίδα την αλληλεγγύη, οδηγό το ανατρεπτικό γκροτέσκο και στόχο την επανασήμανση εννοιών που στοιχειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Υμπύ Τύραννος 4

info

Θέατρο Σταθμός [Βίκτωρος Ουγκώ 55, έναντι Μετρό Μεταξουργείου]

Πρεμιέρα: Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ημέρες/Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Πέμπτη – 21:00

Για τέσσερις μόνο παραστάσεις (13/5, 20/5, 26/5 & 2/6)

Εισιτήρια: 12, 8 [φοιτητικό, ατέλειες & ανέργων]

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 211 40 36 322 – 6976279367

Συντελεστές

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Βόγλη

Χορογραφία-κινησιολογική επιμέλεια: Μαρίνα Μαυρογένη

Σκηνικό-Αξεσουάρ (Ιδέα-Σχέδιο): Ειρήνη Κουμπαρούλη

Κατασκευή σκηνικού: Σταύρος Σολομής

Κατασκευές αξεσουάρ: Γιώργος Κοντομηνάς-Γιάννης Σκόδρας

Μακιγιάζ: Silvia Cardullo

Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης

Γραφιστικά: Silvia Cardullo

Επικοινωνία: Μελαχρινός Βελέντζας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Σεβδαλής

Βοηθός Παραγωγής: Άννα Φωτοπούλου

Τους 34 ρόλους του έργου ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αλεβυζάκης, Μαντώ Γιαννίκου, Γιώργος Δρίβας, Ρωμανός Καλοκύρης, Εβελίνα Καραστάθη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Χρυσάνθη Κουτρούμπα, Κώστας Σεβδαλής, Ζωή Φράττη

Το Φοροτράγουδο έγραψε ο Αλέκος Βασιλάτος