Ομιλία του Joel Sternfeld στο Ρέθυμνο | MedPhoto Festival

Κέντρο Νέων | 2 Σεπτεμβρίου 2019

| 28/08/2019

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων για το 2019, το MedPhoto Festival σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου διοργανώνει εκδήλωση με εισηγητή τον Joel Sternfeld στις 2 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κέντρο Νέων.

Λίγο πριν το workshop “Narrative and the Photograph” που θα παραδώσει (3-6 Σεπτεμβρίου), ο αμερικανός φωτογράφος θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην οποία θα τοποθετήσει προς συζήτηση αρκετά από τα ζητήματα που θα αποτελέσουν θέματα του εργαστηρίου και τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεων της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και θεωρίας. Ο ρόλος της τεχνολογίας, οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν το συνδυασμό κειμένου και εικόνας, το χτίσιμο αφηγηματικών δομών και η χρήση εννοιολογικών εργαλείων για την πλαισίωση φωτογραφικών έργων θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Joel Sternfeld.

.

 

Joel Sternfeld

Από τότε που το έργο του παρουσιάστηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 1984 στο πλαίσιο της έκθεσης Three Americans (μαζί με το έργο των Robert Adams και Jim Goldberg), η καλλιτεχνική παραγωγή του Joel Sternfeld έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις αφηγηματικές της διαστάσεις και την πρόθεσή της να επεκτείνει το εύρος των ιδεών που θα μπορούσαν να διατυπωθούν φωτογραφικά.  Γράφοντας για το American Prospects στους New York Times (“Serendipity All Over Again- Joel Sternfeld Versus his Successors”, 18 Ιανουαρίου 2004) ο Richard Woodward ισχυρίστηκε: «Είναι δύσκολο να δούμε το American Prospects  και να μην φέρουμε κατά νου τη δουλειά του Gregory Crewdson και του Jeff Wall, και οι δύο εκ των οποίων διανύουν ιδιαίτερα εξεζητημένες διαδρομές προκειμένου να φτιάξουν εικόνες. Οι πίνακές τους, οι οποίοι αναφέρονται στην ιστορία, τη ζωγραφική και τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση και τη φωτογραφία, χρησιμοποιούν ηθοποιούς και φωτισμό στούντιο με την ελπίδα να δημιουργήσουν την ίδια αφηγηματική ένταση και το μυστήριο που ο κ. Sternfeld αιχμαλώτισε με το να βρίσκεται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή». Διακεκριμένος εκπαιδευτικός, κατέχει την έδρα Noble Foundation στο πεδίο της Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Sarah Lawrence College.

.

Info:

Κέντρο Νέων, Γερακάρη 24, Ρέθυμνο

2 Σεπτεμβρίου 2019, 7.30 μ.μ

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με δυνατότητα ερωτήσεων-τοποθετήσεων στα ελληνικά.


Το MedPhoto Festival 2019 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου.

Μέγας Χορηγός: MOTOR OIL

Xορηγός Φιλοξενίας: Όμιλος Grecotel

Με την υποστήριξη: ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES