Ομόφωνα αθώοι Περικλής και Ηριάννα

Το "σύντομο σκεπτικό" που η εισαγγελία και η αντιτρομοκρατική ήθελαν να θάψουν

| 28/06/2018

Με μια αθωωτική, ομόφωνη, απόφαση έκλεισε για την Ηριάνα και τον Περικλή ένας χρόνος αγωνίας και καφκικου μαρτυρίου στα γρανάζια της δικαιοσύνης.

Ένας χρόνος όπου η λογική καταπατούνταν καθημερινά, όπου τα στοιχεία δεν είχαν νόημα, όπου οι κοινωνικές επαφές, τα ταξίδια, ακόμα και η… καταγωγή ποινικοποιούνταν.  Ένας χρόνος όπου δύο αθώοι νέοι άνθρωποι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες σε έναν θεσμό που μάλλον είχε αποφασίσει το αντίθετο. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Σε μια κατάμεστη από αλληλέγγυους αίθουσα  το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε  «χωρίς αμφιβολίες» και  παρά την απαράδεκτη πολιτικά και δικονομικά αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, ότι είναι αθώοι.

«Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος εξηγώντας το “σύντομο”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σκεπτικό της απόφασης.

Έτσι επικυρώθηκε, έστω και καθυστερημένα, η κοινή λογική. Το κατηγορητήριο ήταν γνωστό πως ήταν έωλο. Το μείγμα DNA που εξετάστηκε είναι “επισφαλές αποδεικτικό μέσο”, όπως είχαν  επισημάνει εδώ και πολύ καιρό δεκάδες βιοεπιστήμονες. Ταυτόχρονα,   βασικός μάρτυρας, ο υποτιθέμενος αυτόπτης μάρτυρας, που δήθεν αντιλήφθηκε τη μεταφορά όπλων και στη συνέχεια τα ξέθαψε, κρίθηκε ως αναξιόπιστος.Η Ηριάννα και ο Περικλής, είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή.

Η εισαγγελική πρόταση και το… γραφείο τύπου της αντιτρομοκρατικής

Την αθωωτική απόφαση είχε πολεμήσει με κάθε μέσο που διέθετε νωρίτερα η εισαγγελέας Αναστασία Μασούρα, η οποία ζήτησε  να κριθούν ένοχοι η Ηριάννα και ο Περικλής, όπως είχε κάνει και πρωτοδίκως. Οι βασικές κατηγορίες για αυτή ήταν η συμμετοχή τους στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Η εισαγγελέας, αγνοώντας κάθε δικονομική πραγματικότητα, υποστήριξε πως όλα τα ευρήματα είναι απολύτως αξιόπιστα, ενώ αντίθετα ισχυρίστηκε για την κατάθεση του πρώην επικεφαλής της διευθύνσης εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, ο οποίος αμφισβήτησε τα ευρήματα, πως ο μάρτυρας κινήθηκε με εμπάθεια. Τα όσα είπε προκάλεσαν αρκετές φορές την αντίδραση του ακροατηρίου, ενώ όλη η παρουσία της κινήθηκε σε ένα κλίμα παραλογισμού προκειμένου να επιτύχει μια καταδικαστική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση ήταν αυτή η εισήγηση που έπεισε τα καθεστωτικά μέσα, τα οποία είχαν ούτως η άλλως το ενδιαφέρον τους στην υπόθεση, αλλά όχι με την πλευρά της Ηριάννας και του Περικλή…

Με πληροφορίες από omniatv.com