Ιμπεριαλιστικό «ρεσάλτο» στο Αιγαίο

Τουρκικό «ξεσάλωμα» σήμανε η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή με αφορμή το προσφυγικό δράμα

| 02/03/2016

Οποιος προειδοποιούσε ότι η ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό δράμα αποτελεί «πηγή» ακόμη μεγαλύτερων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής, αλλά και, ως «παρελκόμενο», την έναρξη νέου γύρου «ξεσαλώματος» σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας… είχε δίκιο!

Το τελευταίο 48ωρο γίνεται φανερό, ότι η Τουρκία εκλαμβάνει την ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή ως μία «λαμπρή» ευκαιρία να ανοίξει εκ νέου όλη την «βεντάλια» των διεκδικήσεών της – παράνομων τυπικά, ιμπεριαλιστικών ούτως ή άλλως – στο Αιγαίο.

Χθες η Αγκυρα προχώρησε σε νέα προβοκατόρικη ενέργεια, μην επιτρέποντας(!) την προσγείωση του ελικοπτέρου της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας στη Μυτιλήνη, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου! Η Τουρκία υποστηρίζει πως η Λέσβος, όπως και όλα τα νησιά εν γένει, είναι «αποστρατικοποιημένη ζώνη».

Προηγήθηκε αρνητική απάντηση και σε αίτημα του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν να επισκεφθεί τα τουρκικά παράλια για «αυτοψία» της κατάστασης με τους πρόσφυγες και την δράση των διακινητών.

Θυμίζουμε, ότι το το επιχείρημα της «αποστρατικοποιημένης ζώνης» χρησιμοποιήθηκε από την Αγκυρα και όταν το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροπλάνο σκόπευε να προσγειωθεί στην Ρόδο για ανεφοδιασμό, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Α. Τσίπρα στο Ιράν, με αποτέλεσμα… να ανεφοδιαστεί στην Αίγυπτο…

Χθες, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδιδε, ότι η ΝΑΤΟϊκή αρμάδα που βρίσκεται στο Αιγαίο στο πλαίσιο της συμφωνίας για την «αρωγή» στον «έλεγχο» των προσφυγικών ροών, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της. Συγκεκριμένα, η «πηγή» αναφέρει, ότι παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής αποστολής στο Αιγαίο «οι Τούρκοι αρνήθηκαν» αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οπως προκύπτει, η συμφωνία «αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα». «Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι» στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπλέον, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

Χθες, η εφημερίδα «Hurriyet» φιλοξένησε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, από τις οποίες προκύπτει, ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή είναι όντως μια αφορμή για «ξεδίπλωμα» των τουρκικών διεκδικήσεων. Συγκεκριμένα, οι πηγές της «Hurriyet» ανέφεραν ότι, πέραν της «τεχνικής συμφωνίας» για τη δράση του Συμμαχικού στόλου που ήδη έχει επιτευχθεί, απομένει ακόμα ο «σχεδιασμός» των χαρτών!

Πρόκειται για μια προφανώς «περίεργη» δήλωση, αφού η συμφωνία για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι τα πλοία κάθε χώρας θα πλέουν στα δικά της χωρικά ύδατα. Πώς προκύπτει λοιπόν η «αναγκαιότητα» σχεδιασμού χαρτών;

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές δεν μπορούσαν να κρύψουν την «ευτυχία» τους για το ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ… επαναβεβαιώνει τη θέση της Άγκυρας πως «το Αιγαίο είναι η κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»!

Σήμερα, πάντα μέσω της «Hurriyet», «πηγές» της τουρκικής κυβέρνησης «διέψευσαν κατηγορηματικά» το δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου περί απαγόρευσης εισόδου του ΝΑΤΟϊκού στόλου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι πηγές χαρακτήρισαν «προφανώς κατασκευασμένο» το δημοσίευμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «κατά πάσα πιθανότητα» αποσκοπεί στη «δημιουργία πρόκλησης»..! Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες» ώστε «η NATOϊκή δραστηριότητα να γίνει όπως έχει σχεδιαστεί».

Το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνα Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο MEGA, ότι η Άγκυρα θέτει «προσκόμματα» στην αποστολή της Συμμαχίας στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι επιτελείς του NATO έχουν μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις με την τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή ο ΝΑΤΟϊκός στολίσκος πλέει ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια, κάνοντας «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση»…

Η αγωνιώδης επιμονή της κυβέρνησης να εμφανίσει την ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή ως… «ενημερωτική» θα ήταν μόνο γελοία, αν δεν ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το γεγονός είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών του και με τον πόλεμο στην Συρία να μαίνεται, αλλά και τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Μέση Ανατολή, η παρουσία του με αφορμή το προσφυγικό σημαίνει αναβάθμιση της εμπλοκής του στο Αιγαίο, ενταγμένης στους τυχοδιωκτικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη περιοχή και στους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται.

Αυτό, μόνο δυστυχία για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να σημαίνει.