Ουκρανία: 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.

Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης. Ανταπόκριση με εικόνες και βίντεο από διάφορες πόλεις

| 10/05/2015

Το Αντιφασιστικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται από τις 6 Μάη στην ανατολική Ουκρανία, παρέλασε χθες στο Λουγκάνσκ, δίπλα στην Ταξιαρχία Φάντασμα, τιμώντας τα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Στις περισσότερες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας όσοι θέλησαν να τιμήσουν τους ήρωες του Κόκκινου Στρατού δέχτηκαν σκληρή καταστολή. Αναδημοσιεύουμε την ανταπόκριση του Καραβανιού από την ιστοσελίδα τους, μαζί με φωτογραφίες και βίντεο.

                  ………………………………………………………………………………………………………………………….

Στις περισσότερες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, η σκληρή καταστολή δεν επέτρεψε να εορταστεί η ημέρα. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας είχε δώσει εντολή στην αστυνομία να πυροβολήσει αν διακρίνει την «παραμικρή υποψία επικίνδυνης πράξης». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Λβοφ ένας γέροντας που φορώντας την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου επιχείρησε να αφήσει λουλούδια σε ένα μνημείο της Νίκης εμποδίστηκε από μέλη και στελέχη του φασιστικού Σβομπόντα (Ελευθερία). Οι φασίστες φωνάζοντας «δόξα στο έθνος» και «θάνατος στους εχθρούς» τού έσκισαν την κορδέλα και της έβαλαν φωτιά. Στο Κίεβο, φασίστες επιτέθηκαν στην πορεία των βετεράνων και τους κατέσχεσαν τις κόκκινες σημαίες, ενώ ομοϊδεάτες τους είχαν επίσης επιτεθεί πρόσφατα και χτυπήσει άλλη μια βετεράνο του Κόκκινου Στρατού καθώς έμπαινε στο σπίτι της.

Στην Οδησσό όμως έγινε μεγάλη συγκέντρωση. «Έξω οι φασίστες και οι μπαντερικοί από την Οδησσό!» βροντοφώναξε ο συγκεντρωμένος κόσμος.

 οδησσος

Λίγοι γενναίοι βγήκαν και στους δρόμους του Χάρκοβο

harkovο

Χάρκοβο

Η εικόνα στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ήταν τελείως διαφορετική, αφού η ημέρα εορτάστηκε με λαμπρό τρόπο.

Ντονιέτσκ

500 στρατιώτες παρέλασαν μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες μπροστά σε 15,000 κόσμο.

Λουγκάνσκ

«Δεν έχει γίνει τέτοια παρέλαση στην περιοχή μας εδώ και 40 χρόνια. Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός. Καλούμε τους πάντες να μη μείνουν στα σπίτια τους αλλά να έρθουν και να συμμετάσχουν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βασίλι Νικίτιν. Οι αρχές μάλιστα, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο χιούμορ, προσκάλεσαν μέσω μέιλ και τον Αμερικάνο πρόεδρο Ομπάμα να παραστεί στις εκδηλώσεις – ώστε να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια ότι «κανείς εδώ δεν τρώει παιδιά», όπως αστειεύτηκε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής των πολιτοφυλακών της Λαϊκής Δημοκρατίας, Vitaly Kiselyov.


Στο Λουγκάνσκ παρευρέθηκε και το Καραβάνι μαζί με την Ταξιαρχία Φάντασμα.

vd5

                                                                        prizrak

vd6

Το τανκ της Ταξιαρχίας Φάντασμα δίπλα στο άγαλμα του Λένιν.

 

Η Μπορότμπα σε ανακοίνωσή της για την Ημέρα της Νίκης σημειώνει:

«Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε κατεχόμενη περιοχή. Η χώρα διοικείται εκ των πραγμάτων από τον πρέσβη των ΗΠΑ, οι φυσικοί πόροι μεταφέρονται σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, η συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετατρέψει την Ουκρανία σε ένα εξάρτημα της Ευρώπης που θα παράγει γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες, σε ζωτικό χώρο (Lebensraum) στην Ανατολή.

Δεν είναι πρέπον για μια χώρα σε τέτοια – διόλου αξιοζήλευτη – θέση να γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης· η αποικιακή διοίκηση επινοεί νέες γιορτές και νέα σύμβολα για εμάς, ακυρώνει τα παλιά και βγάζει εκτός νόμου όσους διαφωνούν ή απλά δε φωνάζουν αρκετά δυνατά εγκωμιαστικά λόγια για το νέο σύστημα, προκειμένου να τους οδηγήσει στη φυλακή ή να τους πυροβολήσει στο κεφάλι.

Ας θυμηθούμε τα μαθήματα της Ιστορίας – ακόμα και στις πιο σκοτεινές περιόδους της κατοχής και της δικτατορίας η αντίσταση συνεχίζεται. Η «Κόκκινη Ορχήστρα» (σ.σ. το όνομα που έδωσε η Γκεστάπο σε οργάνωση που είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση στο Βερολίνο), οι «Πειρατές του Έντελβάις» (σ.σ. οργάνωση κομμουνιστικής νεολαίας που είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ στην περιοχή του σημερινού Λουγκάνσκ), οι «Νέοι Φρουροί» (σ.σ. οργάνωση νεολαίας που είχε αναπτύξει αντιφασιστική δράση στη ναζιστική Γερμανία), αυτά είναι παραδείγματα και μέθοδοι αντίστασης στις οποίες μπορεί κανείς εύκολα να συμμετάσχει. Το σημαντικό είναι να δράσουμε.»