Ουκρανία: Στοχοποίηση χιλιάδων δημοσιογράφων...

... μέσω διαδικτυακής διορροής προσωπικών τους στοιχείων!

| 12/05/2016

Χαφιεδίστικες μεθόδους μετέρχεται το καθεστώς του Κιέβου σε μια προσπάθεια να φιμώσει τις δημοσιογραφικές φωνές που αποκαλύπτουν τα εγκλήματά του. Η ουκρανική ιστοσελίδα «mirotvorets», η οποία υποστηρίζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Russia Today, από τον σύμβουλο της ηγεσίας του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών (σσ. στο οποίο υπάγονται οι μυστικές υπηρεσίες, η αστυνομία, η Εθνοφρουρά κλπ) Αντόν Γκερασένκο, δημοσιοποίησε προσωπικά στοιχεία χιλιάδων Ρώσων και άλλων εθνικοτήτων δημοσιογράφων οι οποίοι κάλυψαν τον εμφύλιο πόλεμο στο εξεγερμένο Ντονμπάς!

Στην λίστα υπάρχουν στοιχεία δημοσιογράφων του RT, του TASS, του CNN, του Bloomberg και πολλών άλλων μέσων, καθώς και συνεργατών διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Human Rights Watch και η Amnesty International.

Μεταξύ των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν, περιλαμβάνονται διευθύνσεις (σπιτιών και ηλεκτρονικές) και τηλέφωνα.

Ο ίδιος ο Γκερασένκο ανακοίνωσε στην σελίδα του στο Facebook την δημοσιοποίηση των στοιχείων, ζητώντας, μάλιστα, από το ουκρανικό κοινοβούλιο, να προχωρήσει σε «έλεγχο» τηλεοπτικών σταθμών και των διαπιστεύσεων ξένων δημοσιογράφων, με δυνατότητα, παράλληλα, μπλοκαρίσματος διαδικτυακών πηγών.

Απαίτησε επίσης να χρηματοδοτηθεί «πληθυσμός» σε Ντονμπάς και Κριμαία για να «επιτελέσει πληροφοριακό έργο». Δηλαδή, ζητά την δημιουργία χαφιέδικου μηχανισμού στο εξεγερμένο Ντονμπάς και στην Κριμαία, η οποία, μετά από συντριπτικό δημοψήφισμα, αποτελεί πλέον μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ukrainskaya Pravda» και συνυπογράφουν Ουκρανοί δημοσιογράφοι και συνάδελφοί τους από μέσα όπως το τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», η πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», η Deutsche Welle κ.ά, καταγγέλεται ως απαράδεκτη η διαρροή των προσωπικών στοιχείων τους. Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι η διαπίστευση δεν σημαίνει και ποτέ δεν σήμαινε συνεργασίας των δημοσιογράφων με οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές της ένοπλης σύγκρουσης, αλλά είναι μια μορφή προστασίας και ασφάλειάς τους. Υπενθυμίζουν επίσης ότι η δημοσίευση αυτή παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας, το νόμο για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η εισαγγελία του Κιέβου ξεκίνησε έρευνα, αφού, όπως προκύπτει, η διαρροή έχει ήδη αρνητικές συνέπειες, αφού δημοσιογράφοι ήδη δέχονται απειλές.

Αντίδραση, αν και υποτονική, υπήρξε και από ΕΕ, ΟΑΣΕ, ακόμη και τις ΗΠΑ.