Ουκρανία: την κρατική «ασφάλεια» θα εγγυώνται οι φασίστες

Μετά τους "ακτιβισμούς" στα σύνορα, ήρθε η...αναβάθμιση!

| 23/09/2015

Από την περασμένη Κυριακή, μέλη της παράνομης οργάνωσης «Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας» απέκλεισαν τις συνοριακές προσβάσεις της χερσονήσου με την Ουκρανία και δεν αφήνουν να περνούν φορτηγά με προϊόντα. Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο αρχηγός της οργάνωσης, Ρεφάτ Τσουμπάροφ, είχε ανακοινώσει το μπλοκάρισμα της τροφοδοσίας της Κριμαίας, δηλαδή, την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και νταλικών με προϊόντα. Την ίδια μέρα ο «Δεξιός Τομέας» ανακοίνωσε ότι θα «βοηθήσει» τον αποκλεισμό της χερσονήσου, κατηγορώντας, ταυτόχρονα, το Κίεβο ότι δεν έχει σχέδιο «δράσης» για το ζήτημα της Κριμαίας. Ανέλαβαν μάλιστα, οι ίδιοι οι φασίστες τέτοια «δράση», ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα συγκεντρώσουν ένοπλες ομάδες στα σύνορα με την Κριμαία.

Στα πρόθυρα εξέγερσης βρίσκονται, πλέον, σήμερα οι φορτηγατζήδες που έχουν αποκλειστεί λίγα χιλιόμετρα από τα ουκρανο-κριμαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τις αρχές της Κριμαίας, πληροφορίες από ανθρώπους που περνούν τα σύνορα επιβεβαιώνουν αυτό που ήταν φανερό από την αρχή ήδη του αποκλεισμού με τις προστριβές φασιστών και οδηγών φορτηγών, ότι δηλαδή, δεν θα αργούσε να ξεφύγει η κατάσταση.

Σε αυτό φυσικά, βοηθά και ο ανεκδιήγητος Ουκρανός πρόεδρος, Ποροσένκο, ο οποίος, στον αποκλεισμό της Κριμαίας από τρόφιμα… “βλέπει” τη “δράση κοινωνικών ακτιβιστών” που έχουν στόχο… την “επιστροφή” της “εθνικής” (σ.σ. ουκρανικής) κυριαρχίας στη χερσόνησο! Το ότι οι “κοινωνικοί ακτιβιστές” είναι νεοναζί του “Δεξιού Τομέα” οι οποίοι προσπαθούν να δυσκολέψουν τη ζωή του λαού της Κριμαίας, “διαφεύγει” από την προσοχή του επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου.

κριμαια1

Η ζωή, πάντως, των Κριμαιωτών φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δυσκολέψει από αυτό το μπλοκάρισμα. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία στην Κριμαία δεν αποτελούν παρά το 5% των συνολικών αναγκών της χερσονήσου, άρα δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων προϊόντων. Αντίθετα, όμως, ουκρανικές γεωργικές περιοχές που ζουν παραδοσιακά από το εμπόριο με την Κριμαία θα έχουν πολύ σύντομα πρόβλημα, αφού πρόκειται επί το πλείστον για ευπαθή προϊόντα.

Αναβάθμιση του ρόλου των φασιστών εντός του κρατικού μηχανισμού

Στην ουκρανική Υπηρεσία Ασφάλειας περνά, με το αζημίωτο, αφού θα λειτουργεί μισθοφορικά, η φασιστική οργάνωση “Δεξιός Τομέας” σύμφωνα με τον αρχηγό της, Νμίτρι Γιάρος, καθιστώντας στενότερη τη σχέση του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος με το καθεστώς του Κιέβου. “Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης στο κέντρο ειδικών επιχειρήσεων “Αλφα” στη βάση του 8ου τάγματος. Ήδη, η επιτροπή επέλεξε τους υποψήφιους. Πρόκειται για μερικές δεκάδες μαχητών που μένει μόνο να υπογράψουν τα συμβόλαιά τους” είπε ο Γιάρος, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ουκρανική αλήθεια”. Όσα από τα μέλη του “Δεξιού Τομέα” δεν περάσουν στην “Αλφα”, θα δουλεύουν γι’ αυτήν “εθελοντικά”.

Μόλις πριν από δέκα μέρες, ο Γιάρος καλούσε τον πληθυσμό σε “ανυπακοή” έναντι των αρχών και όλους τους εθνικιστές σε “αντίσταση” ενάντια στο καθεστώς της “εσωτερικής κατοχής”, ενώ τον περασμένο Ιούλιο απειλούσε με δημοψήφισμα για την άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι εκβιασμοί των φασιστών “πιάνουν” ακριβώς, διότι απευθύνονται σε ένα καθεστώς που είναι πρόθυμο να “εκβιαστεί”, όχι μόνο επειδή το κομμάτι της αστικής τάξης που πήρε την εξουσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014 στηρίχθηκε στα ρατσιστικά, εθνικιστικά, φασιστικά,  νεοναζιστικά και οποιαδήποτε άλλα αντικομμουνιστικά μορφώματα που τα χρησιμοποίησε ως “αιχμή” της επιθετικότητάς του, αλλά και διότι εξακολουθούν να χρειάζονται για τη βρώμικη δουλειά ενάντια στο εξεγερμένο Ντονμπάς.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ποροσένκο στηρίζει το συνεχιζόμενο αποκλεισμό των συνόρων με την Κριμαία από τον “Δεξιό Τομέα” και εθνικιστές Τάταρους της Κριμαίας που εμποδίζουν από την Κυριακή νταλίκες με τρόφιμα να περνούν στη χερσόνησο, βαφτίζοντάς τους… “ακτιβιστές”.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός είναι “νύχι-κρέας” του αστικού πολιτικού συστήματος και ένας από τους πλέον πειθήνιους, όσο και αιματηρούς, υπηρέτες του καπιταλισμού…

[Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα ria-novosti]

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.