Ουκρανία: Οι φασίστες ματώνουν τους δρόμους των πόλεων

Νεοναζιστικές ομάδες «κρούσης» επιτίθενται σε ό,τι, διαφορετικό, κινείται

| 16/03/2016

Κάθε νύχτα, στους δρόμους του Κιέβου και άλλων μεγάλων ουκρανικών πόλεων, βγαίνουν από τις «φωλιές» τους και «αλωνίζουν» οργανωμένες, φασιστικές, νεοναζιστικές ομάδες «κρούσης» που επιτίθενται σε κάθε πολιτική, φυλετική, σεξουαλική ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα.

Είναι η αστική (με την πολεοδομική έννοια) «εκδοχή» των ένοπλων φασιστικών ταγμάτων που λεηλατούν και ματώνουν την Ανατολική Ουκρανία. Η «προέκταση» του ιδεολογικο – πολιτικού «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου εναντίον, καταρχήν, των κομμουνιστικών, γενικότερα αριστερών και προοδευτικών ιδεών. Πρόκειται για νεο-ναζιστικές συμμορίες που αποθράσυνε η επιβολή, τον περσινό Μάη, του «πακέτου» των αντικομμουνιστικών και αντισοβιετικών νόμων, καθώς και της, ταυτόχρονης, θεσμικής νομιμοποίησης και κατοχύρωσης του ναζισμού, μέσω της κρατικής αναγνώρισης των δοσιλογικών ουκρανικών οργανώσεων που εγκλημάτισαν κατά των λαών της Σοβιετικής Ενωσης, καταρχήν του ουκρανικού, αλλά και της Πολωνίας.

Η απαγόρευση, και τυπικά, του ουκρανικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβρη, «αφήνιασε» εντελώς τις φασιστικές, δολοφονικές ομάδες.

Στις 17 του περασμένου Φλεβάρη, ο γραμματέας της Ένωσης Λενινιστικής Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς και άλλα στελέχη της οργάνωσης δέχθηκαν άγρια επίθεση από φασίστες την ώρα που πραγματοποιούσαν εκδήλωση σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σοβιετικά μνημείο που ακόμη δεν είχε ανατιναχθεί.

κιεβο-ικκ

Από την καταγγελία της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας για την φασιστική επίθεση στους Ουκρανούς κομμουνιστές.

Φυσικά, η αστυνομία που ήταν παρούσα, όχι μόνο δεν προστάτευσε τα θύματα, αλλά έδωσε την ευκαιρία στους φασίστες να φύγουν.

Τόσο ο Κονονόβιτς όσο και ο γραμματέας της οργάνωσης στο Κίεβο, Ιγκορ Πλίτσιν, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ιδιαίτερα βαριά τραύματα. Ο πρώτος υπέστη πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ ο δεύτερος, εκτός των άλλων, νοσηλεύεται ακόμη με κίνδυνο να χάσει την όρασή του. Πολλά ακόμη μέλη της οργάνωσης νοσηλεύτηκαν με τραύματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ουκρανικών και ρωσικών κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων, οι φασίστες δεν σταμάτησαν στην επίθεση, αλλά πήγαν στο νοσοκομείο, «φρουρούσαν» διαδρόμους και δωμάτια και έφτασαν στο σημείο να ασκούν διάφορες πιέσεις στο ιατρικό προσωπικό ώστε να το εμποδίσουν να προσφέρει τις υπηρεσείες του στους τραυματίες.

Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό και δυστυχώς δεν θα είναι το τελεταίο. Αλλωστε, οι φασίστες χτυπούν «ό,τι κινείται» αν δεν τους αρέσει. Μάλιστα, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της εφημερίδας του Κιέβου, «Vesti», οι δρόμοι των ουκρανικών πόλεων είναι επικίνδυνοι ακόμη και για οποιονδήποτε και οποιαδήποτε δεν φέρει… τους «εγκεκριμένους», από τους φασίστες, εμφανισιακούς «κώδικες», ενώ, είναι παράνομο, σαφώς «προκλητικό» και σίγουρα ρίσκο, ακόμη και αν κυκλοφορήσει κάποιος ή κάποια με κάποιο από τα απαγορευμένα σύμβολα.

Τα πράγματα ξεπέρασαν κάθε γνωστό όριο, όταν πλέον οι φασίστες άρχισαν να χτυπούν ακόμη και ανθρώπους που φορούσαν μάρκες ρούχων τις οποίες αποφάσισαν ότι έχουν δικαίωμα να φορούν μόνο οι ίδιοι!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη, «ηχηρή» επίθεση αυτού του είδους συνέβη πριν λίγες μέρες στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, όταν ομάδα νεοναζί επιτέθηκαν σε μέλος του συγκροτήματος «Quest Pistols», ο οποίος φορούσε ένα μπουφάν… «κατοχυρωμένης» από τους φασίστες μάρκας.

κιεβ-φασιστες

Το μέλος του ουκρανικού μουσικού συγκροτήματος που έκανε το «λάθος» να φοράει μάρκα ρούχων… «κατοχυρωμένη» από τους φασίστες.

Δεν ήταν το μοναδικό συμβάν, αφού, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από αναφορές και φωτογραφίες ανάλογων επιθέσεων «ανεβασμένες» από νεοναζί.

Ενα από τα πρώην ηγετικά στελέχη αυτών των ομάδων αναφέρει στην εφημερίδα ότι σε κάθε γειτονιά του Κιέβου και σε άλλες πόλεις υπάρχουν ομάδες των 50 ατόμων, η καθεμιά με τον αρχηγό της, τις οποίες, όπως υποστηρίζει, «κανείς» δεν καθοδηγεί κεντρικά.

Αυτές οι ομάδες συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στο κέντρο των πόλεων ή όπου υπάρχουν μέρη που κυκλοφορεί νεολαία. Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για «εκδοχές» των γνωστών, στην Δύση, ομάδων που κινούνται στο πλαίσιο του οργανωμένου «οπαδισμού» ή των «σκίνχεντ», αλλά με πολύ μεγάλο «σεβασμό (σσ. αγάπη) στα όπλα».

Η «δεξαμενή» στρατολόγησης είναι νέοι από την λουμπενοποιημένη και μη, εργατική τάξη, νέοι που γυρνούν από το μέτωπο του εμφυλίου και οι οποίοι προηγουμένως ήταν μέλη τέτοιων ομάδων, καθώς και μέλη των ένοπλων φασιστικών ταγμάτων που λυμαίνονται την χώρα και που… «μεταλαμπαδεύουν» σε αυτές τις ομάδες τον ναζισμό και τον αντισημιτισμό.

Τα μέλη τους επιδεικνύουν με υπερηφάνεια τα ναζιστικά σύμβολα, ενώ τα παρατσούκλια τους «εμπνέονται» από στελέχη των ναζί.

Αν και είναι γνωστό, έχει πάντα την αξία του να υπενθυμίζεται, ότι η «ταύτιση» του κομμουνισμού με τον ναζισμό(!) δεν είναι μόνο η επίσημη ιδεολογία σχεδόν όλων των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οποία, πολύ πριν οι φασίστες (ξανα)ματώσουν την Ουκρανία, στις 9 Μάη, δεν γιόρταζε την Αντιφασιστική Νίκη. Γιόρταζε και εξακολουθεί να το κάνει… την «Ημέρα της Ευρώπης»…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.