Ο αυτεξόριστος Πουτζντεμόν ζητά πολιτικό μέτωπο εναντίον του Ραχόι στις εκλογές της Καταλονίας

Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος ζητά την συνεργασία των κομμάτων στις εκλογές της 21 Δεκεμβρίου

| 04/11/2017

Στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 70, ο δεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού ανέλαβε τον έλεγχο της Καταλονίας πριν από μια εβδομάδα με την χρήση του άρθου 155 του ισπανικού συντάγματος.

Mε το κεφάλι του (πολιτικά) να τρόπαιο τόσο για την κυβέρνηση της Ισπανίας, όσο και για πολλές χώρες της ΕΕ που στηρίζουν τον δεξιό Ραχόι, ο πρόσφατα αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν έκανε σήμερα έκκληση για ένα ενωμένο πολιτικό μέτωπο στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης. Ο ίδιος, και άλλοι 4 πρώην υπουργοί του, κατέφυγαν στο Βέλγιο, όπου δεν αποκλείει το να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την θέση που κατείχε μέχρι πριν λίγες μέρες. Επιπλέον, δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές της χώρας στην οποία αυτοεξορίστηκε, κρίνοντας τις αντίστοιχες στην Ισπανία ως πολιτικοποιημένες.

«Ηρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία», έγραψε ο Πουτζντεμόν στο Twitter με hashtag “llistaunitaria.cat”, μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το tvxs.gr