«Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι»

Το αριστούργημα του Μπρεχτ στο σινεμά Αλκυονίς, 9-22 Φεβρουαρίου

| 11/02/2017

Tο αριστούργημα του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, που παίχτηκε το 1979 στο  BERLINER ENSEMBLE, το ιστορικό  θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος, και κινηματογραφήθηκε άψογα από την κρατική τηλεόραση της DDR, προβάλλεται τις επόμενες μέρες στον κινηματογράφο Αλκυονίς, Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας.

«Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι» είναι ένα από τα ωραιότερα και ωριμότερα έργα του μεγάλου αυτού δραματουργού. Καθώς προελαύνουν τα χιτλερικά στρατεύματα, ο Μπρεχτ αυτοεξορίζεται. Μετά τη Δανία και τη Σουηδία, όπου γράφει το 1939 τη «Μάνα Κουράγιο» και τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν», φτάνει το 1940 στη Φινλανδία.

Τότε, στην εξορία έγραψε το έργο αυτό όπου μίλησε με τρυφερότητα για την τραχύτητα αυτού του κόσμου. Ο Μπρέχτ είναι η φωνή του σήμερα και του αύριο, και πάντα διαχρονικός ο λόγος του, θα αγγίζει τις συνθήκες εκμετάλλευσης που υπάρχουν σε κάθε εποχή της ιστορίας.

Το μπρεχτικό θέατρο είναι λαϊκό, ψυχαγωγικό και διδακτικό, με επικές αφηγητικές αποχρώσεις. Δεν αποκόπτεται από το θεατή, ούτε είναι πάνω από αυτόν, αλλά αποτελεί συχνά μια κοινωνικοπολιτική προέκταση της όποιας θεατρικής πλατείας. Είναι επιπλέον πολύ γνωστή η γοητεία που άσκησε το ασιατικό θέατρο στο συγγραφέα και πρέπει να αναφέρουμε ότι βρήκε στις συγκεκριμένες υποκριτικές μεθόδους και την αναπαραστατική τεχνική, έναν ιδανικό τρόπο αποτύπωσης των δικών του θεωριών περί θεάτρου και έκφρασης.

Οι ηθοποιοί μάχονται να αποστασιοποιηθούν από τους ήρωες και να βλέπουν κριτικά και με στραγγισμένα συναισθήματα τις πράξεις και τις αμφιθυμίες τους. Εδώ, μάλιστα, πρόκειται για τους ξεχωριστούς ηθοποιούς του θεατρικού που κινηματογραφήθηκε μέσα στο ιστορικό θέατρο BERLINER ENSEMBLE, τους οποίους διάλεξε ο ίδιος ο Μπρεχτ να ερμηνεύσουν τα έργα του. Είναι εκείνοι οι ηθοποιοί που στάθηκαν για πολλά χρόνια δίπλα του στις παραστάσεις που έστησε ο ίδιος και που έμειναν πιστοί ακόμη και μετά το θάνατό του, συνεχίζοντας να ανεβάζουν τα έργα του ακολουθώντας τις συμβουλές του επικού θεάτρου όπως αυτός τους υπέδειξε, ενσαρκώνοντας το έργο του για πολλά χρόνια μετά.

«Ο αφέντης Πούντιλα και ο δούλος του Μάττι»

«Herr Puntila und sein Knecht Matti»

Έγχρωμη, 1979, Διάρκεια 156΄

ΣΕΝΑΡΙΟ: Bertolt Brecht  (θεατρικό)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Peter Kupke
ΜΟΥΣΙΚΗ: Paul Dessau
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ekkehard Schall,  Carmen-Maja Antoni, Hans-Peter Reinecke
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Harry Münzhardt